Από τις παγωμένες πόλεις της ηπειρωτικής χώρας έως τις μικροσκοπικές γαλάζιες λίμνες που στολίζουν τις ράχες των μωραΐτικων βουνών απλώνεται ένα υπέροχος γαλήνιος τόπος που θυμίζει περισσότερο τοπία του ευρωπαϊκού Βορρά, παρά μεσογειακή Ελλάδα.
Με φόντο τα χιονισμένα έλατα, τις παγωμένες ακρώρειες, τον χειμωνιάτικο διάπλατο θαλασσινό ορίζοντα ή τις γραφικές γειτονιές της πόλης, αφήνεις για λίγο τη σκοτούρα της καθημερινότητας και απολαμβάνεις τη μαγεία της πολυποίκιλης ελληνικής φύσης, τούτης της πανέμορφης δικής σου γης. Μπορείς να φανταστείς κάτι καλύτερο για τις χριστουγεννιάτικες αποδράσεις σου;
Πραγματοποιώντας μια σύντομη έρευνα αγοράς θα διαπιστώσεις ότι σε όλες τις προτεινόμενες περιοχές συμπεριλαμβάνονται προτάσεις διαμονής για όλα τα πορτοφόλια, ενώ οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες δίνουν για τις ημέρες των εορτών πακέτα προσφορών που περιλαμβάνουν ύπνο και ένα γεύμα.
Παράλληλα, όσοι αποφεύγουν τα μεγάλα χειμερινά ταξίδια, στις σελίδες που ακολουθούν θ’ ανακαλύψουν τόπους ονειρικούς που βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια και απέχουν μόλις μια «ανάσα» από την πρωτεύουσα ή τη Θεσσαλονίκη.
Γιάννενα, Κεντρικό Ζαγόρι, Δωδώνη
Σαν σε καθρέφτη...
Ξυπνάς το πρωί και μαγεμένος κοιτάς τον «καθρέφτη» της λίμνης να ποζάρει στο κάδρο σου.
Στη συνέχεια, καθώς θα παίρνεις το πρωινό σου στη σάλα του ξενοδοχείου ή του παραδοσιακού ξενώνα, θα ανοίξεις τον χάρτη και θα χαράξεις διαδρομές, θα σχεδιάσεις περιπάτους και εκδρομές.
Οσο χρόνο κι αν έχεις στη διάθεσή σου, εδώ σ' αυτήν την προικισμένη από τη φύση και τους ανθρώπους γωνιά της ηπειρώτικης γης, δεν θα βαρεθείς ούτε στιγμή, αφού κάθε μέρα θα έχεις κάτι ενδιαφέρον να κάνεις, να δεις, να γνωρίσεις.
Τα Γιάννενα έχουν την τύχη να βρέχουν τις γειτονιές τους στα νερά μιας φυσικής λίμνης.
Είναι μία από τις δύο πόλεις της χώρας -η άλλη είναι η Καστοριά- που διαθέτουν την αποκλειστικότητα αυτού του μοναδικού πλεονεκτήματος.
Ομως εκτός από το υπέροχο φυσικό τοπίο που περιβάλλει τον οικιστικό ιστό της πόλης, η σφραγίδα της Ανατολής έχει αφήσει το αποτύπωμά της στη σπουδαία πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά των Ιωαννίνων και των περιοχών γύρω από την Παμβώτιδα λίμνη.
Θα αρχίσετε την περιπλάνηση στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης η οποία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός.
Στη συνέχεια θα ανεβείτε στο κάστρο Ιτς Καλέ όπου ξεχωρίζουν το παλάτι και το τζαμί του Ασλάν Πασά (κτίσμα του 1618), το Φετιχιέ τζαμί (1795), ο τάφος του Αλή Πασά και τα τείχη που έχτισε ο Νορμανδός σταυροφόρος Βοημούνδος.
Από εδώ θα απολαύσετε τη θέα προς τη λίμνη και το όρος Μιτσικέλι. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στην παλιά αγορά, όπου παραδοσιακοί ασημιτζήδες (αργυροχόοι) διατηρούν ζωντανά, από γενιά σε γενιά -ξεκινώντας από το Βυζάντιο-, τα εργαστήριά τους και την τέχνη του ασημιού.
Αφιερώστε λίγο χρόνο στην εβραϊκή συνοικία, αλλά και στην οδό Ανεξαρτησίας, όπου ανάμεσα στα παλιά μικρομάγαζα ξεχωρίζει η Στοά Λούλη (1875).
Το μεσημέρι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ευχάριστα διαμορφωμένη και πολύκοσμη προκυμαία, με τα καφέ, τα εστιατόρια και τη θαυμάσια θέα στο χιονισμένο αυτή την εποχή όρος Μιτσικέλι.
Σεργιανίστε στο Nησί:
Το «ταξίδι» στα νερά της λίμνης δεν κρατά πάνω από 10 λεπτά. Το Νησί -όπως ονομάζεται το μικροσκοπικό νησάκι της λίμνης- με τον παραδοσιακό οικισμό θα σας υποδεχθεί με την ηρεμία του αλλά και το ιστορικό του ενδιαφέρον.
Θα επισκεφθείτε το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Αλή Πασάς και λειτουργεί ως μουσείο, μα και τα παμπάλαια βυζαντινά μοναστήρια που κάποτε αποτελούσαν σημαντική μοναστική πολιτεία, γνωστή στο πανελλήνιο, θα δοκιμάσετε παραδοσιακούς μεζέδες στις ταβέρνες της προκυμαίας, θα χαλαρώσετε με νησιώτικη γαλήνη, καθώς εδώ, σε αυτόν τον μικρό τόπο, δεν υπάρχουν αυτοκίνητα ούτε άλλα μηχανοκίνητα μέσα.
Επισκεφτείτε το Σπήλαιο Περάματος:
Το Σπήλαιο Περάματος απέχει μόλις 5 χλμ. από την πόλη.
Διαθέτει σπάνιας ομορφιάς φυσικό διάκοσμο από σταλαγμίτες και σταλακτίτες και δίκαια θεωρείται από τα ομορφότερα της Ελλάδας.
Η ξενάγηση είναι οργανωμένη και διαρκεί μία ώρα.
Αν σας περισσεύει χρόνος, ανηφορίστε ώς το ορεινό χωριό Λιγκιάδες για να απολαύσετε την εξαίσια θέα στη λεκάνη της λίμνης. Ιδανική ώρα το σούρουπο.
Εξερευνήστε το Κεντρικό Ζαγόρι:
Σαράντα έξι χωριά απλώνουν τις πέτρινες γειτονιές τους κρυμμένα μέσα στα δάση, στις άκρες των γκρεμών, στα ριζά των κορυφογραμμών.
Το καθένα με τη δική του ιστορία και προσωπικότητα.
Το Ζαγόρι χωρίζεται σε Δυτικό, Κεντρικό και Ανατολικό.
Εύκολα προσβάσιμο από την πόλη των Ιωαννίνων είναι το Κεντρικό Ζαγόρι και τα σημαντικότερα απ’ τα χωριά του όπως είναι το Μονοδένδρι, το Τσεπέλοβο, οι Κήποι, το Κουκούλι, το Δίλοφο, η Ελάτη.
Με την πάροδο του χρόνου το Τσεπέλοβο, το Μονοδένδρι και οι Κήποι έχουν αναπτυχθεί σε τουριστικά θέρετρα, χωρίς ωστόσο να χάσουν την αυθεντική πέτρινη θωριά τους και την αρχιτεκτονική γοητεία τους.
Από το Μονοδένδρι, θα ανηφορίσετε για τη θέση «Οξιά», απ’ όπου η θέα στο χάσμα του φαραγγιού είναι απίστευτη.
Στο ονομαστό Τσεπέλοβο, ιδιαίτερη πατρίδα της Μαρίκας Κοτοπούλη, συναντάτε πολλά καλοδιατηρημένα αρχοντικά, εκκλησίες και άριστη υποδομή για την υποδοχή των τουριστών.
Λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου πανέμορφα είναι τα χωριά Δίλοφο, Κουκούλι, Βραδέτο, Καπέσοβο, Σκαμνέλλι, Νεγάδες, Φραγκάδες, Ελάτη, Δίκορφο.
Στο Κεντρικό Ζαγόρι βρίσκονται επίσης μερικά από τα ομορφότερα γεφύρια της Ηπείρου.
Αξίζει να αναζητήσετε αυτά του Αρκούδα, του «Νούτσου» ή «Κόκκορου», το περίφημο τρίτοξο γεφύρι γνωστό με το όνομα Καλογερικό ή του Πλακίδα, του Κοντοδήμου (1753).
Καμιά τρακοσαριά μέτρα μετά τους Κήπους θα διακρίνετε το τρίτοξο γεφύρι του Μύλου (1748).
Εκδρομή στη Δωδώνη:
Σε μικρή απόσταση από τα Γιάννενα (21 χλμ.), όπου μπορείτε να έρθετε πλέον και μέσω Εγνατίας, σε ύψος 650 μ. και σε τοποθεσία ειδυλλιακή που σκιάζεται από τις κορφές του βουνού Τόμαρος, βρίσκονται ο αρχαιολογικός χώρος και το θέατρο της Δωδώνης.
Σύμφωνα με την παράδοση, δυο μαύρα περιστέρια που προέρχονταν από τις Θήβες της Αιγύπτου πρόσταξαν με ανθρώπινη λαλιά να ιδρυθούν δύο μαντεία αφιερωμένα στον Δία, ένα στη Λιβύη κι ένα στη Δωδώνη.
Αρχικά λατρευόταν εδώ η θεά Γη και αργότερα ο Δίας. Στη συνέχεια του μύθου, η Γη μεταμορφώθηκε σε γυναίκα και πήρε το όνομα Διώνη.
Οι ιερείς χρησμοδοτούσαν από το θρόισμα των φύλλων της ιερής βελανιδιάς. Το θέατρο που βλέπουμε σήμερα μετά τις εργασίες αναστήλωσης διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
Το έχτισε ο βασιλιάς Πύρρος τον 3ο π.Χ. αιώνα και ήταν από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας, με 55 σειρές καθισμάτων και χωρητικότητα 18.000 θεατών!
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε στην τοποθεσία Μπιζάνι (10 χλμ.) το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας - Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρελλή.
Διαμονή
❒ «Κάστρο», τηλ. 26510 22866
❒ «Φιλύρα» τηλ. 26510 83560
❒ «Ξενώνας Μάτσα», τηλ. 26510 22431
❒ «Αρχονταρίκι», τηλ. 26510 78010
❒ «Σιαράβα», τηλ. 26510 30820
❒ «Palladion» ξενοδοχείο πόλης, τηλ. 26510 25856
❒ «Du Lac», τηλ. 26510 59100
Παρνασσός
Ο τόπος του χιονιού και της σιωπής
Πίσω από τη θορυβώδη βιτρίνα της Αράχοβας και τους πολύχρωμους σκιέρ των χιονοδρομικών κέντρων, υπάρχει και ο Παρνασσός της ατίθασης φύσης, του αφράτου, απάτητου χιονιού, της Ιστορίας και της παράδοσης.
Επιλέγοντας να μείνετε σε κάποιο από τα πολυάριθμα χωριά που κουρνιάζουν περιμετρικά του ορεινού όγκου, θα έχετε την ευκαιρία για σύντομες αποδράσεις σε τόπους όπου γράφτηκε η Ιστορία ή σε φυσικές τοποθεσίες και αρχέγονα ελατοδάση όπου ζούσαν οι Νύμφες Παρνασσίδες.
Μην ξεχνάμε πως ο Παρνασσός ήταν μετά τον Ολυμπο το σημαντικότερο βουνό των αρχαίων Ελλήνων και στην ψηλότερη κορφή του, τη Λυκώρεια, που φτάνει σε ύψος τα 2.457 μέτρα -σήμερα γνωστή με το όνομα Λιάκουρα-, σκάλωσε ή κιβωτός του Δευκαλίωνα -γιου του Προμηθέα- και της γυναίκας του Πύρρας, στον μεγάλο κατακλυσμό που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία κράτησε εννιά μέρες!
Το μεγάλο αυτό βουνό της Ρούμελης ήταν ανέκαθεν προπύργιο κλεφτών και ανυπότακτων σε κάθε λογής εξουσία.
Περίφημοι ήταν οι κλέφτες του Παρνασσού στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ενώ κατά τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής οι αντάρτες του ΕΛΑΣ έδωσαν στον Παρνασσό σημαντικές μάχες.
Μάλιστα στο χωριό Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) γεννήθηκε ένας από τους από τους πρωτοπόρους της Εθνικής Αντίστασης, ο Γιάννης Αλεξάνδρου, ο γνωστός καπετάν Διαμαντής.
Αγόριανη:
Σκαρφαλωμένο σε ύψος 900 μέτρων στις βόρειες υπώρειες του βουνού συναντάμε το χωριό Αγόριανη ή Επτάλοφος, κτισμένο σε τοποθεσία που φημίζεται για τα πυκνόφυτα ελατοδάση της και τα πλούσια τρεχούμενα νερά της.
Σήμερα η Αγόριανη έχει μετατραπεί σ' ένα αρκετά πολυσύχναστο χειμερινό θέρετρο με καλά καταλύματα και επιλογές στο φαγητό.
Περπατώντας στους στενούς ανηφορικούς δρόμους θα χαλαρώσετε στη νοικοκυρεμένη πλατεία, θα ξεδιψάσετε στις άφθονες πήγες που αναβλύζουν σε κάθε γειτονιά, θα μυρίσετε τον ελατίσιο αέρα που γλίστρα από τα γύρω δάση και αγκαλιάζει το ορεινό χωριό. Η πρόσβαση από την Αγόριανη προς το Λιβάδι, τα χιονοδρομικά κέντρα και την Αράχοβα γίνεται μέσω ενός καλού ασφάλτινου δρόμου που όμως τον χειμώνα πιάνει χιόνι και πάγο λόγω υψομέτρου και σκιερών σημείων.
Συνολικά να υπολογίζετε ότι δεν θα χρειαστεί να διανύσετε περισσότερα από 11 χιλιόμετρα έως το Λιβάδι και 25 μέχρι την Αράχοβα.
Δεκαοκτώ χιλιόμετρα νότια της Αγόριανης, στις βόρειες υπώρειες του Παρνασσού, πάνω στον σημερινό δρόμο που συνδέει τη Λαμία με την Αμφισσα βρίσκεται η θρυλική Γραβιά με το φημισμένο κάποτε, χάνι της.
Σήμερα βέβαια τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις μέρες του Μάη του 1821 που ο Οδυσσέας Ανδρούτσος πολεμώντας τους Τούρκους στο Χάνι πέρασε στην Ιστορία σαν θρύλος κι ας βρήκε αργότερα τραγικό τέλος από ελληνικά χέρια.
Σήμερα το «Χάνι της Γραβιάς»– πρόκειται για νέο κτίσμα του 1999- δέχεται καθημερινά δεκάδες επισκέπτες που ενημερώνονται για την ιστορική μάχη.
Βάργιανη:
Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε τα πολυσύχναστα μέρη και να περπατήσετε σε απάτητο χιόνι και σιωπηλά καλντερίμια, μπορείτε από τη Γραβιά να ακολουθήσετε τον εθνικό δρόμο Λαμίας - Αμφισσας και στη συνέχεια με σύντομη παράκαμψη ν' ανηφορίσετε για τη Βάργιανη (συνολικά Γραβιά – Βάργιανη 9 χιλιόμετρα).
Η Βάργιανη είναι ένα μικρό, παλιό χωριό του Παρνασσού που θα το συναντήσουμε σκαρφαλωμένο στα 950 υψόμετρο.
Στη μικρή πλατεία με την υπέροχη θέα στις βουνοκορφές της Γκιώνας, δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
Από εδώ, αξίζει να ανηφορίσετε ώς τη τοποθεσία «Μπουρμπούλα» για να δείτε τις ομώνυμες πηγές.
Πολύδροσος:
Μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από την Αγόριανη και 48 από τη Λαμία, βρίσκεται το κεφαλοχώρι Πολύδροσος, γνωστό και με την ονομασία Κάτω Σουβάλα.
Πρόκειται για ένα τυπικό γεωργοκτηνοτροφικό κέντρο που τελευταία, λόγω της εύκολης πρόσβασης που προσφέρει στα χιονοδρομικά κέντρα, έχει γίνει δημοφιλής χειμερινός προορισμός.
Ενδιαφέρουσα είναι η κεντρική πλατεία του όπου δεσπόζει ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Από εδώ θα κατηφορίσετε με τα πόδια, αλλά και με αυτοκίνητο προς τη θέση Αγία Ελεούσα ή Αλεούσα όπου βρίσκονται οι κυριότερες πηγές που σχηματίζουν τον βοιωτικό Κηφισό.
Ψηλότερα από τις πηγές του βοιωτικού Κηφισού ξεχωρίζουν τα σημαντικά ερείπια του ναού της Παναγίας Μαυρομαντήλας ή Αγίας Ελεούσας (πιθανόν κτίσμα του 5ου αιώνα).
Κοντά διακρίνονται και μερικοί κίονες από την παλαιοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Χριστόφορου.
Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανασκαφεί υπολείμματα από ναούς της αρχαίας Λιλαίας με σημαντικότερο τον ναό της Αρτέμιδας που χρονολογείται από τον 7ο π.Χ. αιώνα.
Εύκολα από την Πολύδροσο θα πάτε στο Ανω Πολύδροσο ή Ανω Σουβάλα (6,5 χλμ.) που μέχρι το 1870 ήταν ένα ζωντανό ορεινό χωριό κτηνοτρόφων.
Μετά τον καταστροφικό σεισμό οι κάτοικοί του δημιούργησαν την Κάτω Σουβάλα που σήμερα γνωρίζουμε και ως Πολύδροσο.
Σήμερα το χωριό αποτελεί το θερινό θέρετρο των κατοίκων της Πολύδροσου.
Διαμονή
❒ Αγόριανη: «Μαυροδήμος» τηλ. 22340 - 61289
«Το Μπαλκόνι της Αγόριανης», τηλ. 22340 - 61127
«Ξενώνας Ασημίνα» τηλ. 22340-61492 & 6974198391
«Λίθος» 22340 - 61170 & 6976606687
❒ Πολύδροσος: «Δρυάς» τηλ.22340 - 51358
«Ερωχος» τηλ. 22340 -29610
❒ Γραβιά: «Chalet Μετόχι» τηλ. 22650 - 91194 & 6977876211-10
❒ Βάργιανη: «Αρχοντόλιθος» τηλ. 22650 - 91648 & 6932185848
«Ιφιγένεια» τηλ. 22650 - 91071
❒ Λιλαία: «Κάστρο Λιλαίας» τηλ. 22340 51320
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας