Μήνυμα ενότητας έστειλε χθες η Ανγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους σε συμβιβασμό για το επίμαχο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνία φαίνεται ότι έχουν κολλήσει.
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η καγκελάριος υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. προκειμένου να ξεπεραστεί. «Η Ευρώπη θα αναδυθεί από την κρίση ισχυρότερη από ποτέ, εάν ενισχύσουμε τη συνοχή και την αλληλεγγύη μας», διεμήνυσε η Μέρκελ στους μασκοφορεμένους ευρωβουλευτές, οι οποίοι κάθονταν μεταξύ κενών εδράνων για λόγους ασφαλείας.
Το βάθος της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία υποδεικνύει πως τα κράτη-μέλη πρέπει να συμβιβαστούν και να συνυπογράψουν την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, πρόσθεσε. «Θέλουμε να φθάσουμε σε συμφωνία γρήγορα, βιώσαμε μεγάλη οικονομική αναταραχή και δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε συμφωνία πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία στη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 17-18 Ιουλίου. Αν αυτό δεν συμβεί τότε όπως προειδοποίησε σε προχθεσινή του ομιλία στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν «θα μπούμε σε δυσκολίες».
Ανάγκη για συμφωνία
«Αν οι ηγέτες θέλουν να τονώσουν τις οικονομίες τους τότε πρέπει να συμφωνήσουν τόσο για τον ύψους 1,1 τρισ. ευρώ επταετή προϋπολογισμό όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που έχει προτείνει η Κομισιόν», τόνισε ο Χαν σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η γρήγορη εκταμίευση των κονδυλίων θα θωρακίσει τις κυβερνήσεις απέναντι σε ενδεχόμενο νέο χτύπημα της πανδημίας.
Ωστόσο οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών μελών παραμένουν ακόμη μεγάλες. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αποκάλυψε ότι, παρά τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.
«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, […] ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να συνεργαστούν περισσότερο από άλλα», είπε ο Μισέλ που χθες το βράδυ συμμετείχε με την προεδρεύουσα της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στη «συνάντηση των 4 προέδρων». Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι κάποιοι ανώτεροι αξιωματούχοι, αν και παραδέχονται ότι οι θέσεις των κρατών-μελών παραμένουν ακόμη αγεφύρωτες, πιστεύουν ότι συμφωνία την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανή.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η ομοθυμία της γερμανικής πλευράς για ενότητα και αλληλεγγύη. Εκτός της Μέρκελ, υπέρ της ενότητας και της ολοκλήρωσης επιχειρηματολόγησε τις τελευταίες ημέρες ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διεμήνυσε σε άρθρο του ότι τώρα είναι η ωρα για μια κοινή ενιαία οικονομική πολιτική όλων των χωρών της Ε.Ε. (και δημοσιονομική πέρα από τη νομισματική).
«Είναι η ώρα, πέραν του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, να μετεξελίξουμε τη νομισματική ένωση σε οικονομική ένωση», έγραψε ο Σόιμπλε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Χαρακτήρισε τη συζήτηση για το Ταμείο «υπεραπλουστευμένη», αφού περιστρέφεται πρωτίστως γύρω από πτυχές της χρηματοδότησης, ενώ το ζήτημα είναι η προώθηση της Ευρώπης συλλογικά.
Σόιμπλε, Μέρκελ και λοιποί Γερμανοί Χριστιανοδημακράτες πολιτικοί έχουν μια «ιδεολογική προκατάληψη» υπέρ των γερμανικών εξαγωγικών βιομηχανιών. Οι τελευταίες αναμένουν μείωση των εξαγωγών τους φέτος κατά 15% και αύξηση μόνο 7% το 2021. Οι καιροί στο διεθνές εμπόριο είναι δύσκολοι και η ενιαία αγορά πολυτιμότερη από ποτέ. Από την άλλη πλευρά, οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τον επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό θα επηρεάσουν αποφασιστικά την ανάπτυξη και τις τύχες τους τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας