Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε σε σύσκεψη μιας ώρας χθες στην Ντάουνινγκ Στριτ με θέμα τις επιπτώσεις που θα έχει στη βρετανική οικονομία μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε αυτή συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, καθώς επίσης και ο διευθυντής διεθνών οικονομικών της Τράπεζας τη Αγγλίας, Φιλ Εβανς. Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν απουσίαζε καθώς βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο του G20.
Οπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» πηγή από την Ντάουνινγκ Στριτ, οι συνομιλητές του Βρετανού πρωθυπουργού τού επισήμαναν πως έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες η Ελλάδα να υιοθετήσει ένα νέο νόμισμα. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλύσεις που δέχεται ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τελικά να υπάρξει ένα είδος συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης.
«Στόχος της σύσκεψης ήταν να επανεξεταστεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είχε εκπονηθεί το 2012 για τα τότε προβλήματα της ευρωζώνης. Η Βρετανία θέλει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο» επισήμανε χαρακτηριστικά η πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ στην «Εφ.Συν.».
Οπως υποστήριξαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών στον Ντέιβιντ Κάμερον, μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημαίνει για τους Ελληνες τεράστια υποτίμηση του νομίσματός τους, απώλεια των καταθέσεών τους και μεγάλο πληθωρισμό στη χώρα.
Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι τράπεζες, καθώς «από το σκληρό νόμισμα του ευρώ θα πρέπει η Ελλάδα να περάσει σε ένα άλλο πολύ πιο αδύναμο», τόνισαν στον Ντέιβιντ Κάμερον οι Βρετανοί αξιωματούχοι. Υπογραμμίστηκε όμως πως η έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Βρετανία, σύμφωνα με τους αναλυτές του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι οι παρενέργειες που θα προκαλέσει στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η αναταραχή που αυτή θα δημιουργήσει στις διεθνείς αγορές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος της βρετανικής οικονομίας στηρίζεται στις εξαγωγές προς χώρες της Ε.Ε., ενώ το Σίτι του Λονδίνου είναι αυτό που ουσιαστικά υλοποιεί τις σημαντικές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της Γηραιάς Ηπείρου.
Τέλος, όπως επισήμανε Βρετανός δημοσιογράφος στην «Εφ.Συν.», είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση Κάμερον συχνά χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Ελλάδας για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνέχισης των δικών της μέτρων λιτότητας, ειδικά ενόψει των εκλογών του Μαΐου. «Η δημοσιοποίηση αυτής της σύσκεψης προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση καθώς δεν συνηθίζεται τέτοιου είδους συναντήσεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας», υπογράμμισε στην «Εφ.Συν.» Βρετανός πολιτικός αναλυτής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας