Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μεγάλο πλήγμα υπέστη ο κορυφαίος οίκος καθώς η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) τού απαγόρευσε να αξιολογεί | EPA/ JUSTIN LANE

Διαστρέβλωση και τιμωρία

Σε μια πρωτοφανή στην ιστορία απόφαση η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) απαγόρευσε χθες στη Standard & Poor’s -έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης του κόσμου- να… αξιολογεί.

Η απόφαση αποτελεί μέρος της συμφωνίας συμβιβασμού για τις φαύλες πρακτικές που ο οίκος εφήρμοσε στην αξιολόγηση χρηματοπιστωτικών παραγώγων της αγοράς δανείων εμπορικής στέγης (CMBS). Με βάση τον διακανονισμό, η S&P θα πληρώσει πρόστιμο 77 εκατ. δολαρίων, ενώ δεν θα έχει το δικαίωμα να αξιολογεί χρεόγραφα στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς στεγαστικών δανείων CMBS για έναν χρόνο.

Η διευθέτηση αφορά προβλήματα που προέκυψαν το 2011 με τις αξιολογήσεις ορισμένων διασφαλισμένων σε εμπορικά στεγαστικά δάνεια χρεογράφων CMBS. O οίκος υπέστη μεγάλο πλήγμα τότε καθώς αναγκάστηκε μετά από λάθος του να αποσύρει την αξιολόγησή του για μια συμφωνία 1,5 δισ. δολαρίων. Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγόρησε τη S&P ότι διαστρέβλωσε δημοσίως τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε για την αξιολόγηση 6 προϊόντων CMBS το 2011. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει ξανά το μερίδιό της στην αγορά, η S&P δημοσιοποίησε ένα λανθασμένο και παραπλανητικό άρθρο, ισχυριζόμενη ότι τα νέα πιστωτικά της επίπεδα θα μπορούσαν να αντέξουν τα επίπεδα αντοχής της «Μεγάλης Υφεσης». «Οι επενδυτές βασίζονται στους οίκους αξιολόγησης…όμως η S&P έβαλε τα δικά της οικονομικά συμφέροντα πάνω από τους επενδυτές, χαλαρώνοντας τα κριτήρια αξιολόγησης προκειμένου να κερδίσει δουλειές και στη συνέχεια αποκρύπτοντας αυτές τις αλλαγές από τους επενδυτές», σημείωσε στην απόφασή της η SEC.

Η Standard & Poor’s, όπως και οι Moody’s, Fitch -που με τις αξιολογήσεις τους για τη δανειοληπτική ικανότητα μιας χώρας έχουν τη δύναμη να εκτοξεύσουν το κόστος δανεισμού της στα ύψη και να τη γονατίσουν- αξιολογούσαν για χρόνια διασφαλισμένα σε στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου χρεόγραφα με την ύψιστη διαβάθμιση ΑΑΑ. Οπως αποδείχθηκε στις ακροάσεις του Κογκρέσου, οι αξιολογήσεις αυτές ήταν στημένες προκειμένου οι οίκοι να παίρνουν δουλειές από τις τράπεζες και τα άλλα ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα που εξέδιδαν αυτά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Με το ξέσπασμα της κρίσης, η αξία αυτών των προϊόντων κατέρρευσε και αρκετά από αυτά κατέληξαν να μην αξίζουν δεκάρα, οδηγώντας σε τεράστιες ζημιές όσους είχαν εμπιστευτεί τους εκδότες τους και τους αξιολογητές τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαστρέβλωση και τιμωρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας