«Κάθε χρόνο, περισσότερες από 500.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως και το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο PRESCRIP-TEC και με τη βοήθεια της Α.Ι. έρχεται να βελτιώσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο για γυναίκες σε άπορες χώρες και ευάλωτες ομάδες στην Ανατολική Ευρώπη» σχολιάζει σε άρθρο του το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».
Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) συνιστά μια κοινή λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω του σεξ. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από λοίμωξη από HPV και περισσότερο από το 90% των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο, σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του εμβολιασμού κατά του HPV και του τακτικού προληπτικού ελέγχου.
«Εστιάζουμε στην αύξηση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε περιβάλλοντα με φτωχούς πόρους ή δυσπρόσιτα, όπου δεν μπορούν να γίνουν τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι», σχολιάζει η Εκατερίνα Γκόμεζ του έργου Connaxis, μιας εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ και επικοινωνίας με έδρα στην Ολλανδία.
Η τεχνολογία
Για να ξεπεράσει τα κύρια εμπόδια στον προσυμπτωματικό έλεγχο, το PRESCRIP-TEC χρησιμοποιεί μια καινοτόμο προσέγγιση που επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς: ο πρώτος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των γυναικών μέσω ειδικών συνεδριών και άλλων κοινών καναλιών επικοινωνίας στις κοινότητές τους. Ο δεύτερος είναι να διευκολυνθεί ο αυτοέλεγχος του HPV στο σπίτι. «Ετσι, εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, οι γυναίκες δεν χρειάζονται περαιτέρω εξέταση και μπορούμε να επικεντρωθούμε σε όσες είναι θετικές», εξηγεί η Γκόμεζ. Το τρίτο είναι η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στη γυναικολογική εξέταση, η οποία καθιστά τη διάγνωση ακριβέστερη και ευκολότερη για τους επαγγελματίες υγείας. «Με αυτήν την τεχνολογία αιχμής δεν χρειάζεται ο γυναικολόγος να είναι παρών σε κάθε εξέταση, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους, καθώς και καθιστώντας δυνατή τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων σε απομακρυσμένες περιοχές», προσθέτει η επιστήμων. Τέλος, ο τέταρτος και τελευταίος τομέας περιλαμβάνει την παροχή άμεσης βοήθειας σε γυναίκες που χρειάζονται θεραπεία ή την παραπομπή τους σε άλλα ιατρικά κέντρα όταν αυτό είναι απαραίτητο.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες πραγματοποιούν έρευνα σε τέσσερις χώρες σε τρεις ηπείρους: τη Σλοβακία στην Ευρώπη· το Μπανγκλαντές και την Ινδία στην Ασία· την Ουγκάντα στην Αφρική. Συνολικά, στόχος είναι να ενισχυθούν τα υφιστάμενα πρωτόκολλα προσυμπτωματικού ελέγχου σε αυτές τις χώρες, με τα ευρήματα να αναμένεται να βοηθήσουν στη δημιουργία και/ή την ενημέρωση των εθνικών πρωτοκόλλων.
Πληροφόρηση
Το έργο βελτιώνει επίσης τη διαδραστική πληροφόρηση με τις κοινότητες μέσω παραδοσιακών μέσων όπως κινητά τηλέφωνα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι ακόμη αφήγηση σχετικών ιστοριών.
Ενα αξιοσημείωτο παράδειγμα συνιστά μια ταινία κινουμένων σχεδίων που απεικονίζει την πραγματική ιστορία ενός ασθενούς και εξηγεί ολόκληρη τη διαδικασία διαλογής. Η ταινία απέσπασε το βραβείο «Επιλογή κοινότητας» στον διαγωνισμό αφίσας στην ετήσια συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας για Χρόνιες Νόσους το 2022.
Το έργο PRESCRIP-TEC (Πρόληψη και Ελεγχος Καινοτομίας προς την Εξάλειψη του Καρκίνου του Τραχήλου) που λήγει τον Ιανουάριο του 2024, θα προσφέρει αποτελεσματικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης θεραπείας και παρακολούθησης.
Συμπερασματικά, το άρθρο επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο καινοτόμο πρόγραμμα οδηγεί σε αποτελεσματικό και καινοτόμο προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, βελτιώνοντας τη διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας