Πολλά κεφάλαια ακόμη αναμένεται να έχει το ευρωπαϊκό σίριαλ για την προσπάθεια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.
Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το γαλλογερμανικό σχέδιο 500 δισ. ευρώ και την πρώτη αναφορά σε πρακτικές αμοιβαιοποίησης χρέους, οι χώρες της Ε.Ε. που αντιτίθενται σε μια τέτοια προοπτική ετοιμάζουν αντιπρόταση.
Η αντιπρόταση των «σκληρών»
Αυτό επιβεβαίωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κούρτς, που ήταν και ο πρώτος που εξέφρασε επισήμως τη διαφωνία του με τις ανακοινώσεις Μακρόν και Μέρκελ.
Η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, γνωστές για την αυστηρή τους προσέγγιση σε δημοσιονομικά ζητήματα, εκφράζουν σκεπτικισμό απέναντι στην ιδέα αμοιβαιοποίησης του χρέους.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη στα κράτη μέλη που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από την πανδημία, αλλά πιστεύουμε ότι ο σωστός δρόμος είναι τα δάνεια και όχι οι επιχορηγήσεις» αναφέρει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην εφημερίδα
Oberoesterreichische Nachrichten.
«Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε μία πρόταση με τις δικές μας ιδέες. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να δώσουμε ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία και να αποφύγουμε την αμοιβαιοποίηση του χρέους» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη συζητήσει με τους ομολόγους του σε Ολλανδία, Δανία, Σουηδία.
Τα κράτη-μέλη αναμένεται να αποφασίσουν επί του σχεδίου Μέρκελ-Μακρόν στις 27 Μάη, όταν θα ψηφίσουν και τον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε.. Οι προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα συνήθως «δείχνουν τον δρόμο» στην πολιτική που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, αυτή τη στιγμή οι διαφωνίες παραμένουν πολύ ισχυρές.
Και μπορεί η χθεσινή συμφωνία να δείχνει ότι η Άνγκελα Μέρκελ έκανε μία μικρή στροφή σε ένα θέμα για το οποίο ήταν αρνητική, όμως, εκτός από τις ισχυρές χώρες του Βορρά, το θέμα της αμοιβαιοποίησης βρίσκει αντίθετα και πολλά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία δεν έχουν πληγεί τόσο σημαντικά από τον κορονοϊό.
Οι θετικοί
Θετικά διακείμενοι στις γαλλογερμανικές προτάσεις είναι οι Πέδρο Σάντεθ και Τζουσέπε Κόντε, πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας, που πίεζαν από την αρχή για το ζήτημα των κορονομολόγων, και τώρα κάνουν λόγο για ένα θετικό σημείο εκκίνησης.
Τις ανακοινώσεις χαιρετίζει και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόντε, δηλώνοντας ότι είναι «μια εξαιρετική απάντηση για να βρούμε εύρωστους μηχανισμούς ανταπόκρισης στην ευρωπαϊκή κρίση».
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει ακόμη να ξεκαθαριστούν», παρατήρησε ωστόσο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. «Πώς θα μοιραστούν αυτοί οι πόροι μεταξύ των διαφόρων χωρών μελών;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας επίσης την «άκαμπτη στάση ορισμένων χωρών», όπως για παράδειγμα της Αυστρίας, που επιμένει ότι η βοήθεια θα πρέπει να δοθεί με τη μορφή δανείων.
Το σχέδιο δείχνουν αν στηρίζουν εν μέρει η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως στο θέμα του Ταμείο Ανάκαμψης τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα.
Πρώτο κύμα επικρίσεων στη Γερμανία
Εκτός από τις διαφωνίες και διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες, η γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να πείσει και το εσωτερικό της ακροατήριο.
Η μερική μεταστροφή της καγκελαρίου έφερε επικρίσεις με βουλευτές του κόμματός της, αλλά και άλλους εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής της χώρας.
«Εκπλήσσομαι που κάνουμε στροφή 180 μοιρών, που η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί ξαφνικά να χρεωθεί», σχολίασε ο φιλελεύθερος βουλευτής Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.
Αιχμηρή κριτική ασκεί και η συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας ότι «ο εξαιρετικός χαρακτήρας της κρίσης δεν δικαιολογεί πάντως η ΕΕ να πετάει στα σκουπίδια τους κανόνες και τις αρχές της».
Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ένωσης Μεσαίων Επιχειρήσεων του CDU Κρίστιαν φον Στέτεν, ο οποίος επισημαίνει ότι «στην αξιολόγηση της πρότασης θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην μπουν από την πίσω πόρτα τα απαράδεκτα ευρωομόλογα».
Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε χθες ότι η πρόταση, η οποία στηρίζεται από το συντηρητικό της κόμμα, είναι «τολμηρή» και ενδεχομένως να γίνει στόχος για επικρίσεις στην Γερμανία.
«Ναι μεν αλλά» από την Κομισιόν;
Η Κομισιόν, από την πλευρά της, θα προτείνει ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων, σε αντίθεση με το γαλλογερμανικό πρόγραμμα, σύμφωνα με σημερινής δηλώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Στην πρότασή μας θα υπάρχει μία ισορροπία επιχορηγήσεων και δανείων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
«Θα δούμε ποια θα είναι αυτή η ισορροπία την επόμενη εβδομάδα, όταν θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας», πρόσθεσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας