Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
paidia-mathites
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com
Καινοτόμα Εκπαιδευτικά Πλαίσια Ε.Ε.

Ανοίγοντας τον δρόμο

Τα σημερινά σχολεία καλούνται να συμβαδίσουν με τις διαφορετικές ανάγκες των μαθητών του 21ου αιώνα καθώς η τεχνολογία έχει αλλάξει σχεδόν τα πάντα.

Εάν ένα πράγμα είναι βέβαιο στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο μας είναι ότι ο μετασχηματισμός λαμβάνει χώρα πλέον σε ένα πολύ βαθύτερο επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους νέους κλάδους δραστηριότητας που δημιουργούνται καθημερινά. Συνεπώς η πρόκληση να συμβαδίσουμε με όλες αυτές τις αλλαγές είναι ιδιαίτερα έντονη για τον τομέα της εκπαίδευσης σχολιάζει σε άρθρο του το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis. Επισημαίνει ότι για τον σκοπό αυτό εννέα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. προγράμματα επικεντρώνονται στην προώθηση ενός εκπαιδευτικού οικοσυστήματος ανοιχτής μάθησης που θα εξοπλίσει τους μαθητές με όλα όσα χρειάζονται για να πλοηγηθούν στη ζωή τους σήμερα και να προβλέψουν τις μελλοντικές εξελίξεις.

Τα σημερινά σχολεία καλούνται να συμβαδίσουν με τις διαφορετικές ανάγκες των μαθητών του 21ου αιώνα, καθώς η τεχνολογία έχει αλλάξει σχεδόν τα πάντα. Νέες δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων και η κριτική σκέψη και τομείς όπως η επιστήμη των υπολογιστών, η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική, η πράσινη μετάβαση και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση απαιτούν από τα σχολεία να εξερευνήσουν νέες διαστάσεις μάθησης και να γίνουν πιο ευέλικτα. Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπαίδευση απαιτεί μια γενική αναθεώρηση. Φέρνοντας τη μάθηση των μαθητών πιο κοντά στον πραγματικό κόσμο -στο σπίτι, στην κοινότητα, στο μουσείο, στο εργαστήριο, στο πάρκο- θα τους βοηθήσει να ευδοκιμήσουν σε μια κοινωνία που καθίσταται διαρκώς πιο πολύπλοκη. Ετσι καθίσταται πιο προφανές ότι η λύση βρίσκεται στην ανοιχτή εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει μια διαφορετική προσέγγιση στο «τι», «πού» και «πότε» που οι άνθρωποι μαθαίνουν.

Το νέο «ανοιχτό σχολείο» προσκαλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα σχολεία, τους γονείς, την κοινότητα, τον ακαδημαϊκό χώρο και τις επιχειρήσεις να γίνουν συνεργάτες στην αναμόρφωση της εκπαιδευτικής εμπειρίας και στη μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουν οι μαθητές, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη σύνδεση μάθησης και κοινωνίας κάτι που έχει καταστεί ευκολότερο με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Οπως επισημαίνει το τεχνολογικό άρθρο του Cordis η επιδίωξη επιστημονικής σταδιοδρομίας, ειδικά, αποδεικνύεται πρόκληση, ιδιαίτερα για τους νέους, αλλά και για άλλες ομάδες με βάση το φύλο, την κοινωνικοοικονομική ή γεωγραφική θέση, που υποεκπροσωπούνται στις δημοφιλείς καριέρες STEM (Science, Technology, Engineering, and Math). Αυτές οι ομάδες χρειάζονται συχνά περαιτέρω ενθάρρυνση για να μπορέσουν να αποβάλουν τις αδιάφορες ή αρνητικές στάσεις τους απέναντι στην επιστήμη.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Ε.Ε. εργάζεται για την αύξηση της υιοθέτησης των επιστημονικών μελετών και των πρωτοβουλιών επιστήμης των πολιτών για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για επιστημονικές σταδιοδρομίες, να προωθήσει τον επιστημονικό «γραμματισμό» και να βελτιώσει την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν πρωτοβουλίες όπως το Ευρωπαϊκό Ετος Δεξιοτήτων που στοχεύουν στην ενίσχυση της στρατηγικής δεξιοτήτων της Ε.Ε. εστιάζοντας σε εκείνες της ψηφιακής και πράσινης τεχνολογίας.

Η σύντομη σύνοψη Ευρωπαϊκής Πολιτικής «Καινοτόμος Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση: Ανοιχτό Σχολείο ως ώθηση για τις δεξιότητες της Ευρώπης» είναι ένα από τα βασικά αποτελέσματα που παράγονται από τα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα Make It Open and SALL, στο πλαίσιο του δικτύου Ostogether, που εργάζεται για την πρωτοποριακή επιστημονική εκπαίδευση.

Συνολικά, η έμφαση δίνεται στην επανεξέταση των μαθησιακών ορίων και στην αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής. Τα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα παρέχουν συγκεκριμένα εργαλεία, πλαίσια και μεθοδολογίες για το άνοιγμα των σχολείων στις κοινότητές τους και τη μετατροπή του εκπαιδευτικού συστήματος σε ένα ανοιχτό οικοσύστημα μάθησης. Τα έργα προσφέρουν σχέδια μαθημάτων για δασκάλους, μεθοδολογίες εργασίας με σχολεία και συστάσεις πολιτικής. Αναλυτικά για τα εννέα έργα μπορείτε να τα διαβάσετε στη διεύθυνση cordis.europa.eu

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανοίγοντας τον δρόμο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας