Σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προέβη χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικαλούμενο τις επιπτώσεις της «Ομικρον», τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, την άνοδο του πληθωρισμού και τις δυσμενέστερες προοπτικές στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνα.
Στην επικαιροποιημένη έκθεση του World Economic Outlook που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό 4,4% αντί 4,9% που προέβλεπε τον Οκτώβριο και 5,9% που είναι η εκτίμησή του για την ανάπτυξη του 2021.
Ενα σημαντικό μέρος της χειρότερης πρόβλεψης οφείλεται στις δυσμενέστερες εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία, η οποία αναμένεται ότι θα έχει φέτος ανάπτυξη 4% έναντι 5,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο.
Η υποβάθμιση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίμηση του Ταμείου ότι δεν θα υπάρξει τελικά καμία τόνωση στην οικονομία από το πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών Build Back Better που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν και έχει κολλήσει εδώ και καιρό στις αντιδράσεις των Συντηρητικών στο Κογκρέσο.
Η αφαίρεση αυτή, σε μια περίοδο που η μάχη στο αμερικανικό Κοινοβούλιο για την έγκρισή του συνεχίζεται, προκαλεί αναμφίβολα δεύτερες σκέψεις για τις σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετούν οι υπολογισμοί του Ταμείου. Αφαιρετικά στην αμερικανική ανάπτυξη θα λειτουργήσουν ακόμη φέτος, σύμφωνα με το Ταμείο, τα γνωστά προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.
Σε ανάλογη υποβάθμιση προχωρεί το Ταμείο και στις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Κίνας. Από 5,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο αναμένει πλέον ρυθμό ανάπτυξης 4,8% ενώ η εκτίμησή του για το 2021 είναι 8,1%. Επικαλείται τις οικονομικές επιπτώσεις από την προσέγγιση της μηδενικής ανοχής που το Πεκίνο έχει απέναντι στον κορονοϊό αλλά και τις χρηματοπιστωτικές πιέσεις που συνεχίζει να δέχεται ο εγχώριος κατασκευαστικός κλάδος.
Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει προσγείωση της ανάπτυξης στο 3,9% από 4,3% που ανέμενε τον Οκτώβριο και 5,2% πέρυσι ενώ για το 2023 αναμένει 2,5% από 2,1%. Ενα μεγάλο μέρος της υποβάθμισης οφείλεται στη Γερμανία, της οποίας η στενά εξαρτημένη από τις εξαγωγές οικονομία επηρεάστηκε σημαντικά από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα τρέξει φέτος με ρυθμό μικρότερο κατά 0,8% σε σχέση με αυτόν που προβλεπόταν τον Οκτώβριο (4,6%).
Αντίθετα, η Ιαπωνία θα πάει καλύτερα χάρη στο νέο πακέτο τόνωσης της κυβέρνησης επιτυγχάνοντας ανάπτυξη 3,3% φέτος από 1,6% πέρυσι.
Το Ταμείο θεωρεί σημαντικότερους κινδύνους για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας την παράταση της πανδημίας, τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, την αστάθεια και την αβεβαιότητα στις τιμές ενέργειας, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική.
Η σύσφιγξη της τελευταίας από τις κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών ενδέχεται να απειλήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις ροές κεφαλαίων, τα νομίσματα και τη δημοσιονομική θέση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, που έχουν αυξήσει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια το χρέος τους. Περαιτέρω κίνδυνοι ενδέχεται να προκύψουν ακόμη από τις γεωπολιτικές εντάσεις, την κλιματική μεταβολή και τις ακραίες επιπτώσεις της στο περιβάλλον.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας