Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Ζεστά λαχανικά

Κάτι Φώτηδες και... Γιάννηδες μείνανε και ξεμπερδέψαμε με την περίοδο των εορτών! Και μετά, και για αρκετό καιρό, θα γκρινιάζουμε για τα κιλά που «τσιμπήσαμε».

Ερευνες έχουν αποδείξει ότι κατά μέσον όρο είναι δυνατόν να πήραμε πάνω από 6.000 θερμίδες μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων, αν απολαύσαμε ένα πλήρες γεύμα, με ορεκτικά, κυρίως πιάτο, γλυκά και αλκοόλ.

Μετά τη γαστρονομική αυτή κραιπάλη, τα ποτά και τα ξενύχτια, ας προσπαθήσουμε να τραφούμε πιο ελαφριά, ας περιορίσουμε τα «ξίδια» και φυσικά λίγος περισσότερος ύπνος δεν θα έβλαπτε κανέναν, το αντίθετο μάλιστα.

Ο καιρός κρύωσε για τα καλά! Πάμε να μαγειρέψουμε ζεστά φαγητά, με λαχανικά και καρπούς της εποχής και ας ξεχάσουμε το κρέας για λίγο!

Σπανάκι με αυγά

•6 αυγά

•250 γραμμ. σπανάκι, χοντροκομμένο

•1 πιπεριά

•1 κρεμμύδι

•2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

•1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας

•1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη

•1 κουταλάκι ζάχαρη

•½ κουταλάκι κύμινο

•καπνιστή πάπρικα

•αλάτι, πιπέρι

•γιαούρτι, για το σερβίρισμα

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι, χοντροκομμένα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να βγάλουν τα αρώματά τους.

Ρίχνουμε το σπανάκι να αχνιστεί για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και την ντομάτα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Τα αφήνουμε 5 λεπτά να πάρουν βράση και προσεκτικά σπάμε τα αυγά. Ψήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμη ή ώσπου τα αυγά μας γίνουν όπως επιθυμούμε: σφιχτά ή μελάτα. Σερβίρουμε μόλις μισοκρυώσουν με λίγο γιαούρτι.

Γλυκοπατάτες με σπανάκι

•100 γραμμ. βούτυρο

•1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

•1 1/2 κιλό σπανάκι, χοντροκομμένο

•1 πρέζα μοσχοκάρυδο

•2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος

•2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

•2 κουταλιές αλεύρι

•3 γλυκοπατάτες σε λεπτές ροδέλες

•1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο

•1 κουταλάκι θυμάρι ξερό

•αλάτι, πιπέρι

•200 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα

Σε κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σπανάκι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε με σκεπασμένο το καπάκι, μέχρι τα λαχανικά μας να μαραθούν, περίπου 15 λεπτά. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα πιέζουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να φύγουν τα υγρά τους.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος με το σκόρδο σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά 3-4 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν και την αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε τηγάνι λιώνουμε 2 κουταλιές βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα συνεχώς να πάρει λίγο χρώμα, ρίχνουμε την κρέμα και λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, στρώνουμε τις μισές γλυκοπατάτες, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μισό θυμάρι και τον μισό μαϊντανό, τη μισή παρμεζάνα, το μισό σπανάκι και τη μισή μπεσαμέλ.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου. Το αφήνουμε να μισοκρυώσει πριν το σερβίρουμε.

Μπρόκολο με μπεσαμέλ

•1 1/2 κιλό μπρόκολο

•1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα

•μπεσαμέλ τυριών:

•4 κουταλιές αλεύρι

•4 βούτυρο ή λάδι

•3 φλιτζάνια γάλα

•200 γραμμ. φέτα χοντροτριμμένη

•250 γραμμ. γκούντα ή κασέρι

•2 κουταλιές παρμεζάνα

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και ζεματάμε το μπρόκολο, κομμένο σε τούφες, για 10-15 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ταψί. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε με σύρμα να δέσει η μπεσαμέλ.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Προσθέτουμε τα τυριά εκτός από την παρμεζάνα, και τα ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε την μπεσαμέλ πάνω από το μπρόκολο. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και την πάπρικα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου μισή ώρα ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Μανιτάρια με κάστανα

•500 γραμμ. μανιτάρια

•700 γραμμ. κρεμμυδάκια για στιφάδο

•200 γραμμ. βρασμένα κάστανα

•3 ντομάτες

•3 σκελίδες σκόρδο

•1 κουταλιά πελτέ

•1 ξύλο κανέλας

•3-4 κόκκους μπαχάρι

•1 κουταλάκι ζάχαρη

•1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

•1/3 φλιτζανιού ξύδι

•1/3 φλιτζανιού λάδι

•αλάτι, πιπέρι

Τρίβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε σε γάστρα με καπάκι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς, περίπου 1 1/2 ώρα.

Ανοίγουμε το καπάκι, δοκιμάζουμε για αλάτι, πιπέρι και διορθώνουμε αν χρειάζεται τη γεύση. Ξαναβάζουμε τη γάστρα χωρίς το καπάκι στον φούρνο και ψήνουμε λίγο ακόμα να δέσει καλά η σάλτσα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζεστά λαχανικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας