Φορτωμένο με ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) το ειδικό τάνκερ Gaselys της γαλλικής εταιρείας Engie, απέπλευσε από βρετανικό λιμάνι και κατευθύνεται στον τερματικό σταθμό της Everett κοντά στη Βοστόνη. Η είδηση προκαλεί αίσθηση ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς τις αλλεπάλληλες σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία. Όταν όμως το κρύο είναι τσουχτερό τα πλάνα αλλάζουν...
Μπορεί σε γενικές γραμμές η είδηση να πέρασε στα ψιλά, ενώ διάφοροι ειδικοί και αναλυτές την υποβαθμίζουν, ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι, έστω και με αρκετούς ενδιάμεσους, οι ΗΠΑ αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Οι συνθήκες βαρυχειμωνιάς που επικρατούν στις Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν εκ των πραγμάτων αυτή την εξέλιξη που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τι διακηρυγμένη στρατηγική της Ουάσινγκτον τόσο απέναντι στη Μόσχα όσο και αναφορικά στην ανάπτυξη και τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς αγοράς υγροποιημένου αερίου.
Η Ρωσία είχε, άλλωστε, από το 2007 στα πλάνα της να εξάγει, μέσω του Βόρειο Ατλαντικού, το φυσικό αέριο στην υγροποιημένη του μορφή. Η έλλειψη στην αγορά των ΗΠΑ ήταν από τότε εμφανής, όμως η αποκαλούμενη και πολυδιαφημισμένη «σχιστολιθική επανάσταση» πάγωσε προσωρινά τα όποια σχέδια. Η δραστική μείωση της διεθνούς τιμής των ενεργειακών πόρων τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην αποδόμηση αυτής της «επανάστασης».
Τώρα, ως αποτέλεσμα των πρόσκαιρων ακραίων καιρικών φαινομένων, το ρωσικό σχέδιο περί εξαγωγών στις ΗΠΑ αποκτά σάρκα και οστά. Αρχικά ήταν η Gazprom που επιχείρησε ανοίγματα προς την αγορά των ΗΠΑ, αλλά τώρα μία άλλη ρωσική εταιρεία, η Novatek αναλαμβάνει δράση.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, η Novatek εξορύσσει στο νησί Τζαμάλ στον πολικό κύκλο τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου αερίου. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν η γαλλική εταιρεία Total, αλλά και Κινέζοι επενδυτές, όμως η Ρωσία κατέχει το 60%.
Το τάνκερ Gaselys αναμένεται να φθάσει στη Βοστόνη στις 22 Ιανουαρίου, έχοντας αποπλεύσει (γεμάτο ρωσικό αέριο) από το Isle of Grain της Βρετανίας. Το τάνκερ ελλιμενίστηκε στην περιοχή αφού έλαβε φορτίο από το εργοστάσιο του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νήσο Τζαμάλ.
Ειδικοί και αναλυτές, πάντως, δεν αξιολογούν την είδηση αυτή ως εντυπωσιακή. Είναι γεγονός ότι το κύμα ψύχους που πλήττει εδώ και μέρες τις ΗΠΑ εκτίναξε στα ύψη τις τιμές για ενέργεια. Από τη μια μέρα στην άλλη οι ΗΠΑ χρειάστηκαν μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, τις οποίες και προμηθεύτηκαν στη διεθνή αγορά.
Για τον Σβιάτοσλαβ Μπικχ από το think tank «Κέντρο Αναλύσεων» της ρωσικής κυβέρνησης σχολιάζει ότι «δεν υπάρχει πολιτική διάσταση». Κατά την άποψη Ρώσων ειδικών δεν αποκλείεται και στο μέλλον οι ΗΠΑ να προμηθευτούν ρωσικό αέριο, όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες.
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου ενεργειακών ερευνών της Οξφόρδης Τζέιμς Χέντερσον τονίζει ότι «αυτό αποτελεί και την ουσία του LNG να μεταφέρεται εκεί που υπάρχει ζήτηση».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Bloomerg, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας