Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Εμανουέλ Μακρόν
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo

Το ψυχοκοινωνικό παρασκήνιο της γαλλικής κρίσης

Η Γαλλία βιώνει εδώ και καιρό μια σοβαρή κρίση και μεγάλη κοινωνική και πολιτική αστάθεια. Ζει δίχως σταθερή κυβέρνηση, υιοθετεί όλο και περισσότερο μια κουλτούρα περιχαράκωσης παρ’ όλο που η γαλλική κουλτούρα ισοδυναμεί από τον 19ο αιώνα με κουλτούρα συμπερίληψης. Τι τρέχει τελικά με τη Γαλλία και σε τι μεταφράζεται ψυχικά και κοινωνικά το πολιτικό χάος της;

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, μετά την πρώτη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, το γαλλικό περιοδικό Le Point είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο «Ο παλινδρομικός τρόμος: τι έχουν να πουν οι ψυχαναλυτές για την κατάσταση του γαλλικού λαού μετά τη διάλυση της Γαλλίας». Ο συντάκτης του άρθρου μιλούσε για ένα έθνος σε κατάσταση σοκ και για άναυδους πολίτες, που μιλούν πλέον στα ντιβάνια και στα ιατρεία περισσότερο για την πολιτικοκοινωνική αστάθεια παρά για τις προσωπικές τους υποθέσεις. Την ίδια περίοδο το περιοδικό L’ Express φιλοξενούσε την άποψη της ψυχαναλύτριας Geneviève Delaisi de Parseval, η οποία ανέφερε πως ο Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε στη Γαλλία μια μακιαβελική παρτίδα σκακιού αντί για πόκερ. Η Γαλλίδα ψυχαναλύτρια ερμήνευε τότε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης ως μια προσεκτικά μελετημένη παρτίδα σκάκι από κάποιον που έφερε μια ναρκισσιστική πληγή.

Στις αρχές αυτού του Δεκεμβρίου, αφότου κατέρρευσε η γαλλική κυβέρνηση, η εφημερίδα Monde δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Η Γαλλία, μια χώρα ανήσυχη και δυσαρεστημένη, χτυπήθηκε από την πολιτική κρίση», με σαφή αναφορά στην έρευνα «Fractures françaises 2024» («Γαλλικά ρήγματα 2024»). Την ίδια ημέρα η γαλλική εφημερίδα φιλοξενούσε το άρθρο του Brice Teinturier, πολιτικού αναλυτή και διευθύνοντος συμβούλου του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, που είχε εξετάσει πριν από μερικές εβδομάδες την έννοια του «αποπολιτισμού» στο πλαίσιο της έρευνας «Fractures françaises 2024». Η έρευνα διεξήχθη από την Ipsos για λογαριασμό της Le Monde, του Cevipof, του Fondation Jean Jaurès και του Institut Montaigne. Τα ευρήματά της έδειξαν πως οι Γάλλοι είναι όλο και πιο ευαίσθητοι στη βία, ένδειξη ενός αυξανόμενου πολιτισμού των ηθών.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, τα πραγματικά ρήγματα στη Γαλλία έγκεινται σε μια βαθιά αίσθηση ευαλωτότητας και μια τεράστια ανάγκη για προστασία και όχι στο φαινόμενο του αποπολιτισμού για το οποίο κατηγόρησε τη γαλλική κοινωνία ο Μακρόν, όρος δανεικός από τον τίτλο ενός βιβλίου του ακροδεξιού θεωρητικού Renaud Camus. Ο ακροδεξιός συγγραφέας με αυτόν τον όρο είχε αναπαραγάγει ρατσιστικές και συνωμοσιολογικές θεωρίες για την αντικατάσταση των «γηγενών Γάλλων» από έναν «πληθυσμό μεταναστών από την Αφρική και τη Βόρεια Αφρική». Τελικά όμως οι Γάλλοι -μέσα από τη νέα αυτή μελέτη- εμφανίζονται να απορρίπτουν τόσο τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό όσο και την πατριαρχική κοινωνία, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση περί αποπολιτισμού της γαλλικής κοινωνίας του Γάλλου προέδρου.

Το πολιτικό χάος που μαστίζει τη χώρα αποτυπώνει την απογοήτευση των πολιτών ενώ οι απεργίες και τα κινήματα διαμαρτυρίας που κατακλύζουν συχνά τους δρόμους των γαλλικών πόλεων είναι απόδειξη ενός ψυχοκοινωνικού αδιεξόδου κι όχι μιας διαδικασίας αποπολιτισμού.

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, που εκλέχτηκε το 2017 με το σύνθημα της «προοδευτικής μεταρρύθμισης», δεν δείχνει να μπορεί να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες ούτε να συναισθανθεί τους Γάλλους πολίτες, με αποτέλεσμα η γαλλική κοινωνία να βρίσκεται σε αναταραχή και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μακρόν να έχει καταρρεύσει. Τα κινήματα διαμαρτυρίας δεν περιορίζονται πια μόνο στους παραδοσιακούς εργατικούς κλάδους, αλλά επεκτείνονται και στις νεότερες γενιές που νιώθουν πως το σύστημα τους έχει εγκαταλείψει, με αποτέλεσμα αυτή η κρίση να έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων και στην άνοδο της Ακροδεξιάς.

Η έρευνα «Fractures françaises 2024» υπογραμμίζει ότι η γαλλική αναταραχή σχετίζεται με το αίσθημα επισφάλειας, με το 93% των Γάλλων να δηλώνουν πως νιώθουν ότι ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Αρκετοί Γάλλοι αναλυτές σχολιάζουν ότι αυτό που βιώνει η Γαλλία είναι μια ευρύτερη πολιτική κρίση που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των θεσμών της 5ης Δημοκρατίας. Συμπέρασμα; Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και όλα όσα ενσάρκωσε έχουν ξεπεραστεί ή απορριφθεί.

Αν το πρόσωπο και η πολιτική Μακρόν ήταν ο καθρέφτης της κουλτούρας και της ηθικής τής εποχής που του έδωσε το τιμόνι της χώρας, τι καθρεφτίζει σήμερα η απόρριψη του προσώπου, της πολιτικής και των ιδεών του Μακρόν; Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης το περασμένο καλοκαίρι και η πτώση της κυβέρνησης πριν από μερικές εβδομάδες αναδεικνύουν αυτό που οι Γάλλοι ψυχαναλυτές είχαν αποφανθεί λίγο μετά την εκλογή Μακρόν σε ένα άρθρο του περιοδικού Nouvel Observateur. Πρόκειται για έναν Νάρκισσο δίχως υπερεγώ ή για ένα παρεκβατικό άτομο και αλαζόνα που επιδιώκει να κερδίσει το «κενό σημείο» της εξουσίας με πολιτικές κυριαρχίας και όχι με πολιτικές ελευθερίας. Οι αδιάκοπες προσπάθειές του να αναμορφώσει τη γαλλική κουλτούρα και να αποδώσει όλα τα «δεινά» της Γαλλίας σε μια διαδικασία αποπολιτισμού της γαλλικής κοινωνίας αποδεικνύονται μάταιες και άκαρπες. Το γαλλικό κοινωνικό και πολιτικό σώμα μοιάζει να τον αποβάλλει πλέον σαν ιό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το ψυχοκοινωνικό παρασκήνιο της γαλλικής κρίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας