Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έπεσε η ανεργία στην ευρωζώνη σύμφωνα με τη Eurostat, καθώς τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε 8,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τη στιγμή που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση, πριν από μία δεκαετία.
Τον Ιούνιο η ανεργία στο σύνολο της ευρωζώνης ήταν 8,3%.
Σύμφωνα με τη Eurostat, πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2008, όταν κατέρρευσε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers. Ο μέγιστος μέσος όρος ανεργίας σημειώθηκε το 2013, με 12,1%, όταν έφτασε στο αποκορύφωμά της και η ελληνική κρίση χρέους.
Σε πραγματικούς αριθμούς, τον Ιούλιο άνεργοι στην ευρωζώνη ήταν 16,82 εκατ. άνθρωποι, μειωμένοι κατά 82.000 σε σχέση με τον Ιούνιο. Ωστόσο, τα καλά αυτά ποσοστά δεν αντιπροσωπεύουν πλήρως την εικόνα, καθώς υπάρχουν χώρες με πολύ χαμηλή ανεργία, όπως η Γερμανία (3,4%), ενώ άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν διψήφια νούμερα.
Χαμηλοί και οι μισθοί
Βέβαια, μπορεί η ανεργία να μειώθηκε, αλλά οι μισθοί δεν παρουσίασαν καμία ουσιαστική άνοδο, παρά το γεγονός ότι πράγματι υπάρχει οικονομική ανάκαμψη.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι σε περιπτώσεις οικονομικής ανάπτυξης, μειώνεται η ανεργία και οι επιχειρήσεις πληρώνουν μεγαλύτερους μισθούς για να βρουν εργατικό δυναμικό και να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.
Μικρή πτώση του πληθωρισμού
Ταυτόχρονα, επιβραδύνθηκε και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνης τον Αύγουστο, στηρίζοντας την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι η πρόσφατη αύξησή του θα ήταν πιθανόν προσωρινή, καθώς οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν βασικά αδύναμες παρά τη νομισματική στήριξη επί σειρά ετών.
Έτσι, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2% από 2,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, καθώς επιβραδύνθηκε η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Στόχος της ΕΚΤ είναι ένας πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%, κάτι που δεν έχει επιτύχει επί μία πενταετία, παρά τη μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, τη χορήγηση πολύ φθηνής χρηματοδότησης στις τράπεζες και την αγορά ομολόγων αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης.
Οι πιέσεις στις τιμές είναι αρκετές για να περιορίσει η ΕΚΤ ορισμένα από τα μέτρα της και η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να σταματήσει τις αγορές ομολόγων φέτος, αν και τα επιτόκια αναμένεται να μείνουν αμετάβλητα για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο.
Αν και οι επικριτές της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι έχει ήδη πετύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό και για τον λόγο αυτό πρέπει να αποσύρει τη νομισματική στήριξη πιο επιθετικά, ο Μάριο Ντράγκι τονίζει ότι ο βασικός λόγος (που ο πληθωρισμός έφθασε στο 2%) είναι οι τιμές της ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) δείχνει μία ήπια τάση.
Η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα στο 1,7% έως το 2020, ένα επίπεδο που ο Ντράγκι θεωρεί ότι είναι χαμηλότερο του στόχου, αν και οι υποστηρικτές μίας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής λένε ότι είναι αρκετά καλό, ιδιαίτερα καθώς η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και επομένως οι πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να συγκροτούνται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας