Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξαναεντάξει -εκτός απροόπτου- τα Νησιά Κεϊμάν στη μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους, το μεγάλο ερώτημα όμως είναι το τι θα γίνει με το Χρηματοπιστωτικό Κέντρο του Λονδίνου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, οι πρεσβευτές των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να βάλουν στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων τα γνωστά νησιά της Καραϊβικής και αύριο οι υπουργοί Οικονομικών θα επικυρώσουν αυτή τους την απόφαση. Η ένταξη της υπερπόντιας βρετανικής κτήσης στη μαύρη λίστα πριν καλά καλά κλείσουν δύο μόλις εβδομάδες από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί σαφέστατη ένδειξη της απώλειας επιρροής των Βρετανών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Ενωσης.
Τα Νησιά Κεϊμάν, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα νησιά Γκέρνσεϊ και Τζέρσεϊ στη Θάλασσα της Μάγχης, όπως και άλλες υπερπόντιες κτήσεις της Βρετανίας, αποτελούν χρόνια τώρα κάποιους από τους σημαντικότερους προορισμούς μαύρου και αφορολόγητου χρήματος στον πλανήτη. Κατάφερναν όμως να ξεφεύγουν από τους αυστηρούς ελέγχους και τις ενδεχόμενες κυρώσεις χάρη στο ισχυρό λόμπι της βρετανικής κυβέρνησης στους κόλπους της Ε.Ε.
Η λειτουργία των κτήσεων αυτών ως παγκόσμιου «πάρκινγκ» του μαύρου και του αφορολόγητου χρήματος δεν θα ήταν δυνατή αν δεν υπήρχε το City του Λονδίνου και η βιομηχανία νομιμοποίησης παράνομων εσόδων που ανθεί σε αυτό. Εκατοντάδες τράπεζες, εταιρείες λογιστών, νομικά γραφεία, εταιρείες ακινήτων, ασφαλιστικές και πολλές άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα που εδρεύουν εκεί παρέχουν έναντι υψηλών αμοιβών εξειδικευμένες υπηρεσίες ξεπλύματος προς τους απανταχού φοροφυγάδες, μαφιόζους, καταχραστές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών αρχών, το σύνολο του παράνομου χρήματος που περνά κάθε χρόνο μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας -πριν καταλήξει στον τελικό του, υπεράκτιο συνήθως, προορισμό- ξεπερνά τα 110 δισ. δολάρια. Δεν είναι τυχαίο δε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και το δίκτυο των συνεργαζόμενων με αυτό φορολογικών παραδείσων καταγράφηκε πέρυσι από το Tax Justice Network ως μακράν ο μεγαλύτερος κινητήρας της εταιρικής φοροδιαφυγής παγκοσμίως.
Στη σχετική λίστα με τις 10 επικράτειες του κόσμου που έκαναν τα περισσότερα για την αύξηση της επιχειρηματικής φοροδιαφυγής πέρυσι, οι 4 ήταν βρετανικές υπεράκτιες κτήσεις. Τα φορολογικά καθεστώτα αυτών των περιοχών διευκολύνουν υπεράκτιες δομές που προσελκύουν κέρδη χωρίς οικονομική δραστηριότητα.
Η επανένταξη των Κεϊμάν στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. αποτελεί αναμφίβολα χαστούκι προς τη Βρετανία εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών στη μετά Brexit περίοδο. Στο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της Ε.Ε., που πρόκειται να οριστικοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου, υπάρχει η προσδοκία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει υψηλά πρότυπα φορολογίας όταν η μεταβατική περίοδος λήξει το 2020.
Η εντολή καλεί συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο να δεσμευτεί για τη διατήρηση των προτύπων όσον αφορά την «ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με εισοδήματα, τραπεζικούς λογαριασμούς, φορολογικές αποφάσεις, εκθέσεις οικονομικών αποτελεσμάτων ανά χώρα, πραγματική ιδιοκτησία και πιθανές διασυνοριακές ρυθμίσεις φορολογικού προγραμματισμού».
Διαπραγματεύσεις
Ωστόσο υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να επιδιώξει κατεύθυνση προς το άλλο άκρο, αφήνοντας εντελώς στην άκρη το ευρωπαϊκό μοντέλο και μετασχηματίζοντας το City σε... «Σιγκαπούρη του Τάμεση».
Στην απέναντι πλευρά της Μάγχης υπάρχουν άλλωστε την ίδια στιγμή αναρίθμητες διψασμένες «Σιγκαπούρες», όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, οι Βαλτικές χώρες, έτοιμες να υποδεχτούν το παράνομο χρήμα. Η μαύρη λίστα της Ε.Ε. άλλωστε πέρα από δυσφήμηση ελάχιστα έχει πονέσει μέχρι στιγμής τους φοροφυγάδες, αφού οι χώρες-μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε μέτρα όπως η παρακράτηση φόρων για τα χρήματα που κατευθύνονται προς τις χώρες αυτές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας