Η πανδημία του κορονοϊού έχει ρίξει πολλές εταιρείες στα τάρταρα, αφού τα χρηματιστήρια και η αγορά καθημερινά βουλιάζουν, με τις κυβερνήσεις που επί χρόνια υιοθετούσαν νεοφιλελεύθερα προγράμματα, τώρα να μιλούν για «εθνικοποιήσεις», που - όπως με τις τράπεζες - θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι.
Εκτός από τα αναρίθμητα πακέτα ενίσχυσης για εταιρείες και εργαζομένους έχει ανοίξει εκ νέου η κουβέντα για ενδεχόμενες εθνικοποιήσεις μεγάλων εταιρειών.
Οι κλάδοι που έχουν δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, αλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όμως στην αεροπλοϊα η κατάσταση δείχνει τραγική.
Αεροπορική «τραγωδία» λόγω κορονοϊού
Τα πρωτοφανή μέτρα απαγόρευσης αεροπορικών ταξιδιών, τα κλειστά σύνορα και η βουτιά στις κρατήσεις εισιτηρίων ή οι ακυρώσεις έχουν φέρει τις εταιρείες κολοσσούς του τομέα σε κατάσταση οριακή. Εταιρείες με επιχειρηματικές δραστηριότητες σε πολλές χώρες και εκατομμύρια εργαζομένους.
Ήδη η γερμανική Lufthansa έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει την οικονομική βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και άλλων κρατών.
Η British Airways ετοιμάζεται να προβεί σε απολύσεις, προσωρινές και μόνιμες, ενώ πολλές μικρού κόστους εταιρείες ετοιμάζουν σημαντικές περικοπές στα δρομολόγιά τους.
Ιταλικό σχέδιο διάσωσης για την Alitalia
Εδώ και μερικές ημέρες είναι γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησης Κόντε για την Alitalia, η οποία παραπαίει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως λόγω κορονοϊού έχει φτάσει λίγο πριν την κατάρρευση.
Σήμερα ανακοινώθηκε πως αναμένεται η εθνικοποίηση της εταιρείας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων απέναντι στον Covid-19.
Το υπουργικό συμβούλιο «προβλέπει τη σύσταση μιας νέας εταιρίας η οποία θα ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία θα ελέγχεται από μια εταιρία με, ακόμη και έμμεση, πλειοψηφική δημόσια συμμετοχή», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε
στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.
«Θα μπορούσαμε να εθνικοποιήσουμε εταιρείες»
Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να στηρίξει μεγάλες εταιρίες που πλήττονται από την αναταραχή στη χρηματοπιστωτική αγορά, μεταξύ των οποίων και την εθνικοποίηση εάν χρειαστεί, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
«Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσω μεγάλες γαλλικές εταιρίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
«Αυτό μπορεί να γίνει με ανακεφαλαιοποίηση, μπορεί να γίνει με την απόκτηση ποσοστού, μπορώ ακόμα και να χρησιμοποιήσω τον όρο εθνικοποίηση, εάν χρειαστεί», πρόσθεσε ο Λεμέρ.
Το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Για την ακρίβεια πόσο θα κοστίσει, γιατί για το ποιος θα πληρώσει η απάντηση είναι, δυστυχώς, γνωστή...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας