Απέτυχε για μία ακόμη φορά ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ να δικαιολογήσει τη θέση που κατέχει ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Παρέμεινε όχι φοιτητής που θα τον έκοβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά υπάλληλος του ΔΝΤ και φερέφωνο του Βερολίνου.
Δεν είναι τυχαίο ότι τον αποκαλούν στις Βρυξέλλες «λογιστή» της ευρωζώνης για την, πολλές φορές, απελπισμένη προσπάθειά του να γίνει αρεστός, με τις απαραίτητες γονυκλισίες στους ισχυρούς των 19 και, κυρίως, στον εκάστοτε Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Αλλωστε, τον διόρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στην ετήσια έκθεση του ΕΜΣ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο Κ. Ρέγκλινγκ επαναλαμβάνει τόσο τα εύσημα όσο και την κριτική που έχουν ασκήσει τελευταία έναντι της ελληνικής πλευράς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεσή της για την τρίτη αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας και, κυρίως, ορισμένα κράτη - μέλη. Τίποτε παραπάνω.
Προσπαθεί να γίνει αρεστός, όπως κάθε αυλικός, για να παραμείνει στη θέση του, έχοντας ως σύμβουλο τον ομοσταβλίτη του Ολλανδό, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η έκθεση του ΕΜΣ φροντίζει να αναφερθεί στα σημαντικά άλματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία, όμως, αποδίδει στο πρόγραμμα που επέβαλαν στην Αθήνα οι εταίροι - δανειστές και στην... αλληλεγγύη τους.
Και, στη συνέχεια, με αφορμή το υψηλό χρέος της χώρας, καυτηριάζει την πολιτική των παροχών, την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και τη μη περικοπή των συντάξεων και καταλήγει στην υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αυτά, λοιπόν, που θα έλεγαν στην ελληνική πλευρά, εάν γινόταν επίσημα συζήτηση στο χθεσινή σύνοδο της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Ολλανδία, με την υποστήριξη των γνωστών συμμάχων τους, ανέλαβε να τα πει ο ΕΜΣ του Κ. Ρέγκλινγκ.
Στέλνοντας, παράλληλα, ένα αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση που θα βγει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, ότι το εξωφρενικό ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 πρέπει να τηρηθεί, μην αφήνοντας περιθώρια για ενδεχόμενη μείωσή του, και ότι γενικά θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας στη χώρα... Τα έβγαλε τα λεφτά που κερδίζει ο Κ. Ρέγκλινγκ.
Τα βασικά σημεία της έκθεσης του ΕΜΣ είναι:
■ Το 2018 χαρακτηρίζεται ως έτος «ορόσημο», κυρίως λόγω της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Γίνεται αναφορά στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας για δεύτερο έτος. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα υπερέβη τον δημοσιονομικό στόχο για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Υπογραμμίζεται ότι τα ευάλωτα σημεία της Ελλάδας έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς και το γεγονός ότι η χώρα «κατηύθυνε την οικονομία της σε ασφαλέστερα ύδατα, βελτιώνοντας το δημοσιονομικό και εξωτερικό ισοζύγιο, μειώνοντας το κόστος εργασίας και καθιστώντας τον τραπεζικό τομέα πιο ανθεκτικό».
Βέβαια, «προκειμένου να εξασφαλίσει τη βελτίωση του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, η Ελλάδα πρέπει να εδραιώσει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκονται κατά τη διάρκεια του προγράμματος».
■ Στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας καταγράφονται μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στον τομέα της φορολογίας (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος), στο ασφαλιστικό, στη δημόσια διοίκηση, στη διοίκηση εσόδων, στο σύστημα υγείας, στην αγορά εργασίας και στο τραπεζικό σύστημα. Με άλλα λόγια, η Αθήνα συνεργάστηκε άψογα στην επιβολή φόρων με τις Βρυξέλλες και τους δανειστές.
Μέχρι εδώ τα καλά. Στη συνέχεια:
■ Υπενθυμίζεται η δέσμευση - στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο στόχος αυτός δεν αλλάζει και πρέπει να τηρηθεί, εάν η Ελλάδα θέλει να δει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να συνεχίζονται...
■ Διαπιστώνεται έλλειψη αναπτυξιακών πολιτικών.
■ Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα και, με δάνεια ύψους 204 δισ. ευρώ από ESM και ΕFSF, είναι αποδέκτρια της μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης στα χρονικά.
Πρόκειται «για μία άνευ προηγουμένου πράξη αλληλεγγύης από τα υπόλοιπα κράτη- μέλη». Για τον ΕΜΣ, η επιτυχημένη επιστροφή της χώρας στις αγορές και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της ενισχυμένης εποπτείας και της τήρησης εκ μέρους της χώρας των δεσμεύσεών της.
Ωστόσο «οι προκλήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη επιμένουν». Η χώρα πέτυχε υπεραπόδοση στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για ακόμη μία χρονιά, γεγονός που οφείλεται «όχι μόνο στα φορολογικά έσοδα, αλλά και στις χαμηλότερες του προβλεπομένου δημόσιες επενδύσεις».
■ Γίνεται αναφορά στην ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.
Αυτό σημαίνει για τον ΕΜΣ υψηλότερες δαπάνες και περιορισμός του δημοσιονομικού χώρου για άσκηση πολιτικών που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας