Από τις παγωμένες πόλεις της ηπειρωτικής χώρας έως τις μικροσκοπικές γαλάζιες λίμνες που στολίζουν τις ράχες των μωραΐτικων βουνών απλώνεται ένα υπέροχος γαλήνιος τόπος που θυμίζει περισσότερο τοπία του ευρωπαϊκού Βορρά, παρά μεσογειακή Ελλάδα. Μπορείς να φανταστείς κάτι καλύτερο για τις χριστουγεννιάτικες αποδράσεις σου;
Σε μια ακτογραμμή δεκάδων χιλιομέτρων συνωστίζεται όλη η ιστορία της Θράκης.
Αρχαιολογικοί χώροι συνυπάρχουν πλάι σε θεσπέσιες παραλίες, σπήλαια και κάστρα βυζαντινά βρέχονται από το κύμα.
Το περιηγητικό ενδιαφέρον αυτού του τόπου είναι τεράστιο, η υποδομή υψηλών πια προδιαγραφών και οι περιπλανήσεις στα παράλια όσο και στην ενδοχώρα ανεξάντλητες.
Η Αλεξανδρούπολη δεν είναι η πόλη που θα σε γοητεύσει με την πρώτη ματιά.
Ενα ευρύχωρο λιμάνι, ο παλιός πέτρινος φάρος και μια ευχάριστη προκυμαία που απλώνεται σε μήκος αρκετών δεκάδων μέτρων υποδέχονται τον επισκέπτη.
Βέβαια την παράσταση κλέβει ο ανοικτός θαλασσινός ορίζοντας του θρακικού πελάγους που καθώς το κοιτάς από εδώ, στο βορειότερο σημείο του, μοιάζει πραγματικά ατελείωτο.
Στη θέση της σημερινής πολιτείας βρισκόταν η αρχαία θρακική πόλη Σάλη, αποικία της Σαμοθράκης και εμπορικός κόμβος της πλούσιας Μαρώνειας.
Το παλιό όνομα του μικρού ψαράδικου οικισμού που υπήρχε εδώ κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν Δεδέ Αγάτς.
Η πρωτεύουσα του νομού είναι μια πόλη με σύγχρονο πρόσωπο, ζωηρή κίνηση στο λιμάνι, αρκετά ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα και πολλές καλές παραλίες.
Σήμα κατατεθέν ο μεγάλος ολόλευκος φάρος που κυριολεκτικά δεσπόζει στην προκυμαία.
Ανάμεσα στα πολλά κτίρια που χαρακτηρίζουν το μοντέρνο αστικό πολεοδομικό ρεύμα, διασώζονται ανακαινισμένα μερικά ενδιαφέροντα κτίσματα των αρχών του 20ού αιώνα.
Επίσης θα πρέπει να επισκεφτείτε το σπουδαίο Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Αγγέλας Γιαννακίδου.
Οικο-αποδράσεις
Δάσος Δαδιάς:
Στην περιοχή της Δαδιάς (13 χλμ. από το Σουφλί), σε δασική έκταση 7.200 εκταρίων βρίσκουν καταφύγιο και προστασία τα περισσότερα είδη αρπακτικών πουλιών που συναντώνται στην Ευρώπη, όπως ο Σφηκιάρης, ο Θαλασσαετός, ο Ασπροπάρης, το Ορνιο, ο Μαυρόγυπας, ο Φιδαετός.
Πρώτα θα επισκεφθείτε το Κέντρο Ενημέρωσης και στη συνέχεια το παρατηρητήριο απ’ όπου μπορείτε με τη βοήθεια διοπτρικού υλικού (κιάλια - τηλεσκόπια) να παρακολουθήσετε τους μαυρόγυπες και τ’ άλλα αρπακτικά.
Η ευρύτερη περιοχή έχει υπαχθεί στο νεοσύστατο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, Λευκίμμης, Σουφλίου.
Πληροφορίες: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου τηλ. 25540 – 32209.
Στο Δέλτα του Εβρου:
Το μεγαλύτερο ποτάμι της Βαλκανικής πηγάζει από τα όρη της Ρίλας στη Βουλγαρία και καταλήγει έπειτα από 404 χιλιόμετρα πορείας στο Θρακικό πέλαγος.
Στις εκβολές του σχηματίζει με τις προσχώσεις του ένα τεράστιο Δέλτα που καλύπτει μια έκταση περίπου 200 τ.χ.
Το Δέλτα του Εβρου είναι ένα από τα σημαντικότερα υγροτοπικά συστήματα της Μεσογείου και παρ' όλη την έντονη υποβάθμισή του, αποτελεί καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη της φτερωτής πανίδας.
Η περιοχή έχει υπαχθεί στο νεότευκτο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Εβρου και ο φορέας διαχείρισης βρίσκεται στα Λουτρά Τραϊανούπολης.
Πληροφορίες: τηλ. 25510 61000, evros-delta.gr
Πρέπει να δείτε
❒ Φέρες:
Οταν ο Ισαάκιος Κομνηνός αποφασίζει να κτίσει εδώ ένα μοναστήρι για να αφοσιωθεί στον Θεό, η μοίρα της ασήμαντης κωμόπολης αλλάζει για πάντα.
Σήμερα, από την παλιά μοναστική κοινότητα διασώζεται σε άριστη κατάσταση η περίφημη εκκλησία της Παναγιάς Κοσμοσωτείρας, κτίσμα του 1151, διακοσμημένη με σπάνιες αγιογραφίες του 12ου αιώνα.
❒ Σουφλί:
Η ακριτική πόλη που κάποτε ευημερούσε καθώς ήταν σημαντικό κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας του μεταξιού, προσφέρεται για ευχάριστους περιπάτους.
Οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθείτε το εξαιρετικό Μουσείο Μετάξης (τηλ. 25540 23700 ) και το ενδιαφέρον Μουσείο Τέχνης Μεταξιού.
Σίγουρα επιβάλλεται μια βόλτα στις παλιές γειτονιές όπου θα δείτε τα αναπαλαιωμένα κουκουλόσπιτα (σπίτια για εκτροφή και καλλιέργεια μεταξοσκώληκα).
Αξίζει να αγοράστε μεταξωτά είδη σε συμφέρουσες τιμές από τα καταστήματα λιανικής πώλησης
❒ Διδυμότειχο:
Βυζαντινές εκκλησίες, μουσουλμανικά τεμένη, υπολείμματα κάστρων, τειχών και οχυρώσεων συνυπάρχουν σ’ ένα αξιοπερίεργο, όσο και ελκυστικό οικιστικό ανακάτεμα.
Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το μουσουλμανικό τέμενος -το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη- που έκτισε το 1326 ο Μουράτ (σήμερα βρίσκεται σε φάση ριζικής αναπαλαίωσης).
Από εδώ θ’ ανηφορίσετε προς το κάστρο. Θα επισκεφθείτε τον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Αθανάσιου όπου, σύμφωνα με τον θρύλο, σ’ ένα από τα πέτρινα λαγούμια του φυλακίστηκε ο Κάρολος ο 12ος, ο βασιλιάς της Σουηδίας.
Λίγο ψηλότερα, στον περίβολο των τειχών βρίσκεται η ιστορική εκκλησία του Αϊ Γιώργη του Παλαιοκαστρίτη όπου έγινε η στέψη του Ιωάννη Καντακουζηνού του ΣΤ'.
❒ Εκδρομή στα άκρα:
Βόρεια του Διδυμότειχου (30 χλμ.), πολύ κοντά στην κοίτη του Ερυθροπόταμου, ανάμεσα σε ένα τσούρμο χωριά, ξεχωρίζει το αρχοντοχώρι Μεταξάδες με τα καλοβαλμένα πέτρινα σπίτια του.
Εφορμώντας πάλι από το Διδυμότειχο μπορείτε να προσεγγίσετε το Πύθιο (15 χλμ. νοτιοανατολικά) όπου θα δείτε ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά κάστρα (14ος αιώνας).
Στο βορειοανατολικό σημείο της ελληνικής επικράτειας στο σημείο που σμίγουν τα νερά τους ο ποταμός Αρδας με τον Εβρο, θέση που είναι γνωστή ως «το Τρίγωνο», συνωστίζονται ανάμεσα σε κοιλάδες και κατάφυτους γήλοφους τα χωριά Ορμένιο, Δίκαια, Πετρωτά, Μηλιά, Πεντάλοφος που σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας.
Φωτογραφίες: © Θοδωρής Αθανασιάδης/ viewsofgreece.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας