Ακόμα μεγαλύτερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει για φέτος το ΔΝΤ στην επικαιροποιημένη έκθεση του World Economic Outlook που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.
«Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2020 ήταν πολύ πιο αρνητικές από αυτές που προβλέπονταν και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι πιο βαθμιαία απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί», προειδοποιεί το Ταμείο. Το χτύπημα του Covid-19 αποτιμάται στα 12 τρισ. δολάρια και θα πάρει δύο χρόνια για να επιστρέψει η παγκόσμια οικονομία στα επίπεδα του 2019.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4,9%, αντί 3% που ήταν η εκτίμηση του Απριλίου. Η ύφεση του 2020 θα είναι πολύ βαθύτερη από την αντίστοιχη που σημειώθηκε το 2009 (-0,1%) μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και αποτελεί, όπως έχει ήδη επισημάνει το Ταμείο, τη χειρότερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας από τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις του και για τις 7 ισχυρότερες βιομηχανικά χώρες του κόσμου (G7). Συγκεκριμένα, για τις ΗΠΑ προβλέπει πλέον φέτος ύφεση 8% από 5,9% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, για τη Γερμανία -7,8% από -7%, για τη Γαλλία -12,5% από -7,2%, για την Ιταλία -12,8% από -9,1%, για την Ιαπωνία -5,8% από -5,2%, για τον Καναδά -8,4% από -6,2% και για τη Βρετανία -10,2% από -6,5%. Για το σύνολο της ευρωζώνης η ύφεση θα φτάσει το -10,2% από -7,5% που ανέμενε την άνοιξη.
Λατινική Αμερική
Από τις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες εκείνες που φαίνεται να βυθίζονται περισσότερο είναι αυτές της Λατινικής Αμερικής. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη της Βραζιλίας θα συρρικνωθεί κατά -9,1% φέτος έναντι -5,3% που προέβλεπε την άνοιξη, του Μεξικού κατά -10,5% έναντι -6,6% και της Αργεντινής κατά -9,9% από -5,7%. Αντίθετα η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία του κόσμου που θα έχει φέτος θετικό ρυθμό ανάπτυξης, +1%.
Το ισχυρότερο του προβλεπόμενου χτύπημα του Covid-19 κάνουν το ΔΝΤ ιδιαίτερα επιφυλακτικό για την ανάκαμψη. Προβλέπει έτσι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 2021 το 5,4% έναντι 5,8% που εκτιμούσε τον Απρίλιο. Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν υπάρξει μια νέα έξαρση του ιού το 2021, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να περιοριστεί μόλις στο 0,5%, κατά το δυσμενέστερο σενάριο. Το βασικό σενάριο βλέπει σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το επόμενο εξάμηνο.
Το ΔΝΤ συνιστά σε όλες τις χώρες -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δείχνουν να έχουν ξεπεράσει το χειρότερο σημείο της πανδημίας- να βεβαιωθούν ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής τους διαθέτουν επαρκείς πόρους, ενώ καλεί τις αναπτυγμένες χώρες να διασφαλίσουν ότι τα φτωχότερα έθνη θα έχουν πρόσβαση σε επαρκείς, προσιτές δόσεις εμβολίων όταν θα αυτά θα είναι διαθέσιμα.
Αντιστάθμιση απωλειών
«Οπου απαιτείται καραντίνα, η οικονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να αντισταθμίζει τις απώλειες εισοδήματος των νοικοκυριών με σημαντικά, στοχοθετημένα μέτρα, όπως και να παρέχει στήριξη σε επιχειρήσεις που υποφέρουν από τις συνέπειες των υποχρεωτικών περιορισμών στη δραστηριότητα.
Οπου οι οικονομίες ξανανοίγουν, στοχευμένη υποστήριξη θα πρέπει σταδιακά να δοθεί ενώ η ανάκαμψη θα ξεκινά και οι πολιτικές θα πρέπει να παρέχουν τόνωση για την αύξηση της ζήτησης και κίνητρα που θα ενθαρρύνουν την ανακατανομή πόρων, μακριά από τομείς που ενδέχεται να αναδυθούν επίμονα μικρότεροι μετά την πανδημία». Τέλος, ζητά ισχυρή πολυμερή συνεργασία για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στους πιο φτωχούς. Η πρόοδος που σημειώθηκε από το 1990 στη μείωση της ακραίας φτώχειας βρίσκεται σε κίνδυνο, προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας