Τις ημέρες του Πάσχα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού θα αναζητήσει καταφύγιο στην πανέμορφη ελληνική εξοχή. Σχεδόν όλοι, είτε πιστεύουν πολύ είτε λιγότερο, θα βρουν τον δρόμο τους προς έναν ορθόδοξο ναό για να ανάψουν ένα κερί, να προσευχηθούν ή απλώς να συμμετάσχουν στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Πλήθη πιστών συνωστίζονται στις μεγάλες ενοριακές εκκλησίες, ενώ οι λαμπροφορεμένοι ιερείς επιμελούνται με ζήλο τον πιο καλοστολισμένο Επιτάφιο και την πιο εντυπωσιακή τελετουργία. Εμείς, όμως, όπως σχεδόν κάθε Πάσχα, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε έναν διαφορετικό δρόμο.
Να εγκαταλείψετε τα πολυσύχναστα μονοπάτια και να εξερευνήσετε τα ερημοτόπια, εκεί όπου σε ειδυλλιακά απόμερες γωνιές στέκουν μοναχικά ξωκλήσια – και πιθανότατα θα είστε μόνο εσείς, ο ουρανός και η φύση.
Εδώ, ανάμεσα σε πυκνόφυτα ελατοδάση, ανεμοδαρμένες ακρώρειες και άγρια βραχοτόπια θα νιώσετε το μυσταγωγικό δέος της σιωπής. Αυτές οι μικρές φωλιές της πίστης όπου απλοί άνθρωποι έχτισαν με ευλάβεια μέσα στους αιώνες, κάποιες φορές είναι εύκολα προσβάσιμες, ακόμη και με αυτοκίνητο.
Αλλες, όμως, απαιτούν λίγη περισσότερη προσπάθεια – ίσως χρειαστεί να περπατήσετε σε ανηφορικά μονοπάτια ή και να σκαρφαλώσετε σε απόκρημνα περάσματα. Ομως, όταν σταθείτε μπροστά στον ταπεινό αυτό ναό, με τον άνεμο να ψιθυρίζει ανάμεσα στις πέτρες και τη φύση να ανασαίνει γύρω σας, θα καταλάβετε πως άξιζε κάθε βήμα της διαδρομής.
Παναγία Κλωκιώτισσα
Φτέρη Αχαΐας (1.778 μ.)
Στην κορυφή του βουνού Κλωκός, γνωστού και ως Κλοκό ή Φτερέικο βουνό, στον νομό Αχαΐας, πάνω από το χωριό Φτέρη συναντάμε το ξωκλήσι της Παναγιάς. Η Φτέρη, ή Πτέρη όπως ονομαζόταν προπολεμικά, θεωρείται ένα από τα πρώτα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας, χάρη στο εξαιρετικό της κλίμα. Ηδη από τότε διέθετε δύο ξενοδοχεία, ενώ λέγεται πως εδώ πέρασε το γαμήλιο ταξίδι του ο μεγάλος μας ποιητής Αγγελος Σικελιανός. Από το χωριό, ένα βατό μονοπάτι που διασχίζει το ελατόδασος θα σας οδηγήσει ύστερα από περίπου δύο ώρες ανάβασης στην κορυφή του βουνού και στο εκκλησάκι της Παναγίας Κλωκιώτισσας.
Το ξωκλήσι, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.778, προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη τη βόρεια Πελοπόννησο και στον Κορινθιακό κόλπο. Για μια πιο εύκολη διαδρομή, μπορείτε να κατευθυνθείτε στο χωριό Αγιος Παντελεήμονας (υψόμετρο 1.100). Από εκεί, αν διαθέτετε όχημα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς μπορείτε να ανηφορίσετε ώς ένα σημείο και στη συνέχεια να συνεχίσετε με τα πόδια.
Προφήτης Ηλίας
Καϊμακτσαλάν (2.524 μ.)

Στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, στην κορυφή του όρους Καϊμακτσαλάν, ψηλότερα από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου και σε υψόμετρο 2.524 συναντάμε ίσως το πιο ιδιαίτερο εκκλησάκι της Ελλάδας, αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία. Ο μικρός αυτός ναός χτίστηκε το 1924 από υπολείμματα πολεμικού υλικού, στη μνήμη των στρατιωτών –τόσο Γερμανών όσο και Γιουγκοσλάβων– που έχασαν τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες του 1916.
Για να φτάσετε εδώ, ακολουθείτε ελεύθερη ανάβαση από το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου (υψόμετρο 2.050). Η πορεία διαρκεί περίπου 90 λεπτά, ενώ αν υπάρχει χιόνι –κάτι καθόλου σπάνιο για την εποχή– θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η επίσκεψη στην κορυφή του βουνού, απ’ όπου απλώνεται μπροστά σας σχεδόν ολόκληρη η Βαλκανική Χερσόνησος, προσφέρει μια θέα αεροπορικών διαστάσεων!
Αγιος Πέτρος
Αφροδίσιο Ορος (1.250 μ.)

Το Αφροδίσιο Ορος είναι ένα βουνό μεσαίου υψομέτρου (1.446 μ.) που δεσπόζει στη Γορτυνία, στα όρια των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας. Ακολουθώντας έναν μοναχικό, ελικοειδή δρόμο, ο οποίος συνδέει τα χωριά της κοιλάδας του ποταμού Πάου με τα αρχοντοχώρια της Γορτυνίας –την Κοντοβάζαινα και τα Τρόπαια–, θα βρεθούμε στο ανεμοδαρμένο διάσελο της «Νεραϊδοράχης». Εδώ, σε υψόμετρο 1.250, σε μια βραχώδη ράχη του βουνού έχουν εντοπιστεί τμήματα του σπουδαίου ναού της Ερυκίνης Αφροδίτης που χτίστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από τους κατοίκους της αρχαίας Φονδίδας – μιας φημισμένης αρκαδικής πόλης, όπου στα κλασικά χρόνια λειτουργούσε και μαντείο. Με υλικά από τον αρχαίο ναό χτίστηκε ακριβώς δίπλα το λιτό, πέτρινο ξωκλήσι του Αγίου Πέτρου το οποίο δεσπόζει σε ένα σημείο μοναδικής ομορφιάς, προσφέροντας πανοραμική θέα σε ολόκληρη την Ηλεία και το Ιόνιο Πέλαγος.
Παναγία
Βαρνούντας (1.500 μ.)

Η περιοχή της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας είναι διάσπαρτη με δεκάδες βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς, καθώς και με σκήτες και σπηλαιομονάστηρα τα οποία έχουμε παρουσιάσει εκτενώς σε παλαιότερα ταξιδιωτικά μας αφιερώματα.
Οσοι έχουν την τύχη να βρεθούν στις μαγευτικές Πρέσπες κατά τη διάρκεια των πασχαλινών τους διακοπών, σίγουρα θα επισκεφθούν το κεφαλοχώρι του Αγίου Γερμανού. Εκεί, ανάμεσα στα καλοδιατηρημένα παραδοσιακά σπίτια ξεχωρίζει ο υποδειγματικά αναπαλαιωμένος νερόμυλος της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών που αποτελεί ένα μικρό μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Αν έχετε χρόνο και διάθεση μπορείτε να ακολουθήσετε έναν σχετικά βατό χωματόδρομο που σκαρφαλώνει στις δασωμένες πλαγιές του όρους Βαρνούντα. Επειτα από μια όμορφη διαδρομή θα βρεθείτε στο νεότευκτο, αλλά παραδοσιακού ύφους ξωκλήσι της Παναγίας (υψόμ. 1.500). Το εκκλησάκι δεσπόζει σε ένα γραφικό πλάτωμα του βουνού προσφέροντας μαγευτική θέα τόσο προς τη Μικρή όσο και προς τη Μεγάλη Πρέσπα.
Αγιοι Απόστολοι
Νότια Πίνδος (1.200 μ.)
Στα ασπροποταμίτικα βουνά που ορθώνονται δυτικά της Καλαμπάκας και των Μετεώρων, στα 900 μέτρα συναντάμε το ορεινό χωριό Κλεινός ή Κλεινοβός (35 χλμ. από την Καλαμπάκα).
Εξω από τον οικισμό, περίπου 4 χλμ. μακριά, σε μια άγρια ράχη του βουνού βρίσκεται η παλιά εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Ο ναός, κτίσμα του 18ου αιώνα, είναι ό,τι απέμεινε από ένα παλαιότερο μοναστηριακό συγκρότημα.
Ξεχωριστή θέση στο εσωτερικό του κατέχει η εικόνα της Παναγίας, φιλοτεχνημένη το 1821 από τον λαϊκό ζωγράφο Μιχαήλ Αναγνώστου, ο οποίος καταγόταν από τη Σαμαρίνα.
Ολόγυρα δεσπόζει το επιβλητικό τοπίο της Νότιας Πίνδου, ενώ προς Βορρά υψώνεται απότομα η επιβλητική ράχη του όρους Τριγγία (υψόμ. 2.204), προσφέροντας μια θέα που κόβει την ανάσα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας