Η ταινία «Οικογενειακή υπόθεση» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου μέσα από τη ζωή του Ψαρογιώργη προσεγγίζει τη μουσική παράδοση αλλά και την ανανέωσή της. Με κεντρικούς χαρακτήρες τον Ψαρογιώργη (Γιώργη Ξυλούρη), τα τρία παιδιά του που σπουδάζουν στη Μελβούρνη και τον πατέρα του, Ψαραντώνη, η ταινία παρακολουθεί την οικογένεια και τη ζωή της στο διάστημα δύο χρόνων, από το 2012, μεταξύ Κρήτης και Αυστραλίας. Μουσική από τα πανηγύρια, τις γιορτές, τους γάμους, αλλά και από τις μεγάλες συναυλίες, που έρχεται να ενώσει τα μέλη της οικογένειας με τη γη και την παράδοση, χωρίς φολκλορική διάθεση. Εξάλλου, όπως εξηγεί κι ο ίδιος ο Ψαρογιώργης: «Αυτή την παράδοση δεν την κουβαλάμε σαν βάρος, είναι μέρος της ζωής μας, του ποιοι είμαστε. Σαν το οξυγόνο, τη χρειαζόμαστε για να ζήσουμε».
Από τα ορεινά τοπία των Ανωγείων μέχρι τις ερήμους της Αυστραλίας, η οικογένεια ενώνεται μέσα από τη μουσική και έχει τη δύναμη να θυσιάσει -και να κερδίσει- τα πάντα μέσα από αυτήν. Ο Γιώργης, που έμαθε μουσική δίπλα στον πατέρα του, τον Ψαραντώνη, αλλά και τους θείους του, βρέθηκε πολύ νέος στην Αυστραλία όπου έκανε οικογένεια. Στην Αυστραλία επιστρέφει και πάλι μετά από χρόνια σε μια μουσική οικογενειακή συνάντηση, όπου οι τρεις γενιές θα παίξουν για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής σε μια μεγάλη συναυλία στο Φεστιβάλ Womadelaide.
Η ιστορία αφορά στην πραγματικότητα μια διεθνή οικογένεια, καθώς τα μέλη της κινούνται σε διαφορετικές χώρες και ταξιδεύουν μαζί με τη μουσική παράδοση. Ο Γιώργης, κεντρικός χαρακτήρας στην ταινία, μιλά για την Κρήτη, τη γη, τις παραδόσεις, τον τόπο όπου μεγάλωσε, τα ακούσματά του, τον πατέρα του, τον Ψαραντώνη, και πώς μεγάλωσε δίπλα του, αλλά και τους θείους του: τον περίφημο Νίκο Ξυλούρη αλλά και τον Γιάννη Ξυλούρη, που ήταν μεγάλος λαουτιέρης και δάσκαλος.
«Η παραδοσιακή μουσική είναι από μόνη της μια δύναμη, είναι διεθνής, καθώς βγαίνει από τα βιώματα ενός λαού. Αυτό ισχύει για όλες τις παραδοσιακές μουσικές» εξηγεί η Αγγελική Αριστομενοπούλου. Ακολουθώντας αυτή την προσέγγιση, έγιναν γυρίσματα στην Αυστραλία παρακολουθώντας τον τρόπο που ανταποκρίνεται το διεθνές κοινό σε ένα παραδοσιακό μουσικό είδος.
Η σκηνοθέτρια ξεκίνησε την ταινία σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, αναζήτησε κεφάλαια και μέσω της συλλογικής χρηματοδότησης (crowdfunding) και κατάφερε γρήγορα να συγκεντρώσει το ποσό που χρειαζόταν για τα γυρίσματα στην Αυστραλία. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος, η δουλειά της καμπάνιας πολλή. Το βασικό κέρδος από την καμπάνια μέσω του crowdfunding είναι, πέρα από τη χρηματοδότηση, και η επαφή με το διεθνές κοινό και η Αγγελική Αριστομενοπούλου σημειώνει το πόσο ενθουσιώδης ήταν αυτή η ανταπόκριση.
Οι δημιουργοί της ταινίας, κατά την εξέλιξή της, συνειδητοποίησαν ότι είχαν στη διάθεσή τους πολύτιμο μουσικό υλικό: μοναδικές ηχογραφήσεις από το Βέλγιο, την Αυστραλία, τα βουνά της Κρήτης, μουσικές συναντήσεις των μελών της οικογένειας με φίλους τους, a cappella ερμηνείες τραγουδιών από τον Ψαρογιώργη, ορχηστρικές εκτελέσεις.
Η καμπάνια για την παραγωγή του soundtrack της ταινίας «τρέχει» στο kickstarter μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2015, ενώ η πρεμιέρα της ταινίας είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιανουαρίου. Την παραγωγή υπογράφει η Anemon Productions, με συμπαραγωγούς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον ΟΤΕ-TV, το ABC Australia και τη ΝΕΡΙΤ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας