Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε χθες την πρόθεσή της να τερματίσει τις αγορές ομολόγων στο γ΄ τρίμηνο του έτους και να προχωρήσει στη συνέχεια «προσεκτικά και με ευελιξία» στην αύξηση των επιτοκίων της, εξέφρασε όμως παράλληλα και τη μεγάλη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που έχουν στην οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκτίναξη του πληθωρισμού.
Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τις αποφάσεις της τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, ο πεσιμισμός ήταν διάχυτος στον λόγο της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και θα παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης ανόδου του κόστους της ενέργειας. Η αύξηση των τιμών έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μέρη της οικονομίας και οι ανοδικές πιέσεις εντείνονται σε πολλούς τομείς. Η αύξηση των τιμών περιορίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος παραγωγής», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη από την αδύναμη ανάπτυξη που καταγράφηκε στο α΄ τρίμηνο, θα παραμείνει αργή στο επόμενο διάστημα. Τόνισε δε ότι η εξέλιξη του πολέμου θα είναι αυτή που θα καθορίσει και την πορεία της οικονομίας.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία, στην εμπιστοσύνη επιχειρήσεων-καταναλωτών, στο εμπόριο και στην προσφορά πρώτων υλών, στις τιμές ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων, παράγοντες οι οποίοι μειώνουν τη ζήτηση και συρρικνώνουν την παραγωγή. Στο περιβάλλον αυτό και με βάση τα νεότερα στοιχεία, η προσδοκία του Δ.Σ. της ΕΚΤ παραμένει ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διαμορφωθούν μηνιαίως σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ τον Μάιο, 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και θα πρέπει να ολοκληρωθούν το γ΄ τρίμηνο. Διεμήνυσε ακόμη ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας, θα διατηρήσει «την ευχέρεια επιλογής, τη σταδιακή αλλαγή και την ευελιξία κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας