Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης θα αναλάβει να διερευνήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα –ΝBD– των πέντε μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ή αλλιώς BRICS.
Τη σχετική πρόσκληση συμμετοχής στην τράπεζα είχε υποβάλει την περασμένη Δευτέρα τηλεφωνικά στον Ελληνα πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της ΝBD και υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ. Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στον Ρώσο αξιωματούχο ότι θα εξετάσει την πρόταση διεξοδικά, ενώ το ζήτημα συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του Δ.Σ. της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος και ανακοίνωσε το όνομα του κ. Ρουμελιώτη.
Δηλώσεις όμως επί του ζητήματος έκαναν και μια σειρά από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι η τράπεζα των BRICS δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.
Σε δηλώσεις του στον Real FM υπογράμμισε ότι «αν χρειαστεί να ζητήσουμε χρηματοδότηση και μας τη δώσουν με ευνοϊκούς όρους, χωρίς μνημόνια και χωρίς όρους υποταγής της πατρίδας μας, αν μας δανείσουν όπως δανείζεται μια κανονική χώρα, γιατί θα πρέπει να το αποκλείσουμε; Είναι μια δυνατότητα που είναι και αυτή στο τραπέζι. Η χώρα μας έχει πάρα πολλές εναλλακτικές δυνατότητες και ρευστότητας και χρηματοδότησης εκεί που έλεγαν ότι δεν υπάρχει τίποτα και αποδείχθηκε αυτή την εβδομάδα».
Η Κούνεβα
Στο θέμα τοποθετήθηκε και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ότι η πρόταση αποτελεί ένα όφελος, αφού η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από μία μόνο πηγή χρηματοδότησης, δεν θα διακινδυνεύει να γίνει μια αποικία.
«Ολοι κατανοούμε ότι ο λόγος της ρωσικής πρόσκλησης είναι η δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ενας άλλος λόγος είναι ότι η Ρωσία και οι υπόλοιπες BRICS που έχουν μακροχρόνιους οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα επιθυμούν κοινά επενδυτικά projects με την Ελλάδα, που θα χρηματοδοτηθεί από πηγές που δεν ελέγχονται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης διεμήνυσε στο επίσης ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να σφυρηλατήσει του δεσμούς της και τη συνεργασία της με τις χώρες BRICS και ότι εξαρτάται από τις τελευταίες τι είδους συνεργασία θέλουν».
«Η Ελλάδα», συμπλήρωσε, «δεν είναι αρκετά μεγάλη για να γίνει μέλος του ομίλου BRICS, αλλά μπορεί να συνεργαστεί με τις χώρες που τον αποτελούν… επιθυμούμε μια τέτοια συνεργασία». Ο κ. Τριγάζης παρατήρησε ακόμη ότι σε έναν κόσμο ο οποίος κυβερνάται σήμερα από το δολάριο, η κίνηση των BRICS να δημιουργήσουν τη δική τους τράπεζα είναι σωστή, τους επιτρέπει να αμυνθούν έναντι ενός νομισματικού πολέμου ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει.
Η συμφωνία δημιουργίας της NΒD και του Ταμείου CRA –που φιλοδοξούν να αποτελέσουν εναλλακτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού– υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Φορταλέζα της Βραζιλίας από τους ηγέτες των πέντε χωρών. Στόχος η προστασία τους από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των δυτικών τραπεζών και μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης της οικονομικής ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για τη ρωσική πρόσκληση ήταν άμεσο. Το Spiegel αναπαρήγαγε την είδηση αμέσως σε άρθρο υπό τον τίτλο «Η Μόσχα παρασύρει την Ελλάδα μακριά από το ΔΝΤ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας