«Η καμηλοπάρδαλη είναι το ζώο με τη μεγαλύτερη καρδιά για να μπορεί να στέλνει το αίμα μέχρι το κεφάλι. Οταν η καμηλοπάρδαλη ακουμπάει στο έδαφος, οι χτύποι της καρδιάς της είναι τόσο δυνατοί που περνούν κάτω από το χώμα και τα ζώα συντονίζονται με τον παλμό της. Στο τροπικό του καλοκαιριού, η καρδιά της καμηλοπάρδαλης παύει να ακούγεται και τότε τα ζώα παθαίνουν σύγχυση, αναζητώντας αυτόν τον χτύπο. Τότε συμβαίνουν τα πιο παράξενα πράγματα».
Αυτό είναι το μοτίβο της ταινίας «Washingtonia» που αποτελεί πτυχιακή εργασία στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ των φοιτητριών Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (σκηνοθεσία) και Αρτέμιδος Παττακού (παραγωγή), με διδάσκοντες την αν. καθηγήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Αντουανέττα Αγγελίδη (στη σκηνοθεσία) και τον λέκτορα του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Κώστα Κεφάλα (στην παραγωγή). Η παραγωγή της ταινίας υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και παρουσιάστηκε στην Ελλάδα στο φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» (2013).
Η ταινία έκανε διεθνή πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2014 στην 64η Μπερλινάλε και βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ως η καλύτερη μικρού μήκους. Απέσπασε πλήθος διακρίσεων και βραβείων σε διεθνή φεστιβάλ, εξασφαλίζοντας την υποψηφιότητά της στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του 2015 (EFA).
Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, απόφοιτη του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, συμμετέχει με την ταινία «Washingtonia» στο Future Frames, στο πλαίσιο του 50ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι (3-11 Ιουλίου στην Τσεχία). Το Future Frames έχει στόχο την ανάδειξη 10 νέων ταλαντούχων Ευρωπαίων κινηματογραφιστών, αποφοίτων κινηματογραφικών σχολών από όλη την Ευρώπη, μέσα από τις πτυχιακές τους εργασίες.
Μια καμηλοπάρδαλη, ένας φοίνικας Washingtonia και η Αθήνα το καλοκαίρι. Τότε που άνθρωποι, ζώα, φυτά χάνουν τους ρυθμούς τους και αναζητούν μέσα στη ζέστη έναν τρόπο για να… ακουστούν. Ενα ρεαλιστικό παραμύθι για τις καρδιές των φοινικόδεντρων και των ανθρώπων, με φόντο το ελληνικό αστικό καλοκαίρι.
Στην καρδιά ενός φοίνικα
Και το Washingtonia τι ακριβώς σημαίνει;
-Washingtonia Robusta είναι η λατινική ονομασία ποικιλίας φοίνικα. Ο Washingtonia Robusta έχει λεπτό και μακρύ κορμό και μια μικρή και ξερή καρδιά. Κι έτσι το κόκκινο σκαθάρι δεν την αγγίζει. Προτιμά τις μεγάλες και ζουμερές καρδιές. Washingtonia ονόμασα την Αθήνα όπως την είδα τον Αύγουστο. Μια Αθήνα τροπική, φτιαγμένη λες σε άλλη ήπειρο, με καμηλοπαρδάλεις, φοινικόκηπους, ταριχευμένα ζώα και ανθρώπους που δεν ξέρουν ποιον να αγαπήσουν και από ποιον να αγαπηθούν.
Τι πρέπει να κάνεις για να αντέξεις τη ζέστη και την ξηρασία;
-Τα σκυλιά μαδάνε και κρεμάνε τη γλώσσα, τα βακτήρια μεταμορφώνονται βίαια σε σπόρια. Οι άνθρωποι ιδρώνουν και πέφτουν σε ακινησία. Για να αντέξεις την ακινησία της ζέστης και της ξηρασίας πρέπει να περιμένεις κρυφά ότι κάτι απροσδόκητο θα συμβεί. Εστω και την τελευταία στιγμή.
Κι όποιος αναρωτιέται εάν οι άνθρωποι χωρίς καρδιά αντέχουν περισσότερο στις… ξηρασίες, «όποιος χάνει την καρδιά του, χάνει τελικά και το κεφάλι του» λέει κάπου η Washingtonia.
Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη ετοιμάζει την επόμενη ταινία μικρού μήκους και στο μεταξύ κάνει βόλτες στον Εθνικό Κήπο, αναζητώντας λίγη δροσιά στην καρδιά του καλοκαιριού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας