Εβγαλα το πρώτο μου διαβατήριο σε ηλικία περίπου 20 χρόνων. Και από τότε ξεκίνησα ασταμάτητα τα ταξίδια. Ηταν η δίψα μου να δω, να ζήσω και να γνωρίσω τον κόσμο. Νιώθω πολύ ευλογημένη που είχα αυτές τις εμπειρίες, γιατί διαμόρφωσαν την αγάπη μου για τους άλλους λαούς, τον σεβασμό μου για τους άλλους πολιτισμούς και τον θαυμασμό μου για τον υπέροχο πλανήτη μας. Κοντολογής, ήταν ο τρόπος μου για να ταΐσω την πείνα μου για γνώση. Να γίνω πολίτης του κόσμου.
Ωστόσο η έκπληξη ήρθε μέσα από την επαφή μου με τον ιδρυτή της Οργάνωσης ΙΔΕΑ, Θεοδόση Τζάνο στη δράση καθαρισμού που οργάνωσε στο ρέμα Μελισσίων, η οποία έγινε ταυτόχρονα με «Ιδεάτες» από την Ιαπωνία και τη Δανία. Εκεί κατάλαβα τι σημαίνει παγκόσμιος πολίτης και πώς μπορεί κάποιος να κατανοήσει τον κόσμο μας και να τον επηρεάσει θετικά με τον τρόπο που αναλαμβάνει δράση, χωρίς να μετακινηθεί από την πόλη όπου ζει και εργάζεται. Πώς μπορεί από τον τόπο του να κάνει τη διαφορά σε παγκόσμια πιεστικά προβλήματα.
Η ΙΔΕΑ
«Είναι μια οργάνωση της οποίας ο σκοπός είναι να ενδυναμώσει τους πολίτες για να συμμετέχουν στην ανάπλαση της κοινωνίας τους», θα πει ο Θεοδόσης που έχει κατανοήσει πλήρως τον ρόλο του ως παγκόσμιου πολίτη. «Μετά από πεντακόσιες και πάνω δράσεις που οργανώσαμε στην Ελλάδα, είναι η πρώτη φορά που η ΙΔΕΑ κάνει μια τέτοια διεθνή δράση καθαρισμού, και σκοπεύουμε να συμπεριλάβουμε και άλλες χώρες βαθμιαία», λέει για τον τρόπο που η ΙΔΕΑ φιλοδοξεί να επηρεάσει την παγκόσμια σφαίρα.
«Η ΙΔΕΑ ξεκίνησε το 2005 όταν έκατσα να σκεφτώ τι ήθελα να κάνω με τη ζωή μου. Δούλευα τότε ως μηχανικός και ήξερα ότι δεν θέλω να κάνω αυτό το επάγγελμα, αλλά δεν ήξερα και τι θέλω να κάνω, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να βρω έναν τρόπο να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία», μου εξομολογείται ο Θεοδόσης και σκέφτομαι ότι για να είσαι ενεργός πολίτης, για να είσαι πραγματικός πολίτης, πρέπει να είσαι συνεχώς σε επιφυλακή και όχι παθητικός παρατηρητής της ζωής που περνάει και φεύγει από δίπλα σου χωρίς να συμμετέχεις, χωρίς να τη ζεις.
Στη συνέχεια ήρθε μια άλλη συνειδητοποίηση για τον Θεοδόση. Για να είσαι πραγματικά χρήσιμος στην κοινωνία πρέπει να έχεις πρόσβαση στην πληροφορία. Στην πραγματική πληροφορία, που αφορά την κοινωνία. «Οταν είδα ότι δεν μπορώ να έχω πρόσβαση στις πραγματικές πληροφορίες, σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω γι’ αυτό, ώστε κάποια στιγμή να μπορώ να αποκτήσω την πρόσβαση που χρειάζεται να έχουν οι πολίτες για τα θέματα που αφορούν τη ζωή τους».
Και πραγματική πρόσβαση στην πληροφορία έχεις μόνο όταν υπάρχει διαφάνεια. Πάνω σε αυτή την πολύτιμη λέξη χτίστηκε και λειτουργεί η ΙΔΕΑ. «Είμαστε μια ΜΚΟ που δίνει πρόσβαση στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Ο καθένας μπορεί να μπει στο site και να δει αυτούσια τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς», λέει ο Θεοδόσης και μου μιλάει και τη «διαφάνεια της δράσης». «Αφορά την οργανωτική διαφάνεια, όπου εκεί αναφέρεται ποια ήταν η μεθοδολογία της δράσης ώστε κάποιος να δει και να μάθει πώς οργανώθηκε και αν θέλει να το κάνει και ο ίδιος ή να προτείνει βελτιώσεις».
Με αυτό τον τρόπο ο Θεοδόσης Τζάνος, μέσω της Οργάνωσης ΙΔΕΑ, προσπαθεί να εκπαιδεύσει τον κόσμο να καταλάβει ότι οι ίδιοι πρέπει να πάρουμε τα ηνία για το πώς θέλουμε να είναι η δημοκρατία. «Δίνουμε το παράδειγμα πως θα πρέπει ο πολίτης να έχει πρόσβαση στην κάθε είδους πληροφορία. Για παράδειγμα, κανείς δεν γνωρίζει πώς δημιουργήθηκε το χρέος της Ελλάδας και ούτε μπορεί να βρει αυτή την πληροφορία», λέει χαρακτηριστικά.
Είναι ο τρόπος του Θεοδόση για να κινητοποιήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη δική τους δύναμη, και από μεμονωμένα άτομα της κοινωνίας να γίνουν ενεργοί πολίτες και να αναζητήσουν πώς επηρεάζονται αλλά και πώς μπορεί να ταιριάξουν με την παγκόσμια κοινότητα όσο μικρές κι αν είναι οι ενέργειές τους.
Η δράση
Την ίδια ώρα που οι Ελληνες εθελοντές είχαν συγκεντρωθεί για τον καθαρισμό του ρέματος Μελισσίων, περίπου είκοσι Ιάπωνες φοιτητές καθάριζαν την παραλία Enoshima της Ιαπωνίας.
Μία μέρα πριν, είκοσι Δανοί Ιδεάτες πραγματοποίησαν αντίστοιχη δράση καθαρισμού. «Στο τέλος της δράσης συνδεθήκαμε μαζί τους και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας. Στη συνέχεια ακολούθησαν συζητήσεις μαζί τους για να μάθουμε περισσότερα για τον εθελοντισμό στην Ιαπωνία καθώς και για την κατάσταση εκεί γενικότερα», λέει ο Θεοδόσης.
Αυτή η διασύνδεση με τους ανθρώπους διαφορετικών χωρών για την αντιμετώπιση ενός απλού καθημερινού προβλήματος, που απαντά όμως σε τόσο διαφορετικές χώρες μεταξύ τους, ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό για όσους συμμετείχαν στη δράση. Και νομίζω ότι τέτοιες δράσεις αληθινά ενδυναμώνουν τους ανθρώπους και τους εξελίσσουν.
Αυτό που πίστευα, λοιπόν, ότι για να είσαι παγκόσμιος πολίτης πρέπει να ταξιδεύεις σε ολόκληρο τον κόσμο, μάλλον δεν ισχύει τελικά. Μπορείς να είσαι απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι.
Κλείνοντας, δεν μπορώ να μην κάνω αναφορά στην υπέροχη μαμά του Θεοδόση, όχι τόσο για το νοστιμότατο παστίτσιο που μας περίμενε μετά τον καθαρισμό, αλλά επειδή πιστεύω ότι είναι εκείνη που ενστάλαξε την αγάπη για την περιπέτεια στον Θεοδόση. Και εμένα, που με έκανε να καταλάβω ότι η περιπέτεια μπορεί να βρεθεί πιο κοντά στο σπίτι απ’ όσο φανταζόμουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας