Ξεπέρασαν παγκοσμίως τα 9 εκατομμύρια (9.036.002) τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και τους 471.000 οι θάνατοι.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο, με περισσότερα από 2,31 εκατομμύρια περιστατικά, ενώ εκτιμάται ότι τα θύματα του Covid-19 είναι πολύ περισσότερα, λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων και αναλύσεων – ιατρικών και στατιστικών - της πανδημίας από χώρα σε χώρα.
Σημαντική αύξηση κρουσμάτων ανακοίνωσαν 29 Αμερικανικές Πολιτείες, ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ ρίχνει την ευθύνη στα διαγνωστικά τεστ: «Μας κάνει να μοιάζουμε ότι έχουμε περισσότερα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά.
Με επιπλέον 425 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες, ως το βράδυ της Δευτέρας, οι ΗΠΑ θρηνούν πλέον πάνω από 120.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Την προηγουμένη, είχε καταγραφεί ημερήσιος απολογισμός 305 θανάτων, ο χαμηλότερος εδώ και μήνες, όμως οι αριθμοί τείνουν να μειώνονται τα Σαββατοκύριακα.
Διάφορες αμερικανικές πολιτείες έχουν πλέον άρει τα μέτρα περιορισμού και η Νέα Υόρκη — η πόλη που έχει υποστεί μακράν το χειρότερο χτύπημα — έκανε άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή χθες Δευτέρα, επιτρέποντας να ανοίξουν για το κοινό εμπορικά καταστήματα που ως τώρα δεν θεωρείτο απολύτως απαραίτητο να λειτουργούν.
Όμως σε πολλές πολιτείες του αμερικανικού Νότου και της Δύσης, καταγράφεται ταχύτατη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Και στο Τέξας, ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα παραμείνει «ανοιχτή για τις επιχειρήσεις», παρά το γεγονός ότι έχει δει μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 10 ημέρες.
Κατά μέσο όρο, 3.200 άνθρωποι εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία, δήλωσε ο Άμποτ και κάλεσε τους Τεξανούς να φορούν μάσκες - οι οποίες πλέον δεν είναι υποχρεωτικές - και να διατηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
Στη Φλόριντα, ξεπεράστηκε το όριο των 100.000 κρουσμάτων, εκ των οποίων σχεδόν 3.000 επιβεβαιώθηκαν μόνο χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Η καμπύλη του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός παραμένει προς το παρόν σταθερή στην πολιτεία, με 12 χθες Δευτέρα και 3.170 συνολικά.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να ξεπεράσει το όριο των 150.000 νεκρών, εκτίμησε τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως «2 ως 4 εκατομμύρια ζωές» θα είχαν χαθεί αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.
Η εκτίμηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου για τον απολογισμό της πανδημίας είναι κατά πολύ χαμηλότερη από αυτή των περισσότερων ειδικών.
Θλιβερές πρωτιές και στη Λατινική Αμερική
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι καταγράφηκαν 654 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, ενώ επιβεβαιώθηκαν 21.432 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Στη γιγαντιαία χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, η πανδημία του κορονοϊού έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε 51.271 ανθρώπους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης έχουν φθάσει τα 1.106.470, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου. Μέλη της επιστημονικής κοινότητας ωστόσο τονίζουν πως τα στοιχεία που ανακοινώνονται επίσημα, μάλλον είναι πολύ υποτιμημένα σε σύγκριση με την πραγματικότητα.
Στο Μεξικό, η θυγατρική του γιγαντιαίου ομίλου της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen AG ανακοίνωσε ότι περίπου το 2% των εργαζομένων της έχουν ή είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, υπογραμμίζοντας το μέγεθος της πρόκλησης για τις εταιρείες του κλάδου που ανοίγουν ξανά τις εγκαταστάσεις τους πριν καν καταγραφεί η κορύφωση της πανδημίας.
Η Φολκσβάγκεν ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι κάλεσε τους εργαζομένους της να επιστρέψουν, κατά μειωμένο ποσοστό, στις εγκαταστάσεις της στην Πουέμπλα, όπου παράγονται οχήματα με τα σήματα της ίδιας και της Audi, θυγατρικής της που διαθέτει πιο πολυτελή οχήματα.
Άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, ειδικά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, ξανάρχισαν τη δραστηριότητά τους σε άλλες περιοχές του Μεξικού μία ως δύο εβδομάδες πριν από τη VW.
Η πολιτεία Πουέμπλα είναι ανάμεσα σε αυτές που υφίστανται τα πιο βαριά χτυπήματα από την πανδημία του κορονοϊού και οι αρχές σε αυτήν καθυστέρησαν την επανεκκίνηση της λειτουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Η διεύθυνση της μεξικανικής θυγατρικής της Φολκσβάγκεν, που κάνει εκτενώς τεστ για τον SARS-CoV-2, αλλά και τεστ αντισωμάτων στους υπαλλήλους της, λέει πως ως τώρα, διαπιστώνει ότι περίπου το 2% προσβλήθηκε την περίοδο αφότου έκλεισε τις μονάδες της, στα τέλη Μαρτίου, ως την επανέναρξη της λειτουργίας τους.
Έχει υποβληθεί σε τεστ περίπου το 45% των 11.364 εργαζομένων του ομίλου της VW, και το συμπέρασμα είναι πως περίπου 100, ή το 2%, έχει ή είχε μολυνθεί, διευκρίνισε ο όμιλος σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Το Μεξικό έχει μετατραπεί σε νέο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού. Τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 759 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.577 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται σε 22.584 νεκρούς επί συνόλου 185.122 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί επίσημα ότι προσβλήθηκαν.
Ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επικρίνεται διότι επέτρεψε να ανοίξουν ξανά εργοστάσια πολύ πρόωρα, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι οι θάνατοι ή τα κρούσματα μόλυνσης μειώνονται.
Στη Χιλή, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 23 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.608 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 4.502 νεκρούς επί συνόλου 246.963 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Στη χώρα έγιναν ακόμη 18.645 τεστ, με το σύνολό τους να φθάνει τα 982.353 από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Χιλή ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι πολύ πιο βαρύς: 3.069 θάνατοι υπάρχουν υποψίες ότι οφείλονταν στην COVID-19, πράγμα όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.
Η επιδημία άρχισε να επιταχύνεται ραγδαία τον Μάιο, εξωθώντας την κυβέρνηση να επεκτείνει την καραντίνα, κυρίως στην μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Σαντιάγο.
Στην Αργεντινή, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της.
Κατά τη διάρκεια των 24 ωρών που προηγήθηκαν, καταμετρήθηκαν 32 θάνατοι και 2.146 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, διευκρίνισε το υπουργείο. Ο απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 1.043 νεκρούς επί συνόλου 44.931 μολύνσεων.
Σχεδόν το 90% των κρουσμάτων εντοπίζεται στο Μπουένος Άιρες και στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Αργεντινής, περιοχή όπου ζουν τα 14 από τα 44 εκατομμύρια των κατοίκων της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Ο ημερήσιος απολογισμός που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα ήταν αισθητά βαρύτερος από αυτόν της Κυριακής, όταν το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 19 θανάτους και 1.581 κρούσματα μόλυνσης.
Η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες είχε επιβάλει την 20ή Μαρτίου μέτρα περιορισμού, όμως το τελευταίο διάστημα επεκτάθηκαν οι δραστηριότητες που επιτρέπονται.
Η ανακοίνωση των νέων θλιβερών ρεκόρ καταγράφηκε ενώ οι αρχές στην πρωτεύουσα εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν ξανά τις δραστηριότητες που μόλις επιτράπηκε να ξαναρχίσουν.
«Αν η τάση (ανόδου) συνεχιστεί, θα θέσουμε σε εφαρμογή περισσότερους περιορισμούς», τόνισε ο Άλεξ Κισίλοφ, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, έπειτα από τη σύσκεψη με τον πρόεδρο Φερνάντες και τον δήμαρχο της ομώνυμης πρωτεύουσας, τον Οράσιο Ροδρίγκες Λαρέτα.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει εάν θα παραταθούν τα μέτρα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, όταν εκπνέει η ισχύς της τελευταίας παράτασης του υποχρεωτικού περιορισμού.
Για λίγους και με αποστάσεις το προσκύνημα στη Μέκκα
Η Σαουδική Αραβία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα απαγορεύσει φέτος τις αφίξεις από το εξωτερικό για το προσκύνημα στη Μέκκα, λόγω του κοροναϊού, επιτρέποντας μόνο έναν περιορισμένο αριθμό Σαουδαραβών πολιτών και κατοίκων να το κάνουν τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.
«Αυτή η απόφαση λαμβάνεται για να διασφαλιστεί ότι το προσκύνημα πραγματοποιείται με ασφαλή τρόπο από την άποψη της δημόσιας υγείας, τηρώντας ταυτόχρονα όλα τα προληπτικά μέτρα και τα απαραίτητα πρωτόκολλα κοινωνικής απόστασης για την προστασία των ανθρώπων από τους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν την πανδημία και σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Ισλάμ για τη διατήρηση των ζωών των ανθρώπων», ανέφερε σε δήλωσή του το αρμόδιο υπουργείο.
Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Σαουδική Αραβία έχει ξεπεράσει τις 160.000, με 1.307 θανάτους, μετά την αύξηση των νέων μολύνσεων, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Περίπου 2,5 εκατομμύρια προσκυνητές επισκέπτονται συνήθως τα ιερότερα μέρη του Ισλάμ, στη Μέκκα και τη Μεδίνα, για το Σαββατοκύριακο. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία κερδίζει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το Hajj και το μικρότερο προσκύνημα γνωστό ως Umrah.
Το βασίλειο σταμάτησε τις διεθνείς πτήσεις, τον Μάρτιο και ζήτησε από τους Μουσουλμάνους να αναβάλλουν τα σχέδιά τους για το προσκύνημα, μέχρι να ενημερωθούν περαιτέρω. Οι διεθνείς αφίξεις για προσκυνήματα Umrah έχουν επίσης ανασταλεί μέχρι νεωτέρας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Μαλαισία και η Ινδονησία απαγόρευσαν στους πολίτες τους να ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία για το προσκύνημα, επικαλούμενοι τον κορονοϊό.
Συνολικά 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό επιβεβαιώθηκαν ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην ηπειρωτική Κίνα, τα 13 εξ αυτών στην πρωτεύουσα Πεκίνο, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Την προηγουμένη, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας είχε κάνει λόγο για συνολικά 18 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, τα 9 στο Πεκίνο. Οι αρχές έχουν επιβάλλει από την 11η Ιουνίου αυστηρά μέτρα περιορισμού στην πρωτεύουσα, μετά τον εντοπισμό εστίας σε χονδρική αγορά τροφίμων.
Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, εξαιτίας αυτής της εστίας στην πρωτεύουσα της Κίνας, ανέρχεται σε 249.
Δεύτερο «κύμα» από τον Μάιο, παραδέχεται τώρα η Σεούλ
Η Νότια Κορέα παραδέχθηκε σήμερα ότι αντιμετώπιζε ήδη από τα μέσα Μαΐου «ένα δεύτερο κύμα» της πανδημίας του κορονοϊού, με 35 έως 50 νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά, κυρίως στη Σεούλ και τα περίχωρά της.
Η χώρα ήταν τον Φεβρουάριο η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την covid-19 μετά την Κίνα, όπου εμφανίστηκε η ασθένεια. Όμως οι νοτιοκορεατικές αρχές κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, διενεργώντας πάρα πολλά διαγνωστικά τεστ και ιχνηλατώντας τις επαφές των ασθενών, χωρίς καν να επιβάλουν lockdown.
Οι συστάσεις για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης χαλάρωσαν μετά τις διακοπές στις αρχές Μαΐου και η χώρα είχε επιστρέψει στην κανονικότητα.
Ωστόσο η Νότια Κορέα κατέγραφε επί πολλές εβδομάδες 35 με 50 νέα κρούσματα, κυρίως στη Σεούλ και τα περίχωρά της, μια περιοχή όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας.
«Πιστεύουμε ότι το δεύτερο κύμα ξεκίνησε από τις διακοπές του Μαϊού», δήλωσε ο διευθυντής των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών Γιουνγκ Έουν- Κιεόνγκ.
Στα τέλη Μαΐου επανήλθαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά την εμφάνιση εστιών στη Σεούλ και γύρω από την πόλη, αν και τα περισσότερα που καταγράφηκαν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες είναι εισαγόμενα.
Συνολικά 46 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα σε 12.484. Από τα 46, οι 30 ήταν ταξιδιώτες που έφτασαν στη χώρα από το εξωτερικό.
Ο δήμαρχος της Σεούλ Παρκ Γουν- Σουν προειδοποίησε χθες ότι στην πόλη θα επιβληθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα, αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πάνω από 30, τρεις συνεχόμενες ημέρες. Σήμερα καταγράφηκαν έξι.
Αν η νοτιοκορεατική πρωτεύουσα δεν καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον κύμα της covid-19, ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να φτάσει τα 8000 μέσα σε ένα μήνα, πρόσθεσε.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν δήλωσε πάντως «αισιόδοξος». «Αυτό που μάθαμε τους τελευταίους πέντε μήνες είναι ότι μπορούμε να εμποδίσουμε τις μολύνσεις, αν σεβόμαστε βασικά μέτρα απολύμανσης και τις συστάσεις της κυβέρνησης”, εκτίμησε σήμερα.
Στη Νότια Αφρική ξεπεράστηκε το όριο των 100.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 κοντεύει τους 2.000, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Τη Δευτέρα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων «ξεπέρασε το όριο των 100.000 και ανήλθε σε 101.590», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Με 61 θανάτους να διαπιστώνονται τις προηγούμενες 24 ώρες, ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 στη χώρα έφθασε τους 1.991 νεκρούς.
Παρά αυτόν τον βαρύ απολογισμό, ο δείκτης θνητότητας στη Νότια Αφρική βρίσκεται στο 2%, ενώ στον αντίποδα το 52,6% των ανθρώπων που προσβλήθηκαν έχει αποθεραπευτεί.
Η περιοχή της χώρας που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία είναι η δυτική επαρχία του Ακρωτηρίου, όπου έχουν διαπιστωθεί οι 1.458 από τους σχεδόν 2.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα και πάνω από τα μισά κρούσματα μόλυνσης.
Σύμφωνα με στατιστικές του ΠΟΥ, στη Νότια Αφρική καταγράφονται πάνω από τα μισά κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην υποσαχάρια Αφρική· δεύτερη στον θλιβερό κατάλογο αυτόν κατατάσσεται η Νιγηρία, ενώ την ακολουθεί η Γκάνα (20.000 και 14.000 μολύνσεις αντίστοιχα).
Ακόμη 10 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 στη Γερμανία, τις προηγούμενες 24 ώρες, όπου επιβεβαιώθηκαν 503 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει έτσι τους 8.895 νεκρούς επί συνόλου 190.862 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις μολυσματικές ασθένειες.
Στη Νέα Ζηλανδία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν δύο νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα, γεγονός που αύξησε τον αριθμό των λεγόμενων ενεργών περιπτώσεων σε 10. Όλες τους συνδέονται με ταξίδια στο εξωτερικό.
Τα δύο νέα κρούσματα είναι ένας νεαρός μεταξύ 20 και 30 ετών, που έφθασε στη χώρα τη 19η Ιουνίου από την Ινδία, και ένας περίπου συνομήλικος του που έφθασε στη Νέα Ζηλανδία τη 18η του μηνός από τις ΗΠΑ, διευκρίνισε ο Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, ανώτερος αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Με την ανάρρωση ενός ανθρώπου που τελούσε σε απομόνωση στην πόλη Ουέλινγκτον, οι ενεργές περιπτώσεις είναι πλέον 10, πρόσθεσε ο Μπλούμφιλντ.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Νέα Ζηλανδία — όπου ωσότου εντοπιστούν λίγα νέα κρούσματα, οι αρχές διαβεβαίωναν πως ο ιός είχε εξαλειφθεί από την επικράτεια — ανέρχεται σε 22 νεκρούς επί συνόλου 1.165 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει διαβιβάσει η κυβέρνηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Lockdown όμως εξετάζεται και στο Ισραήλ, έπειτα από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, ενώ οι αρχές στη Βικτόρια, στην Αυστραλία, έχουν ρίξει στη μάχη κατά του κορονοϊού μία ομάδα για την ιχνηλάτιση των κρουσμάτων, καθώς μία νέα εστία εξαπλώνεται και στη Μελβούρνη.
Η Πορτογαλία επίσης επέβαλε εκ νέου περιορισμούς στη Λισαβόνα για τις συγκεντρώσεις με περισσότερους από 10 ανθρώπους και στην Ισπανία, τρεις περιοχές στη βορειοανατολική περιφέρεια της Αραγονίας επέστρεψαν στην προτελευταία φάση της άρσης του lockdown χθες, μετά την καταγραφή 33 νέων κρουσμάτων την Κυριακή.
«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ
Η κατά περιοχές νέα έξαρση της πανδημίας υπογραμμίζει την τεράστια δυσκολία να εξαλειφθεί ο ιός σε αυτή τη φάση τουλάχιστον της πανδημίας, ακόμη και σε χώρες οι οποίες έως σήμερα έχουν αντιμετωπίσει υποδειγματικά την κρίση, σημειώνει ο Guardian.
Τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης επεσήμανε τη Δευτέρα και ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η διασπορά του Covid-19, όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά εξακολουθεί να επιταχύνεται με ακόμα ταχύτερο ρυθμό, εξαιτίας μεταλλάξεων στο γονιδίωμά του, που τον καθιστούν ακόμα πιο πολύ μολυσματικό. Τρανή απόδειξη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, αποτελεί το γεγονός πως σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών, καταγράφηκε άλλο ένα εκατομμύριο κρούσματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας