Είναι καραμελωμένος, έχει μπακιρένιο χρώμα, μοσχοβολάει. Είναι ο πεντανόστιμος χαλβάς Φαρσάλων, που αφήνει τα αρώματά του να διαχυθούν στη γειτονιά. Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από την ημέρα που άνοιξε στο Περιστέρι το ζαχαροπλαστείο του ο Θεοδόσης Μπελεντερίδης και έχει ήδη καταφέρει να αποτελεί σημείο αναφοράς και προορισμό όσων αγαπούν τις παραδοσιακές γεύσεις και είναι... γλυκατζήδες. Ταυτότητα του μαγαζιού, ο χαλβάς Φαρσάλων, που εξαιτίας της νοστιμιάς και της ποιότητάς του «ταξιδεύει» σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και όχι μόνο.
Συναντηθήκαμε με τον Θεοδόση νωρίς το πρωί και ακολουθήσαμε βήμα βήμα ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής ενός ταψιού χαλβά. Το μπακιρένιο καζάνι βρίσκεται στο επίκεντρο του εργαστηρίου. «Για να μπορέσεις να φτιάξεις χαλβά, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις ένα τέτοιο καζάνι» θα μας πει ο Θεοδόσης, ενώ προετοιμάζει τα υλικά.
Αμύγδαλα, ζάχαρη, νισεστέ, βούτυρο και κάτι πολύ σημαντικό: σωστή τεχνική. «Ακολουθώ μια οικογενειακή συνταγή την οποία και έμαθα από μακρινό μου συγγενή στα Σέρβια Κοζάνης. Βασικό συστατικό ωστόσο είναι πάντα οι ποιοτικές πρώτες ύλες». Στη συνάντησή μας, αναφέρεται συχνά στον άνθρωπο που του έμαθε τα μυστικά, και όπως σημειώνει τα ακολουθεί κατά γράμμα και δεν τον έχουν προδώσει. «Ο άνθρωπος κοντά στον οποίο εκπαιδεύτηκα γύριζε ολόκληρη την Ελλάδα και πουλούσε χαλβά με το φορτηγάκι που έγραφε πάνω "Μέλισσα". Είχε μάλιστα βραβευτεί στην Εκθεση Θεσσαλονίκης το 1955».
Η διαδικασία παρασκευής
Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και τα υλικά σιγά σιγά προστίθενται στο καζάνι. Δεν σταματάει λεπτό να αναμειγνύει το μείγμα. Το αφουγκράζεται, ελέγχει την κάθε του κίνηση. Δεν φεύγει ούτε για μια στιγμή… «Είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν και θέλει πολλή προσοχή για να μπορέσεις να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Πολύ εύκολα μπορεί κάτι να ξεφύγει…» μας λέει και μας προετοιμάζει για το αναποδογύρισμα του μείγματος.
Τι σημαίνει αυτό; Ο Θεοδόσης έχει ήδη βγάλει το καζάνι από τη θέση του και με μία κίνηση μαεστρίας έχει καταφέρει να αναποδογυρίσει τον χαλβά ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Τοποθετεί τον έτοιμο πλέον χαλβά μέσα σε ένα μεγάλο ταψί. Είναι κεχριμπαρένιος και καραμελωμένος. «Τον βλέπεις που ανασαίνει;» με ρωτάει. Είναι ό,τι πιο φρέσκο. Και αυτή τη διαδικασία θα την επαναλάβει αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. «Οταν πλησιάζει στο τέλος αυτή η δόση, προετοιμάζομαι για την επόμενη. Προσπαθούμε να δίνουμε όσο πιο φρέσκο το τελικό προϊόν και αυτό το εκτιμά ο κόσμος!»
Η γειτονιά με το εργαστήρι που έχει το όνομά του, «Μπελεντερίδης», μοσχομυρίζει φρέσκο βούτυρο, καβουρντισμένο αμύγδαλο και καμένη ζάχαρη. Η δεύτερη γενιά μεγαλώνει μέσα σ’ αυτά τα αρώματα. Η κόρη του Θεοδόση είναι σχεδόν 17 και όταν τελειώσει το σχολείο θα ήθελε πολύ να της μάθει την τέχνη του χαλβά.
Δωδεκανήσου 112, Περιστέρι, τηλ.: 211 4097619
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας