Μπήκαν χθες οι υπογραφές για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, η πρώτη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα χρειαστούν όμως άλλα δύο κρίσιμα βήματα, πριν να επικυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή, ενώ με τις πιο αισιόδοξες προοπτικές το εφάπαξ τίμημα των 1,234 δισ. ευρώ θα καταβληθεί το φθινόπωρο.
Είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η πρώτη αύξηση του τέλους ανά αναχωρούντα επιβάτη και θα αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των 330 εκατ. ευρώ που πρέπει να κλείσει στα τέλη του 2020, ενώ για το σύνολο της 40ετούς παραχώρησης οι επενδύσεις υπολογίζονται σε 1,4 δισ. ευρώ.
Το «αγκάθι»
«Οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν πάντα σημαντικές για τη γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η παρέμβασή της έχει ιδιαίτερη αξία, με δεδομένο ότι η παραχώρηση αφορά τη γερμανική Fraport, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο επενδυτικό σχήμα, στο οποίο μετέχει και η Slentel του ομίλου Κοπελούζου.
Η ημικρατική εταιρεία, με έδρα τη Φρανκφούρτη, διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο, τα οποία το 2014 εξυπηρέτησαν 108,5 εκατ. επιβάτες, είχε κύκλο εργασιών 2,4 δισ. και κέρδη 252 εκατ. ευρώ.
Την ίδια χρονιά τα 14 ελληνικά αεροδρόμια είχαν 22 εκατ. επιβάτες και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 25 εκατ.
Το μεγάλο «αγκάθι» είναι η σταδιακή παράδοση των αεροδρομίων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο επενδυτικό σχήμα, με τη Slentel του ομίλου Κοπελούζου.
Οι Γερμανοί έχουν ήδη κάνει «αυτοψίες» σε όλες τις εγκαταστάσεις και έχουν εντοπίσει ελλείψεις σε υποδομές, οι οποίες -σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζομένων στην ΥΠΑ- θα απαιτήσουν τουλάχιστον διπλάσιες επενδύσεις.
Καθοριστικό ρόλο θα έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Αεροδρομίων, η οποία πρέπει να συγκροτηθεί ώς το φθινόπωρο.
Ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2014, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στα επόμενα βήματα.
Με βάση την πράξη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας και Υποδομών υπέγραψαν τη σύμβαση.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το Σάββατο και χθες επικυρώθηκε από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει την τεχνική ευθύνη να προωθήσει τα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες, για να δοθεί η σύμφωνη γνώμη της ευρωπαϊκής επιτροπής και της επιτροπής ανταγωνισμού.
Υπάρχει το ζήτημα των έργων που είναι σε εξέλιξη στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Χανίων και Σκιάθου, τα οποία έχουν ενταχθεί σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και -σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε.- δεν επιτρέπεται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα πέντε πρώτα χρόνια από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.
Οι Γερμανοί θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν όλα τους τα επιχειρήματα για να πείσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεδομένου ότι καραδοκούν οι Γάλλοι (VINCI - ΑΚΤΩΡ) που είχαν τη δεύτερη προσφορά για τα αεροδρόμια.
■ Υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ το όφελος για το Δημόσιο για το σύνολο των 40 χρόνων της παραχώρησης, τα οποία μπορούν να αυξηθούν κατά 10 χρόνια.
Το ποσόν προκύπτει από το εφάπαξ τίμημα των 1,234 δισ. ευρώ, τα ετήσια ενοίκια των 22,9 εκατ. ευρώ που μαζί με τις αναπροσαρμογές εκτιμώνται σε 1,2 δισ. ευρώ, καθώς και το μερίδιο από τα κέρδη που υπολογίζονται σε 5 δισ. ευρώ, αφού θα αντιπροσωπεύουν το 28,6% επί των εσόδων προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).
■ Ερχονται αυξήσεις στα αεροπορικά τέλη, που σήμερα ανέρχονται σε 12,7 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη.
Οι επενδυτές έχουν το δικαίωμα να το αυξήσουν στα 13 ευρώ, ποσό που θα ισχύσει για την πρώτη τετραετία υλοποίησης των επενδύσεων και μπορεί να προσαυξάνεται σε ετήσια βάση με βάση τον ισχύοντα δείκτη τιμών καταναλωτή.
Μετά το 2021 έχουν δικαίωμα να κάνουν νέα αύξηση στα τέλη μέχρι 5,5 ευρώ, φτάνοντας τα 18,5 ευρώ, προσαυξημένη κατά το 90% του δείκτη τιμών του καταναλωτή.
■ Στα αεροδρόμια Χανίων και Ακτίου, που χαρακτηρίζονται υψηλής στρατιωτικής δραστηριότητας, θα παραχωρηθούν μόνον ο αεροσταθμός και ο χώρος στάθμευσης αεροσκαφών, ενώ οι επενδυτές θα πληρώνουν στο Δημόσιο για τη χρήση των υπόλοιπων υποδομών (διάδρομοι προσγείωσης, τροχιόδρομοι, κλπ).
«Ηχηρό μήνυμα»
«Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η ελληνική οικονομία βήμα-βήμα κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και μπαίνει στον δρόμο της ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.
«Δεκατέσσερις αεροπορικές πύλες εισόδου, ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας και ιδιαίτερα για τον σημαντικό τουριστικό τομέα», υπόσχεται ο δρ. Stefan Schulte, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Fraport, που επισημαίνει με νόημα ότι επί ένα χρόνο οι επενδυτές έμειναν «σταθερά προσηλωμένοι στα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια».
Ο Δημ. Κοπελούζος, επικεφαλής του ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας και συνεργάζεται με τη Fraport στη διαχείριση του αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης, τόνισε ότι πρόκειται «μια από τις μεγαλύτερες και επωφελείς επενδύσεις» και προβλέπει ότι θα δώσει ώθηση στον τουρισμό, που χαρακτηρίζει «βαριά βιομηχανία» της χώρας.
Οταν «πόνεσε» ο Σπίρτζης
Η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων προκάλεσε σύντομη, αλλά οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και του Κωστή Χατζηδάκη (Ν.Δ.) χθες στη Βουλή. Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Υποδομών τόνισε σε υψηλούς τόνους:
«Διαφωνούμε με αυτό τον τρόπο παραχώρησης, αλλά προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση που τέθηκε στην κρίση του λαού. Πονάμε, αλλά θα το κάνουμε, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
Εντονα αντέδρασε από το έδρανό του ο πρώην υπουργός της Ν.Δ., λέγοντας:
«Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε;». Στη συνέχεια ο κ. Σπίρτζης αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, «αν ντρέπεστε που κάνατε αυτές τις συμβάσεις», με τον κ. Χατζηδάκη να του απαντά πως «εσείς τις υπογράψατε».
Χ. ΙΩ.
Παν. Λαφαζάνης: «Ξεπουλημένο προτεκτοράτο»
Σε ξεπουλημένο προτεκτοράτο και γερμανική τουριστική αποικία θεωρεί ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ότι μετατρέπεται η Ελλάδα. Σε δήλωσή του, με αφορμή τη μεταβίβαση στη Fraport των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, σημείωσε:
«Το ξεπούλημα των 14 αεροδρομίων συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού... Η κύρωση αυτής της αποικιακής συμφωνίας παράδοσης των αεροδρομίων μας θα επισύρει βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες».
Ο ΣΕΤΕ χαιρετίζει
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας και σε χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα συμβάλει «στην αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία χρήζουν σημαντικών επενδύσεων», η οποία θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό τουρισμό, την ανάπτυξη των νησιών και των άλλων προορισμών, καθώς και για τις τοπικές κοινωνίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας