Σε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων εξελίσσεται η υπόθεση της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard, στελέχη της διοίκησης της οποίας συνελήφθησαν χθες από τις αστυνομικές αρχές, όπως και της εταιρείας ορκωτών λογιστών ΕΥ που ήλεγχε τους ισολογισμούς της και της γερμανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Bafin) που ασκούσε την εποπτεία. Τώρα, στην υπόθεση φέρονται πλέον ότι εμπλέκονται και κορυφαία πρόσωπα της πολιτικής σκηνής όπως η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ολαφ Σολτς.
Την περασμένη Κυριακή, μεσούσης της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αποκάλυψε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και το γραφείο της είχαν ασκήσει πέρυσι παρασκηνιακές πιέσεις προς όφελος της Wirecard.
Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε πριν από περίπου ένα μήνα ότι 1,9 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον ισολογισμό της πιθανότατα να μην υπήρξαν ποτέ. Τα κεφάλαια αυτά, όπως εκτιμάται, αποτελούσαν ψευδείς λογιστικές εγγραφές που είχαν στόχο να εμφανίζουν την εταιρεία οικονομικά σθεναρή και να κρατούν στα ύψη την τιμή και την ελκυστικότητα της μετοχής της.
Την απάτη αυτή, παρά τις καταγγελίες μαρτύρα δημοσίου συμφέροντος και δημοσιεύματα, φαίνεται ότι απέκρυψε ο ορκωτός λογιστής της εταιρείας ΕΥ που συνυπέγραφε για χρόνια τους ισολογισμούς της εταιρείας. Αλλά και η Bafin θεωρείται υπεύθυνη, αφού δεν άσκησε την κατάλληλη εποπτεία, αφήνοντας ακάλυπτους επενδυτές και πιστωτές της Wirecard η οποία στη συνέχεια χρεοκόπησε.
Δύο σύνδεσμοι
Το άρθρο του «Spiegel» εμπλέκει τώρα όμως και τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Αποκαλύπτει ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο κεντρικοί σύνδεσμοι της Wirecard με την κυβέρνηση Μέρκελ που δείχνουν ότι εταιρεία και γερμανικό κράτος ήταν πολύ πιο κοντά από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Ο πρώτος σύνδεσμος είχε ως επίκεντρο την καγκελαρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το γραφείο της προεδρίας και η Μέρκελ ειδικά φέρονται να εμπλέκονται στην άσκηση παρασκηνιακών πιέσεων (λόμπι) προκειμένου να διευκολύνουν την είσοδο της Wirecard στην αγορά της Κίνας. Mία ημέρα πριν από το ταξίδι της στην Κίνα τον Σεπτέμβριο του 2019, η Μέρκελ συνομιλεί με τον πρώην Χριστιανοκοινωνιστή (CSU) υπουργό Οικονομίας και Αμυνας Καρλ Θίοντορ Ζου Γκούτενμπεργκ. Πρόκειται για τον πάλαι ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλή πρώην γενικό γραμματέα της CSU, που κάποια στιγμή θεωρήθηκε διάδοχος της Μέρκελ, αλλά αναγκάσθηκε να αποσυρθεί το 2011 από την πολιτική σκηνή όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε προβεί σε λογοκλοπή για τη διδακτορική του εργασία.
Ο Γκούτενμπεργκ μετανάστευσε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στις ΗΠΑ και μεταξύ των νέων δραστηριοτήτων του ήταν και η παροχή υπηρεσιών λόμπι στη Wirecard. Σύμφωνα με το «Spiegel», την ίδια ημέρα που συναντήθηκε με τη Μέρκελ, ο Γκούτενμπεργκ έστειλε επιστολή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της καγκελαρίας Λαρς Χέντρικ Ρόλερ με θέμα την είσοδο της Wirecard στην αγορά της Κίνας, από τον οποίο ζητούσε κατάλληλα «συνοδευτικά μέτρα» που θα σιγουρέψουν τον στόχο. Μετά το ταξίδι στην Κίνα, ο Ρόλερ τού απάντησε ότι η κυβέρνηση πρόβαλε το θέμα στις συνομιλίες με τους Κινέζους αξιωματούχους και υποσχέθηκε περαιτέρω κινήσεις.
Δεν είναι βέβαια ασυνήθιστο η γερμανική κυβέρνηση να προωθεί «εθνικά» επιχειρηματικά συμφέροντα, πιέζοντας παρασκηνιακά υπέρ αυτών στη διάρκεια ταξιδιών των μελών της στο εξωτερικό. Ωστόσο, η βοήθεια προς τη Wirecard δόθηκε παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις που είχε λάβει η κυβέρνηση και το γραφείο του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομίας Ολαφ Σολτς ότι η εταιρεία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών.
Το γραφείο του Σολτς αποτέλεσε, σύμφωνα με το «Spiegel», τον δεύτερο κυβερνητικό σύνδεσμο της Wirecard. Ο Σολτς φέρεται να έχει προειδοποιηθεί από τον Φεβρουάριο του 2019 ότι η BaFin ερευνούσε την Wirecard για ενδεχόμενη χειραγώγηση της αγοράς. Η κατηγορία που του προσάπτουν είναι ότι, ενώ γνώριζε, δεν κινήθηκε γρήγορα προκειμένου να επισπευσθεί η έρευνα. Μετά τις αποκαλύψεις ο Σολτς προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί.
Το δημοσίευμα του «Spiegel» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (FDP) και γερμανική Αριστερά (Die Linke) καλούν τον Σολτς να προβεί σε επίσημες διευκρινίσεις στο Κοινοβούλιο και προειδοποιούν ότι αν αυτές δεν είναι επαρκείς θα ζητήσουν να συσταθεί επιτροπή έρευνας. Το ερώτημα που προβάλλουν είναι: Πώς μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ασκεί παρασκηνιακές πιέσεις για μια εταιρεία όταν ήδη υπήρχαν τόσο πολλές κατηγορίες για απάτη;
Χθες οι γερμανικές διωκτικές αρχές προέβησαν σε περαιτέρω συλλήψεις στελεχών της Wirecard – μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος Μάρκους Μπράουν (για δεύτερη φορά). Θεωρούνται ύποπτοι οργανωμένης απάτης.Το γραφείο της Ανγκελα Μέρκελ και κυρίως ο υπουργός Οικονομίας Ολαφ Σολτς βρίσκονται στο στόχαστρο καταγγελιών της αντιπολίτευσης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας