«Μια νέα κάμερα με ανάλυση 3.200 Megapixel (!) έχει μαγέψει τους αστρονόμους» γράφει σε επιστημονικό άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό τεχνολογίας «Wired».
Πρόκειται για το βασικό όργανο του Παρατηρητηρίου Vera C. Rubin και είναι σχεδόν έτοιμη να εγκατασταθεί στο τηλεσκόπιο, όπου θα απεικονίσει δεκάδες δισεκατομμύρια κοσμικά αντικείμενα.
Η μεγαλύτερη και ισχυρότερη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του κόσμου με την οποία θα εφοδιαστεί θα μπορεί να απεικονίζει το μακρινό Σύμπαν με ανάλυση 3,2 Gigapixel!
Η κάμερα-μαμούθ θα είναι το βασικό εργαλείο για το τηλεσκόπιο του Παρατηρητηρίου Vera C. Rubin, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά για περίπου δύο δεκαετίες και πλησιάζει στην πραγμάτωσή του. Πριν από λίγες μέρες επιστήμονες και τεχνικοί που εργάζονταν στο Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντή SLAC στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας ολοκλήρωσαν τη συναρμολόγηση των ευαίσθητων μηχανικών εξαρτημάτων της κάμερας και τώρα προχωρούν στις τελικές δοκιμές προεγκατάστασής της.
«Χάρη στον συνδυασμό του γιγαντιαίου εστιακού επιπέδου της κάμερας και ενός καθρέφτη διαμέτρου 8,5 μέτρων για τη συλλογή φωτός φτάνουμε σε ένα εξωπραγματικό επίπεδο ανάλυσης» τονίζει ο Ααρον Ρόουντμαν, αστροφυσικός στο SLAC και αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Rubin. Σημειώνει ότι τόσο ο φακός των δύο μέτρων όσο και το εστιακό επίπεδο έχουν ήδη μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες λόγω του εκπληκτικού μεγέθους τους. Οι μηχανικοί θα δοκιμάσουν την κάμερα τον χειμώνα και τον Μάιο η ομάδα θα την τοποθετήσει στα βουνά της ερήμου της βόρειας Χιλής. Οι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες δοκιμές απεικόνισης το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και στοχεύουν να κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τον Μάρτιο του 2024.
Τότε είναι που το τηλεσκόπιο θα αρχίσει να συλλέγει 20 terabytes δεδομένων κάθε βράδυ για 10 χρόνια. Με αυτά οι επιστήμονες θα κατασκευάσουν έναν τεράστιο χάρτη του ουρανού όπως φαίνεται από το νότιο ημισφαίριο, που θα περιλαμβάνει 20 δισεκατομμύρια Γαλαξίες και 17 δισεκατομμύρια αστέρια στον Γαλαξία μας, ένα σημαντικό κλάσμα όλων των Γαλαξιών στο Σύμπαν και όλων των αστέρων στον δικό μας Γαλαξία.
Θα συγκεντρώσουν επίσης εικόνες 6 εκατομμυρίων αστεροειδών και άλλων αντικειμένων στο ηλιακό μας σύστημα, κάτι που, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, θα δημιουργήσει μια γιγάντια κοσμική βάση δεδομένων η οποία ήταν αδιανόητη μέχρι πρόσφατα.
Λειτουργεί με τον αντίθετο τρόπο από αυτόν που χρησιμοποιούν τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble ή James Webb, τα οποία μεγεθύνουν τα κοσμικά αντικείμενα για να τραβήξουν θεαματικές εικόνες στενών τμημάτων του ουρανού.
Αντίθετα, η υπερκάμερα θα σαρώνει επανειλημμένα ολόκληρο τον ουρανό, συλλέγοντας δεδομένα για κάθε αντικείμενο που μπορεί να προβληθεί και απεικονίζοντας κάθε περιοχή με μεγέθυνση Χ825 φορές. Το Rubin θα προχωρήσει επίσης βαθύτερα και θα χαρτογραφήσει πολύ πιο αναλυτικά τον ουρανό και έτσι τα πολύτιμα δεδομένα θα περιέλθουν στη γνώση των αστροφυσικών χάρη σε αυτή τη νέα κάμερα βάρους 3 τόνων.
Ο αισθητήρας απεικόνισής της αποτελείται από περισσότερες από 200 ειδικά σχεδιασμένες συσκευές συζευγμένης φόρτισης (CCD) και θα «τραβούν» εικόνες με έξι φίλτρα, που καλύπτουν το οπτικό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα από το βιολετί μέχρι το πέρας του υπέρυθρου.
Η ομάδα τού Rubin θα δημοσιοποιήσει αυτά τα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα -η οποία περιλαμβάνει περίπου 10.000 χρήστες- μόλις υποβληθούν σε επεξεργασία οι εικόνες και θα στέλνει νυχτερινές ειδοποιήσεις για αντικείμενα που κινούνται ή διαφέρουν σε φωτεινότητα, όπως κοντινοί αστεροειδείς για παράδειγμα, ώστε οι αστρονόμοι να μπορούν να παρακολουθούν τις τροχιές τους.
Το τεράστιο τηλεσκόπιο, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ και το υπουργείο Ενέργειας, πήρε το όνομά του από την αστρονόμο Βέρα Ρούμπιν, η οποία στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 χρησιμοποίησε τηλεσκόπια στην Αριζόνα για να χαρτογραφήσει τα άστρα στους κοντινούς Γαλαξίες.
Αφυγραντήρας ROHNSON R9825 25lt (με ιονιστή)
Μια αξιόπιστη, αποδοτική και συμφέρουσα οικονομικά πρόταση συνιστά ο συγκεκριμένος αφυγραντήρας της Rhonson, με ικανότητα αφύγρανσης 25 λίτρα την ημέρα, χαμηλή κατανάλωση και οικολογικό Freon R290.
Με το σύστημα καθαρισμού αέρα με φίλτρο HEPA και φίλτρο άνθρακα για χώρους απαλλαγμένους από μυρωδιές είναι η ιδανική λύση για το παιδικό δωμάτιο, το γραφείο και το εξοχικό. Διαθέτει λειτουργία Wi-Fi για απομακρυσμένο έλεγχο της συσκευής ώστε να την ελέγχετε από όπου κι αν βρίσκεστε. Ακόμη, με τον ψηφιακό αισθητήρα υγρασίας i-sense με φωτεινή ένδειξη μπορείτε αμέσως να ελέγξετε την ποιότητα του αέρα από το χρώμα της λυχνίας. Επιπροσθέτως διαθέτει ενισχυμένη λειτουργία για το στέγνωμα των ρούχων χάρη στην κατακόρυφη εξαγωγή αέρα. Κοστίζει 209 ευρώ.
Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ORAL-B Genius X
Είναι μία από τις πιο αξιόλογες συσκευές στον τομέα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, την προστασία των ούλων εγγυάται η λειτουργία ελέγχου πίεσης Gum Pressure Control που μειώνει αυτόματα την ταχύτητα του βουρτσίσματος και σας ενημερώνει με οπτική ειδοποίηση αν ασκείτε υπερβολική πίεση στο βούρτσισμα. Σύμφωνα με την εταιρεία, πάνω από το 82% των ατόμων που τη χρησιμοποίησαν εμφάνισαν αξιοσημείωτη βελτίωση της στοματικής υγείας μετά από 6-8 εβδομάδες. Η συσκευή παραδίδεται με διετή εγγύηση ενώ το κόστος της ανέρχεται στα 88 ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας