H αβεβαιότητα μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων δεν θα εξαλειφθεί σύντομα, υπογραμμίζει ο διεθνής Τύπος μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Το ρήγμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας βαθαίνει» τονίζουν οι «Financial Times» στην ιστοσελίδα τους, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση των δύο ανδρών έληξε με τις δύο πλευρές να απέχουν όσο ποτέ άλλοτε η μία από την άλλη. Η «Wall Street Journal» υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι «η Γερμανία υποδέχθηκε ψυχρά την ελληνική πρόταση για τριμηνιαίο πρόγραμμα-γέφυρα» που θα προσέφερε περισσότερο χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Η στάση αυτή δεν είναι βέβαια άμοιρη των θέσεων που εκφράζει μερίδα των γερμανικών ΜΜΕ έναντι της Ελλάδας και η οποία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το εκλογικό σώμα και την κυβέρνηση. Ιδού ένα απόσπασμα από το χθεσινό editorial της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε:
«Ακαδημαϊκός κακούργος»
«Ο Βαρουφάκης, ένας ελευθεριακός κομμουνιστής έρχεται [στη Γερμανία] σαν να πηγαίνει σε σκυλοκαβγά, με το πουκάμισο έξω από το παντελόνι του και τον γιακά του ανοιχτό. Απειλεί, κατηγορεί και θέλει να νικήσει, πάνω απ’ όλα επί της Γερμανίας. Κανείς δεν πρέπει να χεστεί επάνω του εξαιτίας αυτού του ακαδημαϊκού κακούργου, διαφορετικά θα χάσουμε. Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί θετικό γεγονός ότι μέχρι στιγμής η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καθυστερήσει. Μόνο όταν γίνουν γνωστά συγκεκριμένα γεγονότα και κατανοητά στοιχεία με τα οποία θα επανέλθουν οι Ελληνες, μπορεί ο οποιοσδήποτε τύπος συμβιβασμού να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Είναι προφανές ότι όταν μια εφημερίδα -που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εκλογική πελατεία της κυρίας Μέρκελ- καλωσορίζει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών με τέτοιους χαρακτηρισμούς, επί της ουσίας και να ήθελε ο Σόιμπλε να πει κάτι καλύτερο δεν θα μπορούσε χθες. Πόσω μάλλον όταν στις επόμενες εβδομάδες διεξάγονται οι εκλογές στο Αμβούργο. Πάντως δεν έχουν όλοι οι Γερμανοί την ίδια άποψη. Η Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB) διαμήνυσε έτσι ότι η πρόταση Βαρουφάκη είναι και δικαιολογημένη και λογική και θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή.
Εν τω μεταξύ, έντονες συνεχίζουν να είναι οι αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο για την προχθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κλείσει αιφνιδιαστικά μία από τις κάνουλες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Το Bloomberg τονίζει ότι με αυτήν την απόφαση «ασκείται πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση, περιορίζοντας την πρόσβαση στην απευθείας γραμμή χρηματοδότησης».
Η «Wall Street Journal» επισημαίνει ότι «η αναστολή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο από την ΕΚΤ έγινε καθώς εντεινόταν η πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση για συμβιβασμό με τους διεθνείς πιστωτές της. Πρόκειται για καθαρά πολιτική θέση».
Από την πλευρά τους, αρκετοί οικονομολόγοι είπαν ότι εξυπηρετεί κυρίως τις γερμανικές θέσεις και όχι τον ρόλο της ΕΚΤ ως κεντρικής τράπεζας των 19 χωρών του ευρώ. Ο λόγος που επικαλέστηκε η ΕΚΤ γι’ αυτήν την απόφασή της -ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση του δανειακού προγράμματος και ότι «για την ώρα δεν μπορεί να υποθέσει πως η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία»- δεν αποτελεί στάση κεντρικής τράπεζας που στηρίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αποτελεί τον ύστατο δανειστή των τραπεζών όταν υπάρξει ανάγκη, τονίζουν.
Η ΕΚΤ εφάρμοσε τη στρατηγική «Σκότωσε την Ελλάδα», γράφει χαρακτηριστικά σε tweet χθες ο οικονομολόγος, συγγραφέας και δημοσιογράφος του Channel 4 News Πολ Μέισον.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας