Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η αυξημένη ζήτηση του ελληνικού καφέ οδήγησε στη δημιουργία τοπικών μονάδων κατεργασίας και συσκευασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και έχουν φανατικούς καταναλωτές

Ο ελληνικός γίνεται trend

Ενα μπακιρένιο μπρίκι πάνω σε καυτή άμμο. Φουσκάλες στο φλιτζάνι. Παχύ καϊμάκι. Η μυρωδιά του καφέ. Δύο γυναίκες που λένε το φλιτζάνι.

Και μετά, φοιτητικοί καφέδες. Διπλός ελληνικός σε φοιτητική κούπα. Ξενύχτια και καφές για να αντέξεις στις εξετάσεις.

Κούπα με το όνομά σου και η μυρωδιά του ελληνικού να συνοδεύει τις πρώτες επαγγελματικές επιτυχίες.

Ενας καφές στο πρωινό των διακοπών. Αλλος για παρηγοριά. Και ένα τρίτος, ενώ σχεδιάζεις το μέλλον. Εξομολογήσεις, όνειρα, σχέδια.

Δεκάδες εικόνες, εκατοντάδες στιγμές, χιλιάδες συναισθήματα πάνω από ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ.

Η κουλτούρα

Θέλει να παντρέψει την κουλτούρα του καφέ με την τεχνολογία και την επαγγελματική εξειδίκευση. Επενδύει στη δημιουργία νέων γεύσεων καφέ, ενώ έχει στόχο την καθιέρωση του ελληνικού καφέ σε παγκόσμιο trend.

Ο Κώστας Καλαφατάς είναι ο ιδιοκτήτης της Samba Café, μιας αμιγώς ελληνικής εταιρείας η οποία ιδρύθηκε το 1979 από τον πατέρα του, τον Στέφανο Καλαφατά και ενώ διανύει τη δεύτερη περίοδο ανάπτυξής της, συνεχίζει προσανατολισμένη πλέον και στην παραγωγή specialities espresso και ελληνικού καφέ.

«Στην Ελλάδα, η τάση για αναζήτηση εμπειρίας καφέ είναι συνεχώς αυξανόμενη και συγκρίνεται πλέον με αυτή του φαγητού και του κρασιού. Ως αμιγώς ελληνική εταιρεία, επενδύουμε στη δημιουργία νέων γεύσεων ελληνικού καφέ. Θέλουμε να επενδύσουμε στην παράδοσή μας και να κάνουμε τον ελληνικό καφέ παγκόσμια τάση», σημειώνει ο κ. Κώστας Καλαφατάς.

Παράλληλα, κύριος γνώμονας της Samba είναι η διαρκής έρευνα και εκπαίδευση ώστε να καβουρδίζονται καλύτεροι καφέδες στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αναπτύξει σχέσεις με παραγωγούς καφέ και συμμετέχει και στο επίπεδο επεξεργασίας αυτών στις φάρμες προκείμενου το κοινό να μπορέσει να γευτεί εξαιρετικές ποιότητες καφέ.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν επίσης, τη δημιουργία νέων τύπων ελληνικού καφέ με την ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου για τον ελληνικό καφέ.

Ειδικότερα, για το 2016, η Samba Café σχεδιάζει τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου καταστήματος για τα προϊόντα της, στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι φίλοι τού καφέ θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα προϊόντα.

Παράλληλα, σχεδιάζει την υλοποίηση ενός φιλόδοξου εγχειρήματος, εκπαιδεύοντας 100 ερασιτέχνες λάτρεις του καφέ –οι οποίοι θα επιλεγούν τυχαία μέσα από σχετικό διαγωνισμό-, μυώντας τους στον κόσμο του καφέ.

Η πρώτη ύλη δίνει ποιοτικά χαρμάνια ελληνικού καφέ, espresso, φίλτρου, βιολογικού, custom blends, ροφήματα και όλα αυτά στην ιδιόκτητη μονάδα στην Αττική.

Επίσης με στόχο την εκπαίδευση σε θέματα γύρω από τον καφέ, έχει δημιουργηθεί ένα υψηλών προδιαγραφών κέντρο εκπαίδευσης όπου πραγματοποιούνται σεμινάρια γευσιγνωσίας και πιστοποίησης.

Ο κρητικός ελληνικός…

Η οικογένεια Δανδάλη από την Κρήτη μάς σερβίρει πάνω από 60 χρόνια καλό ελληνικό καφέ… Ποια είναι όμως η οικογένεια που γνωρίζει τόσο καλά την τέχνη του καφέ; Το κουβάρι της ιστορίας του καφέ Δανδάλη ξεκινάει το 1952.

Εκείνη τη χρονιά, ο Αλέκος Δανδάλης δημιούργησε στην κεντρική αγορά του Ηρακλείου το πρώτο καφεκοπτείο.

Λίγα χρόνια μετά, το 1977, το μαγαζί επεκτάθηκε, προσθέτοντας ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο ανάλυσης και επεξεργασίας του καφέ.

Η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου καφέ γρήγορα άρχισε να αποκτά κοινό και να γεννά νέες ανάγκες, όπως η διανομή του συσκευασμένου καφέ.

Σε αυτό το δημιουργικό στάδιο ανάπτυξης ανέλαβε η επόμενη γενιά, η οποία έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση.

Η αυξημένη ζήτηση σύντομα οδήγησε στην κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1993, συνολικής κάλυψης 1500 τ.μ.

Σήμερα ο Καφές Δανδάλη είναι συνώνυμος με την ποιότητα, κατέχει ηγετική στην αγορά του ελληνικού καφέ, τόσο στην Κρήτη όσο και σε όλη την Ελλάδα και επιπλέον έχει επεκταθεί στον χώρο του catering, μετά την συνεργασία με τη γνωστή ολλανδική εταιρεία Douwe Egberts.

Η Κομοτήνη και ο καφές

Οι καφεπώλες της Κομοτηνής κρατάνε καλά φυλαγμένα τα μυστικά του ελληνικού καφέ, μίας πόλης που έχει τη φήμη ότι φτιάχνει τον καλύτερο καφέ.

Το παλαιότερο καφεκοπτείο ανήκει στην Βασίλη Κέκκερη και λειτουργεί από το 1935 με πρώτο ιδιοκτήτη τον πατέρα του, Θεοφάνη.

Στο άρωμα και στη γεύση του καφε Κέκκερη μυήθηκε κόσμος από όλη την Ελλάδα που βρέθηκε στην πόλη για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλείται ο καφές των προέδρων και των πρωθυπουργών, αφού ο Τσάτσος, ο Καραμανλής, ο Μητσοτάκης, ο Παπανδρέου, υπήρξαν πελάτες του.

Πρόκειται για μία Ιστορία χρόνων όπου η τεχνική και το αποτέλεσμα της ποιότητας θα είναι για πάντα η συνταγή της επιτυχίας.

Ουζούνογλου, ο εμβληματικός καφές της Θεσσαλονίκης

Η επιγραφή «Καφές Ουζούνογλου - από το 1928» ήταν για δεκαετίες εμβληματική εικόνα της Θεσσαλονίκης - και ανήκει στις συλλεκτικές εικόνες μιας εποχής.

Ο συγκεκριμένος καφές είχε θέση σε όλα τα ράφια των σπιτιών ως καθημερινή συνήθεια. Η σαγηνευτική μυρωδιά του σε τράβαγε στα ονομαστά καφενεία της συμπρωτεύουσας.

Ανήκει στους καφέδες που έγραψαν ιστορία, μια ιστορία που συνεχίζεται και εξελίσσεται μέχρι σήμερα, από την ίδια την οικογένεια.

Από το 1928, που ο Συμεών Ουζούνογλου ίδρυσε την εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, έως και σήμερα όλη η οικογένεια «κατέστησε εαυτόν θεματοφύλακα της ποιότητας και της ουσίας του καφέ από γενιά σε γενιά».

Ηταν η εποχή που ο καφές ήταν ένας, ο τούρκικος (μετέπειτα «ελληνικός»), αλλά οι συνταγές του πολλές!

Η ποιότητα του καφέ και δεξιοτεχνία στην παρασκευή ήταν καθοριστικές για την επιλογή του από το καφενείο, του κατ' εξοχήν τόπου κατανάλωσης του καφέ. Δεν χωρούσαν ημίμετρα, ο κόσμος ήξερε να ξεχωρίζει.

Σήμερα, η βιομηχανία βρίσκεται στην τέταρτη γενιά, με τα δισέγγονα του Συμεών Ουζούνογλου στο τιμόνι.

Η γκάμα των καφέδων μεγάλωσε, ο εξοπλισμός εκσυγχρονίζεται ακολουθώντας την εποχή και το προσωπικό που απασχολείται είναι επιμελώς εκπαιδευμένο.

Αλλωστε, τα βραβεία των τελευταίων ετών (με αποκορύφωμα το Χρυσό Αστέρι 2013 ανώτερης γεύσης από το International Taste & Quality Institute, μετά από δοκιμή από εξειδικευμένους γευσιγνώστες σε παγκόσμιο επίπεδο, στις Βρυξέλλες) αποδεικνύουν την ποιότητα.

Το προϊόν που καθιέρωσε την εταιρεία Ουζούνογλου στην αγορά ήταν ο προσεκτικά καβουρδισμένος ελληνικός καφές της.

Ακολουθώντας τις καταναλωτικές συνήθειες, η εταιρεία δημιούργησε και τη σειρά καφέδων φίλτρου Bonjour, κλασικό και αρωματικούς, σε γεύσεις φουντούκι και καραμέλα.

Ακολούθησαν και άλλοι αρωματικοί καφέδες φίλτρου σε βανίλια, μπισκότο, σοκολάτα, αμαρέτο, ένας καλός espresso, ενώ δεν λείπει και η σοκολάτα-ρόφημα από την γκάμα των πρόσφατων προϊόντων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο ελληνικός γίνεται trend

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας