Τις περιόδους που είχε κρίσεις πολυφαγίας κάθε πρωί ξυπνούσε και πίεζε τον εαυτό της να ξεκινήσει υγιεινή διατροφή, να βράσει λαχανικά, να ψήσει ψάρι στο γκριλ, να τρίψει καρότο στη λαχανοσαλάτα ή στη μαρουλοσαλάτα που έπρεπε να έχει στο τραπέζι της. Μάταια όμως. Εκείνη η πλευρά του εαυτού της θαβόταν στα σουβλάκια και τα λιπαρά, στις σοκολάτες και στα παγωτίνια. Τις περιόδους που άκουγε τη φωνή «βράσε μπρόκολο» και έκανε τα πάντα στην εντέλεια, είχε παραδειγματική τάξη στις τροφές που έπρεπε να καταναλώσει, στις προγραμματισμένες ώρες των γευμάτων της, «έμπαιναν» στο μυαλό της τα βουναλάκια από τις απαγορευμένες τροφές και έτρεχαν τα σάλια της ακόμα και στα όνειρά της…
Χρειαζόταν να έχει φτάσει στο τρίτο στάδιο αδυνατίσματος, να έχουν μειωθεί οι πολυφαγίες της για να διαλέγει πλέον ωφέλιμα για να σιτίζεται.
Δανείζομαι πληροφορίες από το βιβλίο «Το θαύμα της αλκαλικής διατροφής» του Robert O. Young, Ph.D., & Shelley Redford Yoyng, σε μετάφραση Μαρίας Νταή, Εκδόσεις Διόπτρα, 2006: «Τα λαχανικά μάς παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα, φυτικές ίνες, χλωροφύλλη, ένζυμα, φυτοχημικές ουσίες και αλκαλικά άλατα, τα οποία ελέγχουν τους πληθυσμούς των μικροοργανισμών και τις μυκοτοξίνες τους. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς;
Μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών, δείχνοντας προτίμηση κυρίως στα πράσινα. Ο λόγος που επιμένω τόσο πολύ στα λαχανικά είναι γιατί αποτελούν εξαιρετική πηγή αλκαλικών αλάτων τα οποία αποτρέπουν την υπερβολική ανάπτυξη των μικροοργανισμών και των μυκοτοξινών που παράγουν και συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των οξέων που βρίσκονται στο αίμα και στους ιστούς. Συνεπώς, όσο περισσότερα λαχανικά καταναλώνετε, τόσο το καλύτερο. Θα πρέπει μόνο να προσέχετε να είναι φρέσκα και να προτιμάτε τα προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.
Το πράσινο χρώμα των λαχανικών οφείλεται στη χλωροφύλλη. Η μοριακή δομή και η χημική σύσταση της χλωροφύλλης είναι παρόμοια με αυτή του ανθρώπινου αίματος. Συχνά την αποκαλώ “αίμα των φυτών”. Στην αιμοσφαιρίνη του αίματος γύρω από ένα άτομο σιδήρου υπάρχουν άνθρακας, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη χλωροφύλλη, με τη διαφορά ότι αντί για άτομο σιδήρου έχουμε άτομο μαγνησίου.
Η χλωροφύλλη συμβάλλει στη μεταφορά του οξυγόνου σε ολόκληρο τον οργανισμό μέσω των αιμοσφαιρίων. Περιορίζει τη δέσμευση των καρκινογόνων ουσιών στο DNA, στο συκώτι και σε άλλα όργανα. Αν αυτό δεν σας φαίνεται αρκετό, πρέπει επίσης να σας πω ότι συνθλίβει τις πέτρες ασβεστίου τις οποίες σχηματίζει ο οργανισμός για να εξουδετερώσει και να αποβάλει τα περιττά οξέα.
Η μεγαλύτερη ποσότητα χλωροφύλλης περιέχεται στα πράσινα λαχανικά, ιδίως σε αυτά που έχουν πράσινα φύλλα.
Τα λαχανικά, κυρίως τα πράσινα, είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και παρέχουν στον οργανισμό σχεδόν όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα μικροσυστατικά που χρειάζεται.
Τα λαχανικά περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες ινών οι οποίες πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής σας. Εκτός του ότι συμβάλλουν στη μείωση των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου και άλλων σοβαρών παθήσεων, οι μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν σημαντικά την τοξικότητα των ουσιών που παράγουν οι μύκητες. Οι ίνες λειτουργούν σαν σφουγγάρι και απορροφούν τα οξέα από τον οργανισμό. Επίσης, περνούν σαν σκούπα και καθαρίζουν τα έντερα.
Τα λαχανικά είναι πλούσια πηγή ενζύμων, τα οποία είναι απαραίτητα σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν χιλιάδες ένζυμα και τα χρειαζόμαστε όλα προκειμένου να διατηρήσουμε τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού. Οπως όλοι γνωρίζουμε, όσο πιο γρήγορα εξαντλούνται τα αποθέματά μας τόσο πιο γρήγορα πεθαίνουμε.
Μεταξύ άλλων, τα ένζυμα συμβάλλουν στη διαδικασία της πέψης. Απαιτούνται διαφορετικά ένζυμα ανάλογα με την τροφή που καταναλώνουμε και τον τύπο αλλά και τρόπο επεξεργασίας της. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ένζυμα διευκολύνουν το έργο των πεπτικών ενζύμων του οργανισμού κατά τη διάρκεια της πέψης».
Δυόσμος
Επιστημονική ονομασία: μίνθη η σταχυώδης (Mentha spicata)
Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν ότι ο δυόσμος αναζωογονεί τον νου και τον χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς. Επίσης, έφτιαχναν μύρο από τον δυόσμο και έτριβαν το τραπέζι τους με αυτόν, πριν γευματίσουν, προφανώς, για να έχουν καλή όρεξη αλλά και καλή χώνεψη.
Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις: έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και ανοσορυθμιστική δράση.
Δρα ενάντια στους κολικούς, τα αέρια του στομάχου, της ναυτίας και του εμετού και είναι εξαιρετικός για την αντιμετώπιση των εμετών της εγκυμοσύνης.
Είναι εξαιρετικά διουρητικός, αντισπασμωδικός και εφιδρωτικός.
Απαιτείται προσοχή στη χρήση του αιθέριου ελαίου του δυόσμου, γιατί σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό.
● Πληροφορίες από την ιστοσελίδα «Εναλλακτική Δράση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας