Η δημιουργία σεξουαλικών «deepfake» εικόνων πρόκειται να χαρακτηριστεί ποινικό αδίκημα στην Αγγλία και την Ουαλία βάσει ενός νέου νόμου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όποιος ανεβάζει εικόνες ενός ενήλικα χωρίς τη συγκατάθεσή του θα πληρώνει μεγάλα πρόστιμα με αντίκτυπο στο ποινικό του μητρώο, επισημαίνει το σχετικό άρθρο στις σελίδες τεχνολογίας του BBC. Αυτό μάλιστα θα ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο δημιουργός μιας εικόνας σκόπευε να την κοινοποιήσει, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Και αν η εικόνα στη συνέχεια κοινοποιηθεί ευρύτερα, ο νέος νόμος προβλέπει φυλάκιση.
Το deepfake είναι μια εικόνα ή ένα βίντεο που έχει τροποποιηθεί ψηφιακά με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για να αντικαταστήσει το πρόσωπο ενός ατόμου με αυτό ενός άλλου ή να το εμφανίσει αλλοιωμένο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η αυξανόμενη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας για την προσθήκη των προσώπων διασημοτήτων ή δημοσίων προσώπων συχνότερα γυναικών- σε πορνογραφικές ταινίες.
Η παρουσιάστρια του Channel 4 News Κάθι Νιούμαν, η οποία ανακάλυψε τη δική της εικόνα που χρησιμοποιήθηκε ως μέρος ενός deepfake βίντεο, είπε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 ότι το γεγονός ήταν «απίστευτα επεμβατικό». Η Νιούμαν τόνισε ακόμη ότι «η εύρεση των δραστών είναι δύσκολη», προσθέτοντας: «Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, επομένως μπορούμε να νομοθετήσουμε επ’ αυτού αν και μπορεί να μην έχει καμία ουσιαστική επίπτωση σε όποιον δημιούργησε το βίντεό μου ή στα εκατομμύρια άλλα βίντεο που υπάρχουν εκεί έξω», προσθέτοντας ότι το άτομο που δημιούργησε το βίντεο δεν έχει βρεθεί ακόμη.
Σύμφωνα με τον Νόμο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο η κοινή χρήση των deepfakes είναι πλέον παράνομη. Σύμφωνα με τον νέο αυστηρότερο νόμο, θα αποτελεί αδίκημα το να δημιουργεί κάποιος ένα σεξουαλικό deepfake (ακόμα κι αν δεν έχει πρόθεση να το μοιραστεί, αλλά «θέλει καθαρά να προκαλέσει ανησυχία, ταπείνωση ή αγωνία στο θύμα»), ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η Κλερ Μακ Γκλίν καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Ντίρχαμ που ειδικεύεται στη νομική ρύθμιση της πορνογραφίας και της διαδικτυακής κατάχρησης, είπε ότι η νομοθεσία έχει ορισμένους περιορισμούς. Ειδικότερα διευκρίνισε ότι «ποινικές κυρώσεις ισχύουν μόνο στην περίπτωση που μπορεί να αποδειχθεί ότι ένα άτομο δημιούργησε την εικόνα με σκοπό να προκαλέσει αγωνία», κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικά κενά.
Τόνισε ακόμη ότι το ίδιο θα ισχύει και για εικόνες ενηλίκων, επειδή ο νόμος καλύπτει ήδη αυτή τη συμπεριφορά όταν πρόκειται για εικόνες παιδιών, πρόσθεσε δε ότι θα εισαχθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Ποινική Δικαιοσύνη. Από την πλευρά της η υπουργός Θυμάτων και Προστασίας Λόρα Φάρις είπε ότι «ο νέος νόμος θα στείλει ένα κρυστάλλινο μήνυμα ότι η κατασκευή αυτού του υλικού είναι ανήθικη, συχνά μισογυνική και εγκληματική». Επισήμανε ότι «είναι ένα άλλο παράδειγμα τρόπων με τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τους άλλους και ειδικά τις γυναίκες. Και έχει την ικανότητα να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες εάν το υλικό κοινοποιηθεί ευρύτερα. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα το ανεχθεί».
Η Κάλι Τζέιν Μπιτς, πρώην διαγωνιζόμενη στο ριάλιτι Love Island, η οποία νωρίτερα φέτος έπεσε θύμα deepfake εικόνων, είπε ότι ο νόμος συνιστά «ένα τεράστιο βήμα στην περαιτέρω ενίσχυση της νομοθεσίας γύρω από τα deepfakes για την καλύτερη προστασία των γυναικών. Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό πρέπει να λογοδοτήσουν».
Τέλος η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ περιέγραψε τη δημιουργία των εικόνων ως «κατάφωρη παραβίαση της αυτονομίας και της ιδιωτικής ζωής ενός ατόμου» και υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει ανεκτή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας