Ενας από τους πρωτοπόρους αγωνιστές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος που χάθηκε πολύ νέος στον αγώνα σε ηλικία μόλις 22 ετών ήταν και ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος. Το 1916 γράφτηκε στη Μαθηματική Σχολή του ΕΚΠΑ και τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας Αθηνών, ενώ το 1918 έγινε μέλος της διοικούσας επιτροπής της. Τότε καταδικάστηκε μαζί με άλλους πέντε σε 4ετή φυλάκιση για την έκδοση της έκκλησης «Προς τους Νέους» του Πέτρου Κροπότκιν, θεωρητικού του αναρχισμού, και φυλακίστηκε στις φυλακές του Ιντζεδίν της Κρήτης.
Την έκκληση αυτή του Κροπότκιν την έχω εκδώσει και εγώ στην «Εκδοτική Φιλολογική Εταιρία» το 1956, χωρίς να ξέρω τότε ούτε τον Λιγδόπουλο ούτε αν είναι η ίδια μετάφραση με αυτή για την οποία δικάστηκε, γιατί δεν είχε όνομα μεταφραστή, ούτε για τη δίκη και την καταδίκη του Λιγδόπουλου και των άλλων συντρόφων του για εκείνη την παλιά έκδοσή της. Υπάρχουν και άλλες μεταφράσεις της όπως του Πλάτωνα Δρακούλη.
Δεν ξέρω αν αυτή που έβγαλα το 1956 ήταν του Λιγδόπουλου ή του Δρακούλη, ξέρω όμως πως ήταν πολύ καλή μετάφραση.
Ο Λιγδόπουλος συνετέλεσε στην επιτυχία του 1ου Σοσιαλιστικού Συνεδρίου, που έγινε στον Πειραιά τον Νοέμβριο του 1918 και ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ), μετά το 1924 επί γραμματείας Παντελή Πουλιόπουλου ΚΚΕ, εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής και μετείχε ενεργά στη σύνταξη του «Εργατικού Αγώνα», οργάνου του κόμματος πριν από τον «Ριζοσπάστη».
Στο ιδρυτικό συνέδριο ο Λιγδόπουλος υποστήριξε δυναμικά και με σαφήνεια τις αρχές του κομμουνισμού, κατά των σοσιαλδημοκρατών Γιαννιού, Μπεναρόγια και λοιπών και των πασιφιστικών αντιλήψεων για την κοινωνία των εθνών, τα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια κ.λπ.
Υπήρξε αντιπρόσωπος του ελληνικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κομμουνιστική Διεθνή το 1920, όταν το ΣΕΚΕ δέχθηκε τους 21 όρους της Κ.Δ. πρόσθεσε στον τίτλο του και το «Κομμουνιστικό» και προσχώρησε σε αυτήν.
Ελαβε μέρος στη Σόφια τον Ιανουάριο του 1920 στη συνδιάσκεψη των βαλκανικών σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κομμάτων που ίδρυσε τη Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία, συνέχεια της Σοσιαλιστικής Φεντερασιόν (Ομοσπονδίας) του Αβραάμ Μπεναρόγια, αντιπροσώπευσε το ΣΕ(Κ)ΚΕ στην Ιταλία και στην Αυστρία και τέλος, στο Β' Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς τον Οκτώβριο του 1920 στη Μόσχα.
Τότε, κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα μαζί με τον Ωρίωνα Αλεξάκη, Ελληνα της Ρωσίας και στρατιωτικό διοικητή της Σεβαστούπολης κατά τον εμφύλιο πόλεμο, και τον Βούλγαρο κομμουνιστή Οϊκίν δολοφονήθηκαν και οι τρεις τους από το αποτελούμενο από Τουρκολαζούς πλήρωμα της βενζινακάτου που τους μετέφερε, έξω από τις βουλγαρικές ακτές, επιστρέφοντας στις χώρες τους.
Λέγεται πως τότε, προς το τέλος του εμφύλιου πολέμου και της εξωτερικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης και εισβολής στη νεαρή ΕΣΣΔ, οι εισβολείς ιμπεριαλιστές, 27 ιμπεριαλιστικές χώρες και ανάμεσά τους και η βενιζελική Ελλάδα, είχαν αγκαζάρει τέτοια στοιχεία που κυνηγούσαν και εξόντωναν στη Μαύρη Θάλασσα τους αντιπροσώπους που είχαν πάρει μέρος στο συνέδριο και επέστρεφαν στις χώρες τους. Αυτή ήταν και η περίπτωση των προαναφερόμενων αγωνιστών.
Ολα σχεδόν τα παραπάνω στοιχεία τα πήρα και τα μετέφερα στη δημοτική από την «Πολιτική και Κοινωνιολογική Εγκυκλοπαίδεια» της εφημερίδας «Ανεξάρτητος», Αθήνα 1934 και από το λήμμα Λιγδόπουλος (Δημοσθένης), σελίδες 1.979-1.980, που καταλήγει στα εξής: «Εις την πάλην του ελληνικού εργατικού κινήματος, ο Λιγδόπουλος κατέχει αναμφισβητήτως πρωτεύουσαν θέσιν και ως εις εκ των πρώτων οργανωτών της κομμουνιστικής κινήσεως εν Ελλάδι και ως δραστήριος μαχητής και πειθαρχικόν μέλος του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος».
*Συγγραφέας-δημοσιογράφος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας