Εργάστηκε ως μάγειρας σε τουριστικές μονάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βρέθηκε σε κουζίνες που καλούνται να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά και στάθηκε αντάξιος της ευθύνης. Ο Θοδωρής Νατσίκος μαγειρεύει από μικρό παιδί.
Στη διάρκεια της καριέρας του ως μάγειρα, έμαθε διάφορες ευρωπαϊκές κουζίνες αλλά ποτέ δεν ξέχασε την αυθεντική ελληνική ηπειρώτικη μαγειρική. Σ' αυτήν ήθελε να επιστρέψει και τα κατάφερε. «Η απλότητά της, σε συνδυασμό με την άριστη εκμετάλλευση των εποχικών υλικών, κάνει την κουζίνα ανεπανάληπτη και το αποτέλεσμα εξίσου μοναδικό» είπε στην «Εφ.Συν.» όταν τον συναντήσαμε στο μαγειρείο «Πιπερίτσα», που διατηρεί στην πλατεία Πάργης στα Ιωάννινα.
Η εποχή της κρίσης βρήκε τον Θοδωρή να δουλεύει ως μάγειρας. Οι δυσκολίες που έβλεπε γύρω του, αλλά και σε κάποια από τα εστιατόρια που εργάστηκε, όχι μόνο δεν τον απέτρεψαν αλλά ενίσχυσαν την απόφασή του να ξεκινήσει εκείνο που από χρόνια ονειρευόταν. «Παρά τις δυσκολίες της εποχής, εκτίμησα ότι έπρεπε να ασχοληθώ με την παραδοσιακή μαγειρική της Ηπείρου».
Με αυτή τη σκέψη άρχισε να ψάχνει για το ιδανικό μέρος. Η νεανική και συνάμα γεμάτη ζωή πλατεία Πάργης στα Ιωάννινα αποτέλεσε το σημείο όπου έφτιαξε το μαγαζί του. Το ονόμασε «Πιπερίτσα». Είναι αυτή ακριβώς η μικρή καυτερή κόκκινη πιπεριά που δίνει το στίγμα της και τη χαρακτηριστική της γεύση όπου και αν προστεθεί. «Αυτό ακριβώς ήθελα να πετύχω, να καταφέρω η μαγειρική μου να είναι τέτοια που θα έχει χαρακτήρα, θα είναι γευστική και ταυτόχρονα θα κρύβει ένα μυστήριο».
Ο χώρος λιτός, απόλυτα ισορροπημένος, χωρίς φιοριτούρες και περιττά διακοσμητικά στοιχεία. Ξύλινοι πάγκοι, σιδερένια ή ξύλινα τραπέζια αρμονικά τοποθετημένα στον χώρο δημιουργούν φιλική ατμόσφαιρα. Η βιτρίνα χωράει τα πάντα. Φαγητά που φτιάχτηκαν μόλις πριν από λίγη ώρα βρίσκουν τη θέση τους και περιμένουν την άμεση κατανάλωση.
Οι πίτες είναι στην καθημερινή επιλογή ενώ τα πεντανόστιμα κρέατα από τις ντόπιες φάρμες μαγειρεύονται εξαιρετικά ακολουθώντας συνταγές αιώνων. Αρνί λεμονάτο, μοσχάρι κοκκινιστό, κατσίκι στον φούρνο, εξαιρετικά λαδερά με το χαρακτηριστικό ηπειρώτικο γαλοτύρι. Η «Πιπερίτσα» λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Ολα τα φαγητά είναι ημέρας και οι συνταγές επιλέγονται από το πλούσιο συνταγολόγιο της μαγειρικής της Ηπείρου. «Πιστεύω ότι όλοι μας αισθανόμαστε την ανάγκη επιστροφής στις ρίζες μας και ανάδειξης των θετικών στοιχείων της κουλτούρας μας», σημειώνει ο Θοδωρής, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει τη σημαντική θέση που κατέχουν τα λαχανικά εποχής στην κουζίνα του.
«Πιπερίτσα», Ιωάννινα, τηλ.: 26510-70609
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας