Λευκωσία - Ανταπόκριση
Νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δείχνουν ότι το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζει να διογκώνεται, παρά τις καθησυχαστικές από τους τραπεζίτες δηλώσεις για σταδιακή κάμψη τους.
Με βάση τα στοιχεία, που δημοσιεύονται με τη νέα, πιο αυστηρή ευρωπαϊκή μεθοδολογία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) ανήλθαν στο τέλος Φεβρουαρίου 2015 στα 27,8 δισ. ευρώ. Παρουσιάζουν αύξηση 0,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με το τέλος του 2014, όταν είχαν περιοριστεί στα 27,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εγχώριες εργασίες των τραπεζών και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 46,13% του συνόλου των 60,3 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αφορούν το σύνολο του συστήματος, εντός του οποίου υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Η μεγαλύτερη τράπεζα, η Κύπρου, ανακοίνωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα της δάνεια αναρριχήθηκαν στο τέλος του 2014 στο 63%. Από το σύνολο των 27,8 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο σύστημα, λήφθηκαν μέτρα για αναδιάρθρωση μόνο του 21,91% των δανείων, διαψεύδοντας και πάλιν τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για επιτάχυνση των διαδικασιών.
Στα νοικοκυριά, το σύνολο των NPLs ανέρχεται στο 53,59% από το σύνολο δανείων 24 δισ. ευρώ, δηλαδή 12,9 δισ. ευρώ. Μόνο για το 23,27% λήφθηκαν μέτρα για αναδιάρθρωση. Οι συσσωρευμένες ζημιές απομείωσης ανέρχονται σε 4,33 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 33,4% των συνολικών NPLs των νοικοκυριών.
Στις επιχειρήσεις το σύνολο των NPLs ανέρχεται στο 50,60% από το σύνολο δανείων 27,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 13,8 δισ. ευρώ. Για ποσοστό 25,31% λήφθηκαν μέτρα για μείωση των δανείων. Οι συσσωρευμένες ζημιές απομείωσης ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημιές απομείωσης για τα NPLs που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών του συστήματος ανέρχονται σε 8,9 δισ. ευρώ ή 32% του συνόλου των NPLs που υπάρχουν στο σύστημα.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να φθάσουν στα αντίστοιχα επίπεδα που υπάρχουν στην Ευρώπη, οι τράπεζες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι θα χάσουν κοντά στο 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή €13,9 δισ. ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας