Ενας απ' τους ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας είναι και η Μεσολογγίτισσα πολιτική μηχανικός Σταυρούλα Τσακμακλή, επί χρόνια προϊσταμένη της Πολεοδομίας στο Μεσολόγγι. Η κ. Τσακμακλή είχε την ιδέα για την ίδρυση ενός Οργανισμού Διαφάνειας στη χώρα μας. Κοινοποίησε την ιδέα της σε όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.
Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, απάντησε ταχύτατα στην πρόταση της πολιτικής μηχανικού, τονίζοντας ότι την εξετάζει με ενδιαφέρον. Βρήκαμε την κ. Τσακμακλή, η οποία μας μίλησε τόσο για τη δημιουργία αυτού του οργανισμού όσο και για τη μεγάλη μελέτη που έχει κάνει για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη γενέτειρά της, το Μεσολόγγι.
Ιδρυση Οργανισμού Διαφάνειας στην Ελλάδα. Πώς καταλήξατε σ' αυτή την ιδέα και τι πιστεύετε ότι μπορεί να πετύχει η ίδρυση ενός τέτοιου οργανισμού;
Το προσωπικό μου πέρασμα μέσα από την κοινωνία και τον δημόσιο τομέα, τον οποίο υπηρέτησα επί τριάντα χρόνια με την ιδιότητα της πολιτικής μηχανικού, πιστεύω απλά, ταπεινά, με αξιοπρέπεια και με το αναγκαίο ήθος, αγαπώντας τη δουλειά μου και εξυπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο, με ευαισθητοποίησε σε διάφορους τομείς.
Παθογένειες του δημόσιου τομέα ήταν η μη διαφάνεια, οι άναρχες και επιζήμιες πρακτικές λειτουργίας του, η επικράτηση κατά κύριο λόγο του ημίμετρου, της αμάθειας, του «κολλητού» στο πελατειακό κράτος, καθώς και η απώλεια ελέγχου σε όλους τους εργασιακούς κύκλους. Το ατομικό συμφέρον υπερτερούσε έναντι του κοινωνικού.
Την ιδέα για την ίδρυση Οργανισμού Διαφάνειας στη χώρα μας μου την έδωσε η παρακολούθηση μιας ενημέρωσης στο κρατικό κανάλι της Κύπρου γύρω από τη δημιουργία της Υπηρεσίας «απαιτώ διαφάνεια τώρα». Σήμερα η διαφάνεια αναπτύσσεται σε παγκόσμιο κίνημα. Εχει συσταθεί οργανισμός μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός, με έδρα το Βερολίνο.
Πιστεύω ότι με την ίδρυση αυτού του οργανισμού θα χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του. Θα ανακτηθεί η χαμένη αξιοπρέπεια των δημόσιων υπηρεσιών. Οφείλουμε, δίνοντας τα χέρια ως εθελοντές ή «ενεργοί» πολίτες, να διασφαλίσουμε τη μη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και να απαιτήσουμε σε κάθε εργασιακό κύκλο να υπάρχει λογιστής.
Ενα άλλο ζήτημα είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται πίσω σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη στο θέμα του εθελοντισμού. Μάλιστα, στη μελέτη σας κάνετε λόγο για έναν οργανωμένο και σχεδιασμένο φορέα εθελοντισμού. Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό και κυρίως πού θα ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες. Και ακόμη, γιατί ημικρατικός φορέας και όχι αμιγώς κρατικός ή ιδιωτικός;
Η οργάνωση φορέα εθελοντισμού που αναφέρω στα δύο πονήματά μου μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία και συμμετοχή των πολιτών σε ένα σχεδιασμένο δίκτυο συλλογικών δράσεων. Ο κάθε δήμος ή αντίστοιχα η κάθε Αντιπεριφέρεια ή η κάθε Περιφέρεια της χώρας μας, μέσω της γραμματείας τους, ως συνεπίκουροι και συμπαραστάτες των πολιτών, μπορούν να δημιουργήσουν μητρώο εθελοντών με πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν, από τον απλό εργάτη μέχρι τον εξειδικευμένο επιστήμονα.
Το κεντρικό συντονιστικό όργανο (ΚΣΟ) σε συνεργασία με έναν αιρετό εκπρόσωπο της διοίκησης θα συντονίζει την οργάνωση και τη λειτουργία του φορέα εθελοντισμού με ομάδες εργασίας.
Για τη θεσμοθέτησή του απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Το μέλλον θα γίνει καλύτερο όταν ξεκινήσει από τις γειτονιές με συμμετοχή του πολίτη.
Ως φορέας μπορεί σαφέστατα να λειτουργήσει είτε ως αμιγώς κρατικός είτε ως ιδιωτικός. Προτείνω όμως τον ημικρατικό φορέα. Εμπειρα και ικανά στελέχη, συνταξιούχοι και εν ενεργεία, γνωρίζοντας καλά το εργασιακό τους αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκαν για χρόνια, μπορούν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια τον εθελοντικό τους χρόνο, αλλά και οι νέοι, οι οποίοι σήμερα στελεχώνουν τη δημόσια διοίκηση, μπορούν μέσω του φορέα αυτού να βοηθηθούν στα εργασιακά τους αντικείμενα.
Είναι μεγάλη αλήθεια αυτό που γράφετε ότι όλα στο Δημόσιο λειτουργούν διεκπεραιωτικά. Πώς θα μπορούσε να αλλάξει αυτό;
Στην κορυφή είναι το αντίστοιχο υπουργείο ή υπερυπουργείο το οποίο εδρεύει στην πρωτεύουσα της χώρας μας (η κεφαλή) και στη βάση είναι οι αντίστοιχες υπηρεσίες της διοίκησης, οι οποίες λειτουργούν στους δήμους, στις Αντιπεριφέρειες και τις Περιφέρειες της χώρας μας.
Σχεδιάζοντας και δομώντας την πυραμιδική βάση της Δημόσιας Διοίκησης, όπως π.χ. του συνόλου των υπηρεσιών μιας μικρής πόλης, αρχίζοντας πιλοτικά από μία εξ αυτών, θα διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα είναι απλά και όλα γίνονται. Το ξεκίνημα θα γίνει αλλάζοντας τον μέχρι τώρα τρόπο δομής και λειτουργίας. Θα κυριαρχεί η τήρηση της νομιμότητας με βάση την εποπτεία, το μέτρο, την αξία και τη γνώση.
Για κάθε υπηρεσία χρειάζεται απαραίτητα τοπικά ένα ολιγομελές επιστημονικό συντονιστικό όργανο (ή το κεντρικό συντονιστικό όργανο -ΚΣΟ- του ημικρατικού φορέα του εθελοντισμού που προηγουμένως αναπτύχθηκε) σε συνεργασία με έναν αιρετό εκπρόσωπο της διοίκησης. Στόχος μας είναι να παντρέψουμε την πείρα με την τεχνολογική γνώση.
Η πρώτη απάντηση του υπουργού Υποδoμών Χρήστου Σπίρτζη ήταν κατ' αρχήν θετική. Τι σας έγραψε; Πόσο αισιόδοξη είστε;
Το πρώτο μου πόνημα με τίτλο «Σχεδιάζοντας το Μεσολόγγι», όπως το κυκλοφορώ στην πόλη που ζω, το κατέθεσα στα έξι υπουργεία τα οποία άπτονται των γραφομένων μου, την περιφερειάρχη Αττικής, το ΤΕΕ, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, καθώς και στους αιρετούς εκπροσώπους διοίκησης του δήμου και του νομού μου. Στο συνοδευτικό μου έγγραφο πρότεινα τη θέσπιση οργανωμένου και σχεδιασμένου φορέα εθελοντισμού και αλληλεγγύης.
O Χρ. Σπίρτζης μού έγραψε: «Αξιότιμη κυρία Στ. Τσακμακλή, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την επικοινωνία με το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστου Σπίρτζη, καθώς και για τις ιδιαιτέρως χρήσιμες προτάσεις και το πόνημά σας, τα οποία σας διαβεβαιώνουμε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, θα τα λάβουμε σοβαρά υπόψη σε επικείμενη μελέτη μας».
Θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι η απάντηση του κ. Σπίρτζη στο πρώτο πόνημά μου είναι ουσιαστική, διότι ο κ. Σπίρτζης ως πολιτικός μηχανικός και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και σήμερα υπουργός μπορεί να ευαισθητοποιηθεί για την υλοποίηση των σκέψεων και προτάσεών μου.
Το γραφείο του υπουργού Υποδομών έχει τη δυνατότητα, σε συνεργασία με το ΤΕΕ καθώς και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά, να ζητήσει τη συγκρότηση ομάδων μελέτης για όποιες προτάσεις θεώρησε ιδιαιτέρως χρήσιμες.
Εχετε κάνει μια σημαντική μελέτη για την καλύτερη οργάνωση της πόλης σας, του Μεσολογγίου, και μάλιστα έχετε εκδώσει δύο βιβλία στα οποία την περιγράφετε. Μιλήστε μας λίγο γι' αυτήν σας την προσπάθεια.
Αρχικά εκπόνησα μια μελέτη δημοσιευμένη σε δύο βιβλία τα οποία αφορούν τον σχεδιασμό της πόλης όπου ζω ως πόλης-πρότυπο, με προτάσεις για την οργάνωση και την ανάπτυξή της. Στη συνέχεια συνόδευσα τη μελέτη με τρία άρθρα και ένα υπόβαθρο κυκλοφοριακής μελέτης, σύμφωνα με τα οποία μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά η υλοποίησή τους.
Ο σχεδιασμός και η οργάνωση πιλοτικά για την ανάπτυξη μιας μικρής πόλης στη χώρα μας μπορούν να επιτευχθούν εφόσον ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και οι καινοτόμες θέσεις μου υιοθετηθούν από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων της πολιτείας στα οποία τις έχω καταθέσει.
Οι προτεινόμενες αναπλάσεις για να γίνει πρά σινη η πόλη του Μεσολογγίου
Ενδελεχής και επίπονη μελέτη και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις χαρακτηρίζουν την προσωπική προσπάθεια της πολιτικής μηχανικού κ. Τσακμακλή και η υλοποίησή τους μπορεί να ωφελήσει τα μέγιστα την πόλη του Μεσολογγίου, καθιστώντας την πόλη-πρότυπο, στην οποία τα «πράσινα» μέσα μεταφοράς θα διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο, ενώ οι περιπατητές, αλλά και τα παιδιά θα έχουν στη διάθεσή τους πολύ περισσότερο ζωτικό χώρο. Οι φωτογραφίες με τις προτεινόμενες αναπλάσεις μιλούν από μόνες τους...
Στην αεροφωτογραφία απεικονίζεται η κυκλική διαδρομή που αγκαλιάζει την πόλη με την επέκτασή της, η οποία μπορεί να αναδειχθεί σε διαδρομή εναλλακτικών τουριστικών δράσεων. Μεταξύ άλλων, με ποδήλατα καθώς και τις γαΐτες, τις παραδοσιακές μεσολογγίτικες βάρκες
Στη φωτογραφία παρατηρούμε την προτεινόμενη λύση ανάπλασης για το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο του Μεσολογγίου. Χάρη στα παγκάκια με τα μοντέρνα στέγαστρα, οι περιπατητές απολαμβάνουν το υπέροχο φυσικό τοπίο. Δηλαδή το μοναδικό ηλιοβασίλεμα αλλά και τον βιότοπο με τα δεκάδες είδη αποδημητικών πουλιών που φτάνουν στην περιοχή για να τραφούν τους χειμερινούς μήνες
Στη φωτογραφία βλέπουμε την προτεινόμενη ανάπλαση για τη διώρυγα στην περιοχή της Καλλονής. Η περιοχή μπορεί να λειτουργήσει ως πολυχώρος που θα δίνει κεντροβαρικά στο οικιστικό σύνολο τη δυνατότητα για συναντήσεις των πολιτών που διαμένουν εκεί. Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας ενώνει τα οικιστικά σύνολα της περιφέρειας με τα σχολεία της νέας επέκτασης του σχεδίου πόλης
Αναλυτικότερα για το έργο και την προσπάθεια της κ. Τσακμακλή στην ιστοσελίδα της στη διεύθυνση tsakmakli.wordpress.com
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας