Ενας ενετικός πύργος του 17ου αιώνα στην ενδοχώρα του νησιού, στην κορύφη μιας εύφορης μικρής κοιλάδας όπου πριν από 26 αιώνες λατρευόταν η θεά Δήμητρα. Ενας αρχαίος ναός, διάσπαρτα βυζαντινά εκκλησάκια, ενετικά χαλάσματα. Και μια φύση σχεδόν ανέγγιχτη. Μπάλες από άχυρο, πετρώματα σεληνιακά, κοπάδια με πρόβατα.
Σ' ένα τοπίο σχεδόν μυθικό, εδώ και 15 χρόνια στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, οργανώνεται με μεράκι και πείσμα το Φεστιβάλ Νάξου. Μια εικαστική έκθεση στο εσωτερικό του Πύργου που διαρκεί ολόκληρο το καλοκαίρι και πλήθος εκδηλώσεων στον περίβολό του, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορό, εργαστήρια δραματοθεραπείας.
Τα δεκαπεντάχρονα γιορτάζονται φέτος με μια διπλή εικαστική έκθεση. Ενας Ελληνας εικαστικός που έφυγε πρόωρα από τη ζωή στα 54 του χρόνια, ο Νίκος Αλεξίου, και ένας Γερμανός γλύπτης που έκανε δεύτερη πατρίδα του, εδώ και 30 χρόνια τη Νάξο, εκθέτουν τη δουλειά τους στον Πύργο Μπαζαίου.
Τα εύθραυστα χειροτεχνήματα από χαρτί και καλάμι του Νίκου Αλεξίου συνυπάρχουν εν αρμονία με τα γλυπτά από ναξιακό μάρμαρο του Ingbert Brunk. Δύο διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις ανοίγουν διάλογο μεταξύ τους, αλλά και με το ίδιο το μνημείο, τον Πύργο Μπαζαίου. Παράλληλα, ένας χιτώνας από μάρμαρο, του Ingbert Brunk, βρίσκεται ανάμεσα στα εκθέματα από τον αρχαιολογικό χώρο του ναού της θεάς Δήμητρας, στο μουσείο του Γύρουλα, ενώ φωτογραφικά έργα του Κωστή Αντωνιάδη είναι τοποθετημένα στα ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού της Καλορίτσας (9ος αι.). Σαν ένα στοίχημα για τις αντοχές των έργων τέχνης…
Ενα νοερό νήμα χαρτογραφεί μια περιοχή, εντός της οποίας έργα τέχνης διαφορετικά, πλίνθοι και κέραμοι (falling apart), διάσπαρτα στον χώρο και τον χρόνο συνθέτουν ένα ενιαίο έργο, μικρογραφία του πολιτιστικού παλίμψηστου της Νάξου. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ έχει ο γνωστός ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής Στέλιος Κρασανάκης και τη διεύθυνση παραγωγής ο Μάριος Βαζαίος.
Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες
Νίκος Αλεξίου (Ρέθυμνο 1960-Αθήνα 2011).
Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, κατόπιν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (2005) και στην Μπιενάλε της Βενετίας (2007). Είχε διακριθεί με το βραβείο ΔΕΣΤΕ (2003) και είχε παρουσιάσει δουλειά του σε εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Παράλληλα, ήταν συλλέκτης έργων τέχνης συναδέλφων του. Η συλλογή του, που περιελάμβανε έργα τουλάχιστον εβδομήντα καλλιτεχνών, παρουσιάστηκε το 2009 στον Πύργο Μπαζαίου, στη Νάξο.
Ingbert Brunk
Γεννήθηκε το 1960 στο Dannenberg της Γερμανίας. Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Βερολίνο, όπου ολοκλήρωσε το Master of Fine Arts. Ηρθε σε επαφή με τον κυκλαδικό πολιτισμό και θαύμασε τα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια στα μουσεία του Βερολίνου. Από το 1985 έχει εγκατασταθεί στη Νάξο και δουλεύει αποκλειστικά με το μάρμαρο του νησιού. Πραγματοποιεί συχνά εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έργα του υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου.
Kωστής Aντωνιάδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Διδάσκει φωτογραφία και κριτική θεωρία, είναι ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών, έχει διατελέσει διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, έχει οργανώσει και παρουσιάσει πολυάριθμες εκθέσεις Ελλήνων και ξένων φωτογράφων σε διεθνή φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Info:
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός- Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. οδ. Χώρας Νάξου - Αγιασσού, τηλ. 22850-31402
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας