Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες ότι στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός του Μαΐου, οι βασικοί οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας και ιδίως το ποσοστό της ανάπτυξης θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω σε σχέση με τις χειμερινές που ανακοινώθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου.
Ο λόγος; Φυσικά, η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης που δημιούργησε αβεβαιότητα, για την οποία επιρρίπτεται έμμεσα η ευθύνη στην ελληνική πλευρά...
Κατά την εκπρόσωπο, οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία θα βασιστούν στην έκθεση που θα υποβάλουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.
Παρατήρησε, όμως, ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί σε ρυθμό πιο ήπιο σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Για τον λόγο αυτόν, πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση.
Και στο σημείο αυτό, η εκπρόσωπος φρόντισε να καλωσορίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από την ευρωζώνη στις 7 Απριλίου στη Μάλτα...
Στις χειμερινές εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία, η Επιτροπή προέβλεπε ότι το ΑΕΠ θα είναι 2,7% το 2017 και 3% το 2018.
Τώρα ανακοινώνει, εν όψει των εαρινών προβλέψεων, μία προσαρμογή προς τα κάτω. Πόσο; Αγνωστο προς το παρόν.
Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι το ΔΝΤ αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν και μάλιστα ανακοίνωσε πρόσφατα χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.
Ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος συναντήθηκε στα μέσα Απριλίου στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε εντολή για λόγους σκοπιμότητας στις υπηρεσίες του να προσαρμόσουν προς τα κάτω τις χειμερινές προβλέψεις για την Ελλάδα;
Αλλωστε, ο Π. Μοσκοβισί είναι αυτός που μονοπωλούσε πριν και μετά τη Μάλτα τη λέξη «αβεβαιότητα» γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση...
Και στη χειμερινή έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2017 και το 2018 εξαρτώνται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σε όλα μέσα και πάντα προς την πλευρά του ισχυρού επιδιώκει να βρίσκεται ο Γάλλος επίτροπος...
Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε χθες από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ότι ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που βρίσκεται από σήμερα στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Π. Μοσκοβισί, θα συναντηθεί στο περιθώριο της συνόδου με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ένα από τα θέματα που θα συζητήσει με την Κ. Λαγκάρντ ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται και ο επικεφαλής του ΕΣΜ, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Η Ευρώπη ελπίζει ότι θα υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ», είπε ο άνθρωπος του Γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Και άρχισε, όπως συνήθως, τους αριθμούς (η Ελλάδα έχει λάβει 31 δισ. ευρώ από τον EΣΜ...).
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομόλογου, απάντησε ότι «δεν αναμένεται κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον».
Το φερέφωνο του Β. Σόιμπλε...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας