Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η Ζαγορά με φόντο το ανοιχτό γαλάζιο του Αιγαίου | Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Η Ζαγορά και οι γαλάζιες παραλίες της

Χαζεύεις για λίγο τα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά προϊόντα στα Χάνια, γεμίζεις τα μπουκάλια με φρέσκο ζωογόνο νερό από τις κρήνες που υπάρχουν πλάι στον δρόμο, ρουφάς τον παγωμένο, βουνίσιο αέρα και χάνεσαι στην αγκαλιά του σκιερού δάσους οξιάς.

Στη συνέχεια, ο δρόμος με μπόλικες στροφές κουλουριάζεται στα πρανή του βουνού και κατηφορίζει για την ανατολική ακτογραμμή του Πηλίου που θαλασσοδέρνεται από το πέλαγος.

Μέσα σε λίγα λεπτά θα βρεθείς από τα 1.200 μέτρα στο μηδενικό υψόμετρο, στην επιφάνεια της θάλασσας και θα νιώσεις έντονη τη διαφορά της πίεσης στα αυτιά σου.

Σε όλη τη διαδρομή το βλέμμα χαϊδεύει για λίγο στις κορφές των δέντρων, βυθίζεται στις κατάφυτες ρεματιές, σκαλώνει στις στέγες των αρχοντικών της Ζαγοράς και μετά τραβά και χάνεται στο διάπλατο γαλάζιο του ανοιχτού ορίζοντα.

Η Ζαγορά, το ιστορικό κεφαλοχώρι (απέχει 48 χλμ. από το Βόλο), εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου και καθώς πλέον έχει καταξιωθεί και ως δημοφιλής προορισμός, προσφέρει πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές για θαλασσινές αποδράσεις.

Χορευτό, λευκή δαντέλα

Η απλωτή παραλία του Χορευτού | Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Το Χορευτό με την απλωτή αμμουδιά είναι το θαλασσινό επίνειο της Ζαγοράς (8 χιλιόμετρα) και όχι άδικα θεωρείται μια από τις πλέον ομορφες ακρογιαλιές του Ανατολικού Πηλίου.

Η τοπιογραφία με τα περιβόλια και τα πλατάνια που σχεδόν ακουμπούν στο κύμα μαγεύει με την πρώτη ματιά και δικαιολογημένα έδωσε την έμπνευση στον Δροσίνη να γράψει ένα από τα πιο γνωστά του ποιήματα, τη «Γαλήνη».

Βέβαια, μάταια μέσα στην παραζάλη του καλοκαιριού, ο επισκέπτης θα αναζητά «τη σιγαλιά και την ησυχία» που περιγράφει ο ποιητής. Ζούμε στον 21ο αιώνα και τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει αρκετά, ιδίως από τότε που ο τουρισμός ανακάλυψε αυτή τη μοναδική γωνιά του Πηλίου και όπως ήταν φυσικό άφησε το δικό του αποτύπωμα στον παραθαλάσσιο αυτό τόπο.

Η παραλία του Χορευτού είναι αμμουδερή (χοντρή άμμος και βοτσαλάκια) και εκτείνεται σε μήκος περίπου δυο χιλιομέτρων.

Νοτιότερα προς το ποτάμι, η ακτή διαμορφώνεται από χοντρό βότσαλο και πέτρες. Κατά μήκος της υπάρχει δρόμος που όπως είναι φυσικό στην περίοδο αιχμής (20 Ιουλίου-20 Αυγούστου) παρουσιάζει υπερβολική κίνηση.

Τα καφέ, τα εστιατόρια και τα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται δεξιά και αριστερά του δρόμου, αλλά και λίγο ψηλότερα, στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού.

Στο βόρειο τμήμα της παραλίας σύντομο μονοπάτι που σκαρφαλώνει για λίγα μέτρα στον απόκρημνο βράχο, εύκολα θα σας φέρει στην επίσης εξαιρετική παραλία Παρίσαινα που θεωρείται και είναι η φυσική συνέχεια της ακρογιαλιάς του Χορευτού προς Βορρά.

Τα νερά είναι δροσερά, πελαγίσια και βαθαίνουν σχετικά απότομα.

Μόνο μειονέκτημα της ευρύτερης βέβαια περιοχής του Ανατολικού Πηλίου, είναι οι βορειοανατολικοί άνεμοι που, όταν δυναμώσουν, σηκώνουν πελώρια κύματα που δέρνουν χωρίς έλεος την αμμουδιά και τα βράχια.

Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που καθιστούν το κολύμπι επικίνδυνο!

Πλατάνια στο κύμα

Στην καρδιά του Καλοκαιρού ακόμη και η μεγάλη παραλία του Χορευτού γνωρίζει τον κορεσμό καθώς οχήματα και λουόμενοι συνωστίζονται στον παραλιακό δρόμο και την αμμουδιά.

Βέβαια, ακόμη και τότε υπάρχουν «σχέδια διαφυγής» και αυτοί που ξέρουν ανηφορίζουν για το Πουρί που απέχει 6 χιλιόμετρα από τη Ζαγορά.

Πρόκειται για ένα πραγματικά υπέροχο χωριό που κρύβεται στην αγκαλιά του πιο όμορφου δάσους του Πηλίου, με λιγοστούς, ζεστούς και φιλόξενους κατοίκους.

Στην πλατεία του, που έχει την ιδιαιτερότητα να είναι διαμορφωμένη σε τρία επίπεδα, δεσπόζει η βασιλική του Αγίου Δημητρίου σε σημείο με απίθανη θέα στο Αιγαίο.

Σε μικρή απόσταση ξεχωρίζει το βοτσαλωτό ακρογιάλι της Ελίτσας με τα επιβλητικά μονόπετρα που ξεπροβάλλουν μέσα στη θάλασσα, τα θεόρατα πλατάνια και το χαρακτηριστικό πέτρινο ξωκλήσι των Αγ. Πάντων στην άκρη του βράχου.

Η θαυμάσια αυτή ακρογιαλιά προσεγγίζεται εύκολα από τον δρόμο που συνδέει τη Ζαγορά με το Πουρί.

Πριν μπείτε στο Πουρί θα δείτε την άσφαλτο που κατηφορίζει με γρήγορες στροφές (3 χλμ.) προς τη θάλασσα.

Κακός χωμάτινος δρόμος που φεύγει βόρεια από το Πουρί οδηγεί στην παραλία Βρυός που μοιάζει κυριολεκτικά χαμένη μέσα σε πλατανόδασος.

Παλιότερα εδώ υπήρχε το χωριό Μιτζέλα, γνωστό για τους ταρσανάδες του (ναυπηγεία), όπου οι εμπειρικοί καραβομαραγκοί κατασκεύαζαν και καλαφάτιζαν αξιόπλοα καΐκια.

Το παράλιο χωριό κυριολεκτικά το ισοπέδωσαν οι Τούρκοι κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου ξεσηκωμού των πηλιορείτικων χωριών, που έγινε τον Μάιο του 1821.

Οι ελάχιστοι κάτοικοι που διασώθηκαν έχτισαν τη Νέα Μιτζέλα, ή Αμαλιάπολη στις ακτές του Παγασητικού.

Σήμερα πολύ λίγα πράγματα θυμίζουν πως εδώ κάποτε ζούσαν μόνιμα εκατοντάδες άνθρωποι, καθώς η φύση με υπομονή διεκδίκησε και πάλι τον χώρο της.

Εκτός από την πηγή που προσφέρει καθαρό τρεχούμενο νερό και την άφθονη φυσική σκιά, δεν υπάρχουν εξυπηρετήσεις ή άλλου είδους παροχές, ούτε φυσικά οποιαδήποτε οικιστική δραστηριότητα.

Βορειοτέρα, ανάμεσα στο Βένετο (το βορειότερο χωριό του Πηλίου) και στο Βρυό, αναπτύσσονται οι γνωστές στους ψαράδες της περιοχής θαλασσοσπηλιές και οι παντελώς απομονωμένες παραλίες Κολοκυθάκι, Λιμνιώνας, Αγιος Νικολάκης και Πετρομέλισσο που προσεγγίζονται με μονοπάτι από το Βένετο ή διά θαλάσσης.

Για τους ενδιαφερόμενους ν’ αναφέρουμε πως από το λιμάνι του Χορευτού ταχύπλοα εκτελούν –μελτεμιού βέβαια επιτρέποντος– εκδρομές, σε αυτές τις απάτητες παραλίες.

Πληροφορίες: κ. Παναγιώτης (τηλ.: 6947-815300) και κ. Μάριος (τηλ.: 6973-395926).

Επίσης, στο Χορευτό υπάρχει η δυνατότητα ενοικιάσεων κανό και θαλάσσιων καγιάκ, πληροφορίες 6982-407524.

Για οργανωμένες περιηγήσεις με sea kayak, συνοδεία έμπειρου οδηγού, αλλά και πεζοπορικές διαδρομές στα παραδοσιακά μονοπάτια του Πηλίου απευθυνθείτε στον Γιώργο (τηλ.: 6986-974815).

Οι Αγιοι Σαράντα και τα βράχια του Μπάνικα

Αγιοι Σαράντα: συναγωνίζονται σε ομορφιά και γαλάζια νερά την παραλία του Χορευτού | Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Από το νότιο άκρο του Χορευτού, εκεί όπου βρίσκεται το λιμανάκι και το κάμπινγκ, ξεκινά ένας στενός ασφάλτινος δρόμος που βγάζει εύκολα, έπειτα από 1.500 μέτρα στην αμμουδιά Αγιοι Σαράντα, η οποία όμως προσεγγίζεται κι από το χωριό Μακρυρράχη (3,5 χλμ.).

Η ακρογιαλιά με τα διάφανα βαθιά νερά, κρυμμένη μέσα σε άφθονη βλάστηση θεόρατων πλατάνων και πίσω από κοφτά βράχια είναι από τις ωραιότερες του Ανατ. Πηλίου.

Παρόλο που είναι ευάλωτη στο μελτέμι, μαζεύει αρκετό κόσμο ειδικά τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα παρκαρίσματος. Υπάρχει ταβέρνα, ενώ ενοικιάζονται και λίγα δωμάτια σε μικρή απόσταση από την ακτή.

Λίγο νοτιότερα από την παραλία των Αγίων Σαράντα κρύβεται η ερημική βοτσαλιά Μπάνικας που προσεγγίζεται από το χωριό Μακρυρράχη.

Η παραλία έχει χοντρό βότσαλο και σκιάζεται από πλατάνια. Φυσικά πρόκειται για απολύτως απόμερη ακρογιαλιά που σπάνια την προτιμούν οι επισκέπτες, καθώς τα νερά εδώ είναι πολύ κρύα λόγω υποθαλάσσιων πηγών.

Ανάμεσα σε Μπάνικα και Αγίους Σαράντα, πίσω από τοΝ χαρακτηριστικό βράχο Καλόγερο βρίσκεται μια ακόμη μικροσκοπική παραλία, γνωστή στοΝ νεόκοσμο για το beach bar που λειτουργεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Προσεγγίζεται εύκολα με μονοπάτι από το νότιο άκρο της ακρογιαλιάς των Αγίων Σαράντα.

Ζαγορά, φάρος πολιτισμού

Καλές οι παραλίες και τα παραλιακά ταβερνάκια, κάποια στιγμή όμως επιβάλλεται να ξεκολλήσετε λίγο από τις χαρές της αμμουδιάς για μια βόλτα στην ιστορική Ζαγορά.

Η προέλευση του ονόματος «Ζαγορά» έχει σλαβική ρίζα και σημαίνει τον τόπο που είναι πίσω από το βουνό (την ίδια ρίζα έχει και η ονομασία Ζαγοροχώρια στην Ηπειρο).

Μέχρι και τον 19ο αιώνα όλα τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου ήταν γνωστά ως «χωριά της Ζαγοράς».

Η Ζαγορά ήταν ανέκαθεν ισχυρό οικονομικό κέντρο με κύριες δραστηριότητες την καλλιέργεια μεταξιού, την υφαντουργία και τη ναυτιλία.

Ομως το κεφαλοχώρι ήταν παράλληλα φωτεινό κέντρο πολιτισμού για όλη τη Μαγνησία, ιδίως μετά την ίδρυση του πρώτου σχολείου που αργότερα ονομάστηκε «Ελληνομουσείο», όπου φοίτησε ο Ρήγας Φεραίος και πολλά προοδευτικά πνεύματα του 19ου αιώνα.

Σήμερα λειτουργεί σαν μουσειακός-εκθεσιακός χώρος. Επίσης η βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε το 1762 είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη της εντυπωσιακής πνευματικής δράσης των Ζαγοριτών, καθώς φιλοξενεί πολλά συγγράμματα του Ρήγα, ανέκδοτα χειρόγραφα θεολογικού και ιστορικού περιεχομένου και γραπτές μαρτυρίες για την ελληνική ιστορία του 18ου αιώνα.

Επίσης να αναφέρουμε ότι εδώ στη Ζαγορά γεννήθηκε ο μαρξιστής κοινωνιολόγος και ιστορικός Γιάννης Κορδάτος (1891-1961), την προτομή του οποίου θα δείτε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

 Διαμονή

➢ Ζαγορά
➣ Χορευτό

 Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Ζαγορά και οι γαλάζιες παραλίες της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας