«Η ψηφιοποίηση θα μεταμορφώσει το ενεργειακό σύστημα, ενσωματώνοντας περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οδηγώντας στη μετάβαση μηδενικών ρύπων», σχολιάζει το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis. Επισημαίνει ότι αυτό θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της Ευρώπης.
Υπογραμμίζει ότι καθώς η κοινωνία συνεχίζει να μεταβαίνει από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή η οργάνωση και η χρήση δεδομένων γίνεται ευκολότερη, καθιστώντας το ενεργειακό μας σύστημα πιο συνδεδεμένο, έξυπνο, αποδοτικό, αξιόπιστο και βιώσιμο. Η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing, το blockchain και το διαδίκτυο των πραγμάτων θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ενέργεια και θα βοηθήσουν στην εξεύρεση τρόπων για την βέλτιστη απόδοση απαλλαγή των ενεργειακών μας συστημάτων.
Επιπροσθέτως η ψηφιοποίηση θα συμβάλει στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και σε μια Ευρώπη κατάλληλη για τις πρωτοβουλίες πολιτικής για την ψηφιακή εποχή που θα υποστηρίξει παράλληλα τους στόχους της «Ενεργειακής Ενωσης» προωθώντας τη συνδεσιμότητα, τη λειτουργικότητα και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στόχος είναι η βιώσιμη, ανταγωνιστική και οικονομικά προσιτή ενέργεια, η ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, η οποία πληροί τους στόχους της Ε.Ε. για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030 και το 2050 για μια οικονομία χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ανάγκη για πιο ευέλικτες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που να αντιστοιχούν τη ζήτηση με την προσφορά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία είναι συχνά απρόβλεπτη, αυξάνεται καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.
Ολα αυτά θα απαιτήσουν μια υποδομή κατάλληλη για το μέλλον, με κοινά πρότυπα τόσο της τρέχουσας όσο και της επόμενης γενιάς. Τέτοιες υποδομές θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση με νέο τρόπο, επωφελούμενοι παράλληλα από καλύτερες υπηρεσίες που βασίζονται σε ψηφιακές καινοτομίες και εξοικονομώντας ενέργεια. Η ψηφιοποίηση, επομένως, συνιστά ένα ουσιαστικό εργαλείο για την επίτευξη του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος. Επιτρέπει την αποτελεσματικότερη εξισορρόπηση φορτίου, διευκολύνει τις δυναμικές αγορές να παρέχει πιο ασφαλή και διαφοροποιημένο εφοδιασμό, βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνοντας την απορρόφηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Οπως γράφει το περιοδικό, τα αποτελέσματα των παραπάνω θα ενδυναμώσουν τους καταναλωτές και θα καταστήσουν δυνατή την υιοθέτηση πρωτοποριακών τεχνολογιών. Η χρήση της ψηφιοποίησης για τη διευκόλυνση της στροφής προς πιο αποκεντρωμένες και μεταβλητές λύσεις, όπως τα έξυπνα δίκτυα, θα αλλάξει επίσης τη συμβατική παραγωγή, διανομή και κατανάλωση ενέργειας.
Το δημοσίευμα του Cordis επικεντρώνεται σε 15 ερευνητικά έργα της πρωτοβουλίας «Horizon» που καταδεικνύουν τη δέσμευση της Ε.Ε. για ένα ψηφιοποιημένο, πράσινο και ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα. Οι βασικοί τομείς που καλύπτονται περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής υποδομής ανταλλαγής δεδομένων για νέες ενεργειακές υπηρεσίες, ενδυναμώνοντας τους καταναλωτές και αυξάνοντας τον έλεγχο της χρήσης ενέργειας και των λογαριασμών τους μέσω νέων εργαλείων ψηφιακής συμμετοχής. Η έρευνα εξετάζει επίσης την αύξηση της υιοθέτησης νέων ψηφιακών εργαλείων για το ενεργειακό σύστημα και την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της ανθεκτικότητας σε όλο το ενεργειακό σύστημα για την κάλυψη των απαιτήσεων σε πραγματικό χρόνο.
Μεταξύ των 15 έργων ξεχωρίζουν το EdgeFLEX που ανέπτυξε μια διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών 5G για παρόχους ενέργειας για τη σύνδεση και τη διαχείριση συσκευών, ενώ η PARITY δημιούργησε μια τοπική ευέλικτη πλατφόρμα αγοράς που ενσωματώνει το διαδίκτυο των πραγμάτων και τις τεχνολογίες blockchain. Επιπροσθέτως η X-FLEX ανέπτυξε λύσεις για τη βελτιστοποίηση αποκεντρωμένων ευέλικτων ενεργειακών πόρων. Αναλυτικά όλα τα έργα θα τα βρείτε στη διεύθυνση cordis.eu.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας