Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
© Andrey Khokhlov | Dreamstime.com

Πόλεμος νεύρων με το ρωσικό φυσικό αέριο UPD

Διακόπηκε για λίγο η ροή στον Πολωνία μέσω του αγωγού Γιαμάλ, σύμφωνα με στοιχεία από τους διαχειριστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την προσωρινή διακοπή, που ενδέχεται να γίνει μόνιμη, η ροή αποκαταστάθηκε αλλά παραμένει άγνωστο για πόσο ακόμα.

Η Πολωνία δεν επιθυμούσε να πληρώνει το αέριο σε ρούβλια, όπως ζητούσε η Μόσχα. Την περασμένη Παρασκευή έληξε η σχετική προθεσμία, με την Πολωνία να αρνείται να συναινέσει στο ρωσικό αίτημα. 

Η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Άνα Μόσκβα, δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει «τα απαραίτητα αποθέματα φυσικού αερίου και πηγές ανεφοδιασμού που προστατεύουν την ασφάλειά μας».

Η σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου της Πολωνίας με τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom είναι ύψους 10,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως και καλύπτει περίπου το 50% της εθνικής κατανάλωσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καλέσει τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε ρούβλια, μια απαίτηση που μόνο λίγοι αγοραστές έχουν εφαρμόσει, μεταδίδει το Reuters.

Ανάλογα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει και η Βουλγαρία.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως η ρωσική Gazprom θα σταματήσει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη χώρα της βαλκανικής χερσονήσου και την τοπική εταιρεία Bulgargas EAP. Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο, ο λόγος είναι ότι η Σόφια αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του προμηθευτή για πληρωμές σε ρούβλια.

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία συνεχίζονται προς το παρόν, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πόλεμος νεύρων με το ρωσικό φυσικό αέριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας