Μια διεθνής αναγνώριση για τα αποξηραμένα μανιτάρια «Δίρφυς», τα οποία διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, έρχεται από το Πανεπιστήμιο Hohenheim της Στουτγκάρδης ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ανταγωνιστικά προϊόντα μανιταριών στις ξένες αγορές.
Δεν είναι λίγες οι μελέτες των τελευταίων ετών που αναφέρονται στους τρόπους εμπλουτισμού των μανιταριών με βιταμίνη D.
Βέβαια οι περισσότερες προσπάθειες καταλήγουν σε ακτινοβόληση των φρέσκων μανιταριών με λάμπες υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας, κάτι που δεν είναι και το πιο ενδεδειγμένο.
Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος Trafoon Project και σε συνεργασία με τον Ελληνα ερευνητή Δημήτρη Αργυρόπουλο, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Hohenheim, η «Μανιτάρια Δίρφυς» κατάφερε για πρώτη φορά στην Ευρώπη να εφαρμόσει μια πρωτοποριακή τεχνολογία ηλιακής αποξήρανσης μανιταριών που εξασφαλίζει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D με τον πλέον οικολογικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Το τελικό προϊόν παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Tradeit/Trafoon στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο με θέμα «Open to Innovation: Networks for the Sustainability of Traditional Food Sector in Europe» και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανοιχτής καινοτομίας.
Η συμμετοχή τής «Μανιτάρια Δίρφυς» στο ερευνητικό εγχείρημα αφορούσε τον εμπλουτισμό -με φυσικό τρόπο- εδώδιμων μανιταριών με βιταμίνη D σε 2 επίπεδα:
1. Την ενεργοποίηση του μηχανισμού μετατροπής της προβιταμίνης D2 (εργοστερόλης), που ούτως ή άλλως περιέχεται στα μανιτάρια, σε βιταμίνη D2 με ελεγχόμενη έκθεσή τους στον ήλιο κατά τη διεργασία αποξήρανσης αυτών σε πρότυπο ηλιακό ξηραντήριο εξαναγκασμένου ρεύματος αέρα που παρείχε το Ινστιτούτο Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Hohenheim.
2. Την πραγματοποίηση εργαστηριακών μετρήσεων για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D2 και σε άλλα θρεπτικά και βιοενεργά συστατικά.
Το Πανεπιστήμιο Hohenheim
Το Ινστιτούτο Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ηοhenheim στη Στουτγκάρδη και ο Ελληνας ερευνητής Δημήτρης Αργυρόπουλος ειδικεύονται σε τεχνολογίες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων εδώ και 10 χρόνια.
Η ξήρανση φρούτων, λαχανικών, αρωματικών φυτών και μανιταριών σε πρότυπα ξηραντήρια με τη χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας αποτελεί ένα ξεχωριστό πεδίο έρευνας.
Το ινστιτούτο έχει πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη βελτιστοποίηση της διεργασίας ξήρανσης συμμετέχοντας σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα σε αρκετές μεσογειακές, τροπικές και υποτροπικές περιοχές ανά τον κόσμο.
Η διατροφική αξία των μανιταριών
Τα μανιτάρια, χάρη στην ιδιαίτερη διατροφική τους αξία αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες έχουν αποτελέσει μέρος της διατροφής του ανθρώπου από την αρχαιότητα έως σήμερα.Τα νωπά μανιτάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (80-95%), 22% πρωτεΐνη (επί ξηρού) περιέχοντας τα περισσότερα από τα απαραίτητα αμινοξέα, 5% λίπος (επί ξηρού) κυρίως με τη μορφή του λινελαϊκού οξέος (απαραίτητο λιπαρό οξύ που δεν συντίθεται στο ανθρώπινο σώμα), ~ 63% υδατάνθρακες συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και ~ 10% ανόργανα συστατικά (επί ξηρού).
Επιπλέον τα εδώδιμα μανιτάρια περιέχουν πολλά βιοδραστικά συστατικά (β-γλυκάνες, εργοστερόλη και φαινολικά συστατικά) με ποικίλα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών, κυρίως θειαμίνης (Β1), ριβοφλαβίνης (Β2), νιασίνης, βιοτίνης και ασκορβικού οξέως (βιταμίνη C), ενώ είναι η μόνη μη ζωικής προέλευσης τροφή που περιέχει προβιταμίνη D2 (εργοστερόλη), η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη D2 έπειτα από παραμονή των μανιταριών στον ήλιο κάτω από κατάλληλες συνθήκες ηλιοφάνειας και θερμοκρασίας.
Τα οφέλη της βιταμίνης D:
● Ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.
● Ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού.
● Συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.
● Ενισχύει την αντίσταση του οργανισμού σε ορισμένες ασθένειες.
Βραβεία & διακρίσεις για τη «Μανιτάρια Δίρφυς»
◆ 2014: Βραβείο Πρότυπης Καλλιέργειας από το Επιμελητήριο Ευβοίας.
◆ 2013: Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου ως «Ελληνική Καινοτόμος Επιχείρηση».
◆ 2012: Βραβείο ελληνικού τυποποιημένου προϊόντος «Τα 100 καλύτερα» για το «Ελαιόλαδο με Λευκή Τρούφα 100ml» και το «Βούτυρο με Λευκή Τρούφα 100ml».
◆ 2009-2010: Βραβείο GOURMET για το προϊόν «Φρέσκα Μανιτάρια Λεντινούλα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας