Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ai
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης που θυμούνται τα πάντα

Με την τεχνητή νοημοσύνη στα τηλέφωνά μας, έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε την κακή μνήμη!

Οι ψηφιακοί βοηθοί με πρόσβαση σε οτιδήποτε κάνετε στο τηλέφωνό σας μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις γνώσεις για να θυμούνται τις λεπτομέρειες της ζωής που διαφορετικά θα ξεχάσατε. Αλλά με αυτή τη μεγάλη δύναμη έρχεται μεγάλη ευθύνη επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό τεχνολογίας Wired. Σημειώνει ότι οι υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης σπεύδουν να απαριθμήσουν τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία τους θα χρησιμεύσει ως προέκταση του πολυάσχολου εγκεφάλου μας. Ομως, καθώς η Apple, η Google και άλλες εταιρείες αγωνίζονται να φέρουν τις δημιουργίες τους με τεχνητή νοημοσύνη στα τηλέφωνά μας, παρουσιάζεται η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους ψηφιακούς βοηθούς επόμενης γενιάς για να διορθώσουμε ένα από τα εγγενή ανθρώπινα ελαττώματά μας: την κακή μνήμη.

Ο Τομ Γκρούμπερ, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία που δημιούργησε τον φωνητικό βοηθό Siri της Apple, λέει ότι η δυνατότητα εκφόρτωσης εργασιών που εξαρτώνται από τη μνήμη είναι το πρώτο μεγάλο άλμα προς τη δημιουργία βοηθών τεχνητής νοημοσύνης που θα αφορούν την ανθρώπινη σκέψη. «Στα βασικά κομμάτια της γνώσης, το θεμελιώδες είναι η μνήμη», λέει ο Γκρούμπερ. Τονίζει ότι «είναι ο λειτουργικός εσωτερικός βρόχος, η βάση σχεδόν όλων των συμπερασμάτων μας. Σχεδόν όλη η καθημερινή μας γνώση ή ο υπολογισμός βασίζεται στη μνήμη και μπορούμε να κάνουμε πολλά με αυξημένη μνήμη».

Ο Γκρούμπερ (που συμβουλεύει νεοφυείς επιχειρήσεις και έχει δώσει ομιλίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για βελτίωση της ανθρώπινης μνήμης) εξηγεί ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ καλός στην ανάκτηση ιστοριών, αλλά όχι εξαιρετικός στο να θυμάται λεπτομέρειες, όπως συγκεκριμένες ημερομηνίες, ονόματα ή πρόσωπα. Υποστηρίζει δε ότι οι ψηφιακοί βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύσουν ό,τι κάνετε στις συσκευές σας και να καταχωρίσουν όλες αυτές τις λεπτομέρειες οι οποίες μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον.

Το τεχνολογικό άρθρο σημειώνει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να εκδηλωθεί αυτή η βελτίωση της μνήμης. Ο Πάτρικ Μούρχεντ, πρόεδρος της εταιρείας αναλυτών τεχνολογίας Moor Insights and Strategies, προβλέπει ότι τα τηλέφωνα μπορεί σύντομα να χρησιμοποιούν κάτι παρόμοιο με σταθερά στιγμιότυπα οθόνης που υποστηρίζονται από AI, τραβώντας εικόνες από την οθόνη του τηλεφώνου σας κάθε λίγα δευτερόλεπτα και αποθηκεύοντας αυτές τις εικόνες για μελλοντική χρήση. Στη συνέχεια, όταν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να θυμηθείτε μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια -ίσως προσπαθείτε να θυμηθείτε τα στοιχεία μιας συνομιλίας που είχατε ή το όνομα κάποιου που γνωρίσατε πριν από τρεις μήνες- μπορείτε να ρωτήσετε έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης για να δώσει μια απάντηση.

«Για ανθρώπους σαν εμένα, που δεν θυμούνται τίποτα και πρέπει να γράψουν τα πάντα, αυτό θα είναι υπέροχο» τόνισε. «Νομίζω ότι αυτό θα είναι σε κάθε λειτουργικό σύστημα smartphone μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», είπε ο Μούρχεντ.

Οπως επισημαίνει το Wired, ορισμένες υπηρεσίες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Η Google, για παράδειγμα, αναπτύσσει ένα σύστημα που ονομάζεται ScreenAI που διαβάζει στιγμιότυπα οθόνης του τηλεφώνου και αναλύει το κείμενο και τις πληροφορίες για να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να εμφανίσει πληροφορίες. Αλλες εταιρείες δημιουργούν κάθε είδους ψηφιακούς βοηθούς για να κάνετε τις βαρετές δουλειές του γραφείου σας, ακόμα και να παίζουν τα βιντεοπαιχνίδια σας. Συσκευές όπως το Rabbit R1 και το Humane AI pin στοχεύουν στο να αφαιρέσουν τις ενοχλητικές εργασίες από το τηλέφωνό σας και να αφήσουν έναν βοηθό AI να τις χειριστεί. Πρόκειται για μια μυριάδα εργαλείων τα οποία σύντομα θα είναι διαθέσιμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης που θυμούνται τα πάντα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας