Κατά 2,7% θα αναπτυχθεί φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία και μόλις κατά 1,5% το 2023, σύμφωνα με τις καλοκαιρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Ωστόσο οι κίνδυνοι και η αστάθεια που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως και η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε μπορεί να αλλάξουν ριζικά και αυτές τις προβλέψεις. Η Επιτροπή για πρώτη φορά είπε ξεκάθαρα χθες ότι αν η Ρωσία κόψει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τότε η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπει σε ύφεση για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα κορυφωθεί σε ιστορικά υψηλά το 2022, στο 7,6% στη ζώνη του ευρώ και στο 8,3% στην Ε.Ε., πριν υποχωρήσει το 2023 στο 4,0% και 4,6%, αντίστοιχα.
«Πολλοί από τους αρνητικούς κινδύνους που περιβάλλουν τις καλοκαιρινές προβλέψεις του 2022 έχουν υλοποιηθεί. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ασκήσει πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών τροφίμων. Αυτές τροφοδοτούν τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και πυροδοτούν μια ταχύτερη απόκριση της νομισματικής πολιτικής από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ προστίθεται στον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο της αυστηρής πολιτικής της Κίνας για μηδενικά κρούσματα Covid-19», τονίζει η Επιτροπή.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η οικονομία της Ε.Ε. παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στις εξελίξεις στις αγορές ενέργειας λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης μειώνει την εξωτερική ζήτηση.
Η Ελλάδα
Για την Ελλάδα, η Κομισιόν βλέπει μεν ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης για το 2022, η οποία όμως «ψαλιδίζεται» το 2023. Επίσης, ο πληθωρισμός αναμένεται πολύ υψηλός.
«Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως λόγω της έκρηξης των διεθνών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Η μετακύλιση στα υπόλοιπα στοιχεία του καλαθιού κατανάλωσης αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για ολόκληρο τον προβλεπόμενο ορίζοντα (2022 και 2023).
Ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 8,9% το 2022 και στο 3,5% το 2023», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία παραμένουν. «Στο μέλλον, η αυξημένη αβεβαιότητα αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με τον ακόμη υψηλό ρυθμό πληθωρισμού αναμένεται να αποδυναμώσει την ανάπτυξη το 2023. Επιπλέον, οι αποδυναμωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να επιβραδύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, παρά την ώθηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να επιβραδυνθούν σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, δεδομένου του λιγότερο υποστηρικτικού εξωτερικού περιβάλλοντος», σημειώνεται.
«Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις έχουν αυξηθεί. Από την άλλη πλευρά, συνδέονται με τον τουριστικό τομέα υπό το πρίσμα της αβέβαιης καταναλωτικής ισχύος των εισερχόμενων τουριστών και των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή. Ανοδικά, η δυνητικά πιο θετική δυναμική της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να προσφέρει ισχυρότερη από την υποθετική στήριξη στο εισόδημα των νοικοκυριών και, ως εκ τούτου, στην ιδιωτική κατανάλωση στο μέλλον» επιμένουν οι ειδικοί της Κομισιόν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας