Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σεμιφρέντο

Γλυκόξινα...

Εχω γράψει και θα ξαναγράψω, αφού συνέχεια πειραματίζομαι μαζί τους, για τα αγαπημένα, αν και «ξινά», λεμόνια. Από μικρό παιδί μου άρεσε η ξινίλα τους. Θυμάμαι τα καλοκαίρια να κάνω μακροβούτι σε ψυγεία περιπτέρων για να πιάσω ένα ξυλάκι γρανίτα λεμόνι.

Ηταν το πιο φτηνό και λιτό, μέσα σε μια παγωτο-θάλασσα πυραύλων, σάντουιτς και άλλων παγωτών με εντυπωσιακά περιτυλίγματα. Μεγαλώνοντας παρέμεινα πιστή στη... γεύση τους. Τα χρησιμοποιώ χωρίς μέτρο σε γλυκά και αλμυρά. Πριν τα χάσουμε από τα δέντρα μας για φέτος και από τους πάγκους των μανάβικων και των λαϊκών αγορών, ας προμηθευτούμε μερικά, για να φτιάξουμε νόστιμα γλυκά με άρωμα... λεμονιού!

Σεμιφρέντο

υλικά

•150 γραμμ. χυμό λεμονιού

•120 γραμμ. ζάχαρη

•250 γραμμ. κρέμα γάλακτος

•2 ασπράδια αυγού

•15 γραμμ. φύλλα ζελατίνης

•30 γραμμ. ζάχαρη άχνη

εκτέλεση

Βάζουμε μια μεταλλική φόρμα στην κατάψυξη να παγώσει. Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης για 15 λεπτά. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τον χυμό, τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα σε σαντιγί και τη βάζουμε στο ψυγείο. Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε μαρέγκα. Ρίχνουμε «βροχή» την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσεκτικά ρίχνουμε τη σαντιγί στο κρύο σιρόπι και διπλώνουμε με σπάτουλα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω με τη σπάτουλα.

Γεμίζουμε τη φόρμα και βάζουμε το σεμιφρέντο στην κατάψυξη να παγώσει. Οταν είναι να το σερβίρουμε, το αφήνουμε 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, βυθίζουμε τη φόρμα για λίγο σε βραστό νερό και στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Σκεπαστή τάρτα με κρέμα λεμονιού

υλικά

•250 γραμμ. αλεύρι, 2 κρόκοι αυγών

•120 γραμμ. βούτυρο, 120 γραμμ. ζάχαρη

κρέμα λεμονιού

•400 ml γάλα, 3 κρόκοι αυγών

•τον χυμό και το ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι

•100 γραμμ. ζάχαρη

•50 γραμμ. κορν φλάουρ

•1 κουταλιά κουκουνάρι και ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη

εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τους κρόκους αυγών, το βούτυρο και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε μισή ώρα στο ψυγείο. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Σε μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τον ρίχνουμε στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ξύσμα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα 22 εκατοστών. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Το ένα κομμάτι να είναι λίγο μεγαλύτερο. Το ανοίγουμε και το στρώνουμε να καλύπτει και τα τοιχώματα.

Το τσιμπάμε με πιρούνι και ρίχνουμε την κρέμα λεμονιού. Ανοίγουμε το δεύτερο και σκεπάζουμε την κρέμα. Τη «σφραγίζουμε» καλά γύρω γύρω. Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια με λίγο νερό και σκορπίζουμε το κουκουνάρι. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Αν δούμε ότι αρπάζει από πάνω, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη ραντίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Τσιζ κέικ λεμονιού

υλικά

για τη βάση

•200 γραμμ. θρυμματισμένα μπισκότα τύπου digestive

•100 γραμμ. λιωμένο βούτυρο

•1 κουταλιά μέλι

για τη γέμιση

•500 γραμμ. τυρί ρικότα

•75 γραμμ. ζάχαρη άχνη

•100 ml κρέμα γάλακτος

•4 γραμμ. φύλλα ζελατίνης

•ξύσμα από 1 λεμόνι

•4 κουταλιές limoncello

εκτέλεση

Βάζουμε τα μπισκότα σε ταψί 18-20 εκατ. με αποσπώμενη βάση. Διαλύουμε το μέλι στο λιωμένο βούτυρο και τα ραντίζουμε. Πατάμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού να βραχεί καλά το μείγμα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπολ με κρύο νερό για 15 λεπτά. Τη σφίγγουμε με τα χέρια μας να φύγει το νερό και τη βάζουμε σε μπρίκι με 1 κουταλιά νερό να ζεσταθεί. Ανακατεύουμε να λιώσει και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σε μπολ βάζουμε το τυρί, τη ζάχαρη και το ξύσμα. Τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, προσθέτουμε τη ζελατίνη και το λιμοντσέλο μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Βάζουμε τη σαντιγί και την ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στο ψημένο μπισκότο. Ισιώνουμε με ένα μαχαίρι και βάζουμε το γλυκό τουλάχιστον για ενα βράδυ να κρυώσει καλά. Διακοσμούμε με φέτες λεμονιού.

Κρέμα λεμονιού με λεμονάτη σαντιγί

υλικά

•250 ml γάλα

•3 κρόκοι αυγών

•75 γραμμ. ζάχαρη

•25 γραμμ. αλεύρι

•200 ml κρέμα γάλακτος

•30 γραμμ. ζάχαρη άχνη

•ξύσμα από 2 λεμόνια

•ζάχαρη άχνη και ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα

εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε γυάλινο μπολ και ρίχνουμε το μισό ξύσμα. Το ίδιο κάνουμε και με την κρέμα γάλακτος. Τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Σουρώνουμε το ξύσμα από την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε σε σαντιγί προσθέτοντας τη ζάχαρη άχνη.

Τη φυλάμε στο ψυγείο. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με το ξύσμα. Κρατάμε μισό φλιτζάνι.

Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε με σύρμα. Κοσκινίζουμε μέσα το αλεύρι και προσθέτουμε το κρύο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη μοιράζουμε σε 4-5 μπολ.

Τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Πριν τη σερβίρουμε, γεμίζουμε τα μπολ με τη σαντιγί, ρίχνουμε λίγο ξύσμα λεμονιού και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γλυκόξινα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας