Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο «Ακίνητος Ταξιδιώτης»- του Κωνσταντίνου Πήττα

Ο ακίνητος ταξιδιώτης

Μπορεί άραγε να ταξιδέψει κανείς χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα; Αυτό αναρωτιέται ο Κωνσταντίνος Πήττας από το περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Νέα Παραλία.

Ο Κωνσταντίνος Πήττας είναι ένας αρχιτέκτονας που του αρέσει να φτιάχνει εικόνες, αλλά και να τις μοιράζεται μαζί μας. Ο «Ακίνητος Ταξιδιώτης» είναι μια φωτογραφική περιπλάνηση στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

«Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν όλες σχεδόν σε μία μέρα. Με ενδιαφέρουν το τοπίο, ο χώρος και προφανώς σ' αυτό παίζει κάποιο ρόλο το επάγγελμά μου», λέει ο αρχιτέκτονας που ταξιδεύει ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συλλέγοντας ταυτόχρονα εικόνες.

Η δουλειά του ταξίδεψε αρχικά ηλεκτρονικά και κάπου εκεί στις ιντερνετικές διαδρομές συναντήθηκε με τον Π. Νικηφορίδη από την ομάδα Φίλοι της Νέας Παραλίας.

«Χωρίς να γνωριζόμαστε προηγουμένως, με μοναδική γέφυρα τις φωτογραφίες από τη Νέα Παραλία, έγιναν οι επαφές, βρέθηκε το περίπτερο του δήμου, έπεσε πολλή προσωπική δουλειά και διοργανώθηκε μια έκθεση φωτογραφική που κάποιες φορές έγινε αφορμή για συναντήσεις περιπατητών», λέει ο Κωνσταντίνος.

Στον εξωτερικό χώρο του περιπτέρου, κολλημένες γερά, οι απεικονίσεις μιας περιοχής τόσο γνώριμης, που τα τελευταία χρόνια κάλυψε την ανάγκη όλων μας για συχνότερες επαφές και οικονομικότερη διασκέδαση.

Στον χώρο δίπλα από το περίπτερο -η ζέστη στο εσωτερικό είναι ανυπόφορη- τα ξύλα πεύκου και τα τσιμεντένια άσπρα παγκάκια δημιουργούν μια ιδιόμορφη… πίστα με θέα τον Θερμαϊκό.

Τα χάρτινα ρεσό φωτίζουν την υγρή νύχτα, μερικοί φίλοι πίνουν βυσσινάδα, σχεδόν όλοι φορούν άσπρα ρούχα που με το πρώτο αεράκι σηκώνονται σαν ανοιχτά πανιά.

«Ο καθένας ταξιδεύει το δικό του ταξίδι. Ξεκινά να βρει τη δική του Ιθάκη κι ανακαλύπτει μια χαμένη Ατλαντίδα» γράφει η Οφηλία Γαλάνη βλέποντας τις φωτογραφίες της έκθεσης.

Απέναντι από το περίπτερο όπου βρίσκονται οι φωτογραφίες, στα σανίδια της παραλίας που ήδη χρειάζονται συντήρηση, εκατοντάδες, χιλιάδες πόδια αναζητούν τη δική τους μοναδική διαδρομή.

Παρέες, γέλια, ποδήλατα, καροτσάκια, αγάπες και μοναξιές διασταυρώνονται για λίγο ή περισσότερο σε ένα πολύτιμα κοινό σημείο αναφοράς με βλέμμα στη Θάλασσα.

Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, όπου καθημερινά μένουμε ακίνητοι ταξιδεύοντας και πολύ συχνά μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

kostaspittasarchitect.wordpress.com 

www.facebook.com/KostasPittasArchitect

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο ακίνητος ταξιδιώτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας