Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
giatros-ergastirio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Ζωτικής σημασίας οι ευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές

Επενδύοντας σε ερευνητικές υποδομές, η Ευρώπη συμβάλλει στην προσέλκυση κορυφαίων ερευνητών από όλο τον κόσμο, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να συνεχίσουν το έργο τους σε προηγμένο επίπεδο.

Οι πανευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές και οι εθνικές ερευνητικές υποδομές ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος είναι εγκαταστάσεις που παρέχουν πόρους και υπηρεσίες σε επιστημονικές κοινότητες σε ολόκληρη την Ε.Ε. και πέραν αυτής, για την προώθηση της αριστείας και της συνεργασίας, την προσέλκυση ταλέντων και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων, σχολιάζει το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis.

Υπογραμμίζει ότι 13 έργα που χρηματοδοτούνται από το Horizon 2020 και το Horizon Europe, τα οποία, μέσω της υποστήριξης των ερευνητικών υποδομών, συμβάλλουν στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής προόδου, υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή κοινωνία να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις.

Το άρθρο σημειώνει ότι οι ερευνητικές υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την επιστήμη σήμερα. Για την αντιμετώπιση σύνθετων και παγκόσμιων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, οι αλλαγές στη βιοποικιλότητα, η προηγμένη ιατρική, η παραγωγή ενέργειας και η μετάβαση στην ουδετερότητα του άνθρακα, οι ερευνητές σε όλη την Ευρώπη χρειάζονται πρόσβαση σε κορυφαίους πόρους παγκοσμίως.

Υπάρχουν ερευνητικές υποδομές για να παρέχουν σε επιστήμονες και ερευνητές τον απαραίτητο εξοπλισμό, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή εξαιρετικής έρευνας. Μπορούν να είναι φυσικό υλικό, όπως δορυφόροι τηλεανίχνευσης ή συλλογές αναφορών από βιοτράπεζες και κοινωνικο-πολιτιστικά αρχεία, υπολογιστικά συστήματα και δίκτυα επικοινωνιών ή ακόμη εικονικές υπηρεσίες όπως και εργαλεία δεδομένων του cloud.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και οι χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα Horizon Europe στοχεύουν στην εδραίωση και ανάπτυξη ενός τοπίου υψηλότατου επιπέδου υποδομών βιώσιμης έρευνας στην Ευρώπη.

Οι στόχοι περιλαμβάνουν το άνοιγμα, την ολοκλήρωση και τη διασύνδεση ερευνητικών υποδομών, τη μείωση του κατακερματισμού και την αποφυγή επικαλύψεων, την εκμετάλλευση του δυναμικού καινοτομίας των ερευνητικών υποδομών και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας. Η πρόσβαση στις ευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές δίνει έμφαση στην ανοιχτή συνεργασία, τη διεπιστημονική έρευνα και τη διεθνή δέσμευση. Οι δε ανωτέρω παράγοντες συμβάλλουν στην προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας και στην ανάπτυξη λύσεων για τις κοινωνικές προκλήσεις.

Επιπροσθέτως, επενδύοντας σε ερευνητικές υποδομές, η Ευρώπη συμβάλλει στην προσέλκυση και διατήρηση κορυφαίων ερευνητών από όλο τον κόσμο, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να συνεχίσουν το έργο τους σε προηγμένο επίπεδο. Ενθαρρύνοντας δε καλύτερες πρακτικές διαχείρισης και ανταλλαγής δεδομένων, οι ερευνητικές υποδομές υποστηρίζουν επίσης τη χάραξη της σωστής πολιτικής θέτοντας την Ευρώπη σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις.

Η επένδυση σε ερευνητικές υποδομές δίνει τη δυνατότητα σε επιστήμονες στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν να εξερευνήσουν νέες ιδέες και να προωθήσουν διεπιστημονικές συνεργασίες, συμβάλλοντας στη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας αλλά και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών μας προκλήσεων. Οι δραστηριότητες υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Στρατηγικής για τις Ερευνητικές Υποδομές (ESFRI), υπεύθυνο για την ανάπτυξη και την ενημέρωση ενός στρατηγικού ευρωπαϊκού οδικού χάρτη για τις ερευνητικές υποδομές, και την Επιτροπή και Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Ερευνητικής Υποδομής (ERIC). Ολες αυτές οι προσπάθειες συμβάλλουν στην τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας σε ηγετική θέση, διαμορφώνοντας ένα φιλικό προς την καινοτομία οικοσύστημα που προσελκύει ταλέντα από όλο τον κόσμο και ενισχύει την κινητικότητα των Ευρωπαίων ερευνητών. Η επένδυση σε ερευνητικές υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη και έχει θετικές επιπτώσεις για την επιστημονική πρόοδο, την οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και την κοινωνική ανάπτυξη, συμβάλλοντας παράλληλα στις προσπάθειες της Ε.Ε. για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και την απάντηση της Ε.Ε. στις κρίσεις.

Αναλυτικά τα 13 έργα του Horizon Europe που στοχεύουν να ενοποιήσουν το επιστημονικό τοπίο της Ευρώπης μπορείτε να τα διαβάσετε στη διεύθυνση του Cordis: cordis.europa.eu.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζωτικής σημασίας οι ευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας