Πιστή στο δόγμα της πολιτικής της λιτότητας η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε, σήμερα, ότι η έκδοση κοινού χρέους συνιστά ένα σημαντικό εργαλείο για να μπορέσει η ευρωζώνη να ξεπεράσει τις προκλήσεις της πανδημίας, αλλά ότι πρέπει να παραμείνει ένα μεμονωμένο γεγονός.
Μιλώντας στη Μπούντεστανγκ λίγο πριν απ' την ψήφιση του νομοσχεδίου για το σχέδιο της Ε.Ε. απέναντι στην τρέχουσα κρίση, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι: «Στη σημερινή συζήτηση, θα καταστεί σαφές και πάλι ότι το ταμείο ανάκαμψης είναι ένα εφάπαξ εργαλείο περιορισμένου χρόνου και σκοπού», προσθέτοντας ότι ήταν ένα «απαραίτητο» εργαλείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του Covid-19.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην κάτω Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας όχι μόνο τις ψήφους της συντηρητικής παράταξης της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και την υποστήριξη των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών. Η άνω γερμανική Βουλή, η Μπούντεσρατ, αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο αύριο, Παρασκευή.
Το αν η Ε.Ε.πρέπει να αναλάβει κοινό χρέος και για άλλες περιπτώσεις στο μέλλον είναι πιθανό να είναι βασικό θέμα στην προεκλογική περίοδο ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο.
Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο υποψήφιος του SPD για να γίνει ο επόμενος καγκελάριος, δήλωσε ότι η ενίσχυση των σχέσεων στην Ευρώπη θα ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές του. Έχει υπαινιχθεί επίσης ότι δεν θεωρεί το σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε. ως έκτακτο γεγονός. Ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος ήταν άλλωστε ένας απ' τους αρχιτέκτονες του σχεδίου που επιτρέπει στην Κομισιόν να αναλάβει κοινό χρέος προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη- μέλη.
Με βάση το Ταμείο Ανάκαμψης η Κομισιόν μπορεί να συγκεντρώσει έως και 750 δισ. ευρώ απ' τις αγορές κεφαλαίου και να χορηγήσει χρήμα στα κράτη-μέλη με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων αλλά και επιχορηγήσεων.
Τα κεφάλαια αυτά θα επιστραφούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ τις επόμενες δεκαετίες - πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία θα επωμιστεί περίπου το 27% της συνολικής αποπληρωμής, το μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη.
Πληροφορίες από Reuters
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας