Εξαιρετικά φιλόδοξος είναι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επταετία 2021-2027, αγγίζοντας το ένα τρισ. ευρώ και κατανέμοντας το ποσό λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση, τη μεταναστευτική κρίση αλλά και την κρίση δημοκρατικών αξιών. Το πλάνο της Κομισιόν προβλέπει την ενίσχυση των χωρών του Νότου και την «τιμωρία» των χωρών που δεν στάθηκαν αλληλέγγυες στην προσφυγική κρίση.
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών βρίσκονται η Πολωνία, Ουγγαρία, Μάλτα και Ρουμανία δημιουργώντας ένα εκρηκτικό τοπίο και λεπτές ισορροπίες που πρέπει να διατηρηθούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το ποσό των 1,135 τρισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 1,11% του μέσου Aκαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
#EUBudget #EUAddedValue pic.twitter.com/qh5Opaimlp
— Mina Andreeva (@Mina_Andreeva) 2 Μαΐου 2018
«Πρόκειται για μια ειλικρινή απάντηση στη σημερινή πραγματικότητα στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, τη στιγμή που το Brexit θα αφήσει ένα σημαντικό κενό στον προϋπολογισμό μας», επισημαίνει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι πρόκειται για ένα «ρεαλιστικό σχέδιο για το πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», επισημαίνοντας ότι οι καλές οικονομικές προοπτικές μάς δίνουν μια «ανάσα», αλλά «δεν μας απαλλάσσουν από την υποχρέωση να εξοικονομήσουμε πόρους σε ορισμένους τομείς».
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τη σκυτάλη παίρνουν τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εκφράζοτας την πεποίθηση ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019.
Αντίδραση Γαλλίας για τη γεωργική πολιτική
Σε μία πρώτη αντίδρασή της, η γαλλική κυβέρνηση έκρινε «απαράδεκτη» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, στον οποίο προβλέπεται μείωση σε ποσοστό περίπου 5% των πόρων που θα διατεθούν.
«Η Γαλλία δεν μπορεί να δεχτεί καμία μείωση στο εισόδημα των αγροτών» τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του προϋπολογισμού θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών καθώς επηρεάζει επικίνδυνα το εισόδημα των αγροτών, για τους οποίους οι άμεσες ενισχύσεις συνιστούν ένα «ουσιαστικό δίχτυ ασφαλείας».
Επίσης, το υπουργείο υπενθύμισε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να υιοθετήσει έναν διευρυμένο προϋπολογισμό των «27» χωρών-μελών (χωρίς τη Βρετανία), αλλά θέτει πολλούς όρους, όπως τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών που ακολουθούνται και την υιοθέτηση νέων, καθαρών πηγών ενέργειας.
Εκνευρισμός από Ολλανδία και Πολωνία
Η πρόταση για την αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας κρίνεται «απαράδεκτη» από την ολλανδική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ, ο οποίος τόνισε ότι «τα έσοδα της Ε.Ε. μειώνονται λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν μειωθούν τα έσοδα, θα πρέπει να δαπανούμε λιγότερα».
Την αντίδραση και της Πολωνίας προκάλεσαν οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες θα μπορούσαν να στερήσουν πόρους από τη χώρα με αφορμή τους χειρισμούς της σε θέματα δικαιοσύνης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Σιμάνσκι προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα εξισορροπεί τις ανάγκες των χωρών-μελών της Ε.Ε.
Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και ιδίως της Πολωνίας θεωρούν ότι στοχοποιούνται με τον όρο που έθεσε η Κομισιόν και κάνει λόγο για «σεβασμό στο κράτος δικαίου».
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου
Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ χαρακτήρισε τις προτάσεις της Επιτροπής «καλή αρχή για περαιτέρω συζητήσεις», σημειώνοντας ότι «ακολουθούν τον σωστό δρόμο». Τάχθηκε υπέρ των περικοπών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στην Πολιτική Συνοχής, ενώ χαιρέτισε τον νέο προσανατολισμό των κονδυλίων προς την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων και τη μετανάστευση, τη στήριξη της Frontex αλλά και την προώθηση της έρευνας και την περαιτέρω στήριξη των νέων, μέσα από την ενίσχυση του Erasmus και του Interrail. Τέλος, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής κάλεσε του εμπλεκόμενους να ξεκινήσουν άμεσα τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία πριν τις Ευρωεκλογές του 2019.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν εμφανίστηκε μη ικανοποιημένος από τις προτάσεις της Επιτροπής, λέγοντας ότι στερούνται «οράματος» για το «αύριο» αλλά και για τους «νέους». Ο ίδιος ανέφερε ότι οι προτεραιότητες της ομάδας του είναι το περιβάλλον και οι θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αποκλείονται από τις πολιτικές στήριξης οι περιοχές της Ευρώπης που κατοικούνται από πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής για τους ίδιους πόρους, επισήμανε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η φορολόγηση των «γιγάντων του ίντερνετ» έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο οι εργαζόμενοι.
Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ έκανε λόγο για προτάσεις που παρουσιάζουν «καμπή» σε σχέση με το παρελθόν. Όπως σημείωσε, για πρώτη φορά έπειτα από δύο δεκαετίες η τάση μείωσης του προϋπολογισμού ανατράπηκε, ενώ προτείνονται περικοπές εκεί που χρειάζεται και δρομολογούνται αυξήσεις στους σημαντικούς τομείς, όπως τα σύνορα και η έρευνα. Επίσης, χαιρέτισε την πρόβλεψη για νέους ίδιους πόρους, μειώνοντας τη συνεισφορά των κρατών-μελών από 70% σε 60%, αλλά και την πρόταση για την εισαγωγή αιρεσιμότητας στην απορρόφηση των κονδυλίων, συνδέοντάς την με το σεβασμό του κράτους δίκαιου.
Από τους Πράσινους, η Σκα Κέλερ, ανέφερε πως οι προτάσεις για αύξηση των δαπανών για το κλίμα και το περιβάλλον είναι στη «σωστή κατεύθυνση», ωστόσο, υπογράμμισε ότι θα έπρεπε η αύξηση να είναι ακόμα μεγαλύτερη, στο 50%, αντί για το 25%. Επίσης, αναφορικά με την αναπτυξιακή βοήθεια, τόνισε ότι θα έπρεπε να αυξηθεί το ποσοστό των δαπανών για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη στήριξη των ευάλωτων πληθυσμών τουλάχιστον στο 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ). «Αν δεν το κάνουμε, προδίδουμε τη διεθνή κοινότητα και τα δικά μας λόγια», τόνισε η Σ. Κέλερ, προσθέτοντας ότι για τους Πράσινους τα κονδύλια θα πρέπει να κατευθυνθούν μεταξύ άλλων και στην κοινωνική Ευρώπη και στην καινοτομία. Τέλος, χαιρέτισε, τις προτάσεις για σύνδεση των κονδυλίων με το σεβασμό του κράτους δικαίου αλλά και για νέους ίδιους πόρους, που θα έχουν ως στόχο μια πιο «δίκαιη φορολόγηση, λιγότερη ρύπανση και περιορισμό της κλιματικής αλλαγής».
Από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η ευρωβουλευτής Λιάντ Νι Ριάντα υπερασπίστηκε τις προτάσεις της Επιτροπής για ενίσχυση της έρευνας και των προγραμμάτων εκπαίδευσης, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «σκανδαλώδες» ότι μεγάλο μέρος των δαπανών θα κατευθυνθούν στη φύλαξη των συνόρων, αλλά και στην τόνωση της βιομηχανίας άμυνας. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι μειώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής δεν είναι θετικό σημάδι, καθώς αφενός δεν διασφαλίζεται ότι οι μικρότεροι παραγωγοί θα επωφεληθούν σε σχέση με το παρελθόν και αφετέρου μειώνεται η βοήθεια στις περιοχές που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας