Επιτέλους και μια ευχάριστη είδηση από το μέτωπο της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023. Ενας χώρος συνδεδεμένος επί δεκαετίες με τη ζωή της πόλης επιστρέφει στην καθημερινότητα των κατοίκων και προστίθεται στα φιλόδοξα πλάνα του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεσμού Μιχαήλ Μαρμαρινού.
Ο Δήμος Ελευσίνας προέβη στην αγορά του ιστορικού κινηματογράφου «Ελευσίς» –ενόψει της κορυφαίας διοργάνωσης– κι έτσι η περιοχή αποκτά την πρώτη στεγασμένη σκηνή της που, ως πολυχώρος πολιτισμού πια, θα φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
«Για τον κινηματογράφο “Ελευσίς” δόθηκε επίμονος αγώνας, γιατί, εκτός από αρχιτεκτονικό μνημείο με πολλές ιδιότητες, έπαιξαν ρόλο και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το ότι μετατρέπεται εύκολα σε θερινό κινηματογράφο ή ότι ανήκει στη ζώνη της Ανω Ελευσίνας, γεγονός που μας ενδιέφερε πολύ. Βλέπετε, η γραμμή του τρένου παραδοσιακά ορίζει στην πόλη την άνω και την κάτω πλευρά, με την κάτω Ελευσίνα να πριμοδοτείται από την επαφή με τη θάλασσα και άρα να εμφανίζεται αναβαθμισμένη πολιτιστικά.
Αντιθέτως, η άνω πλευρά της πόλης ήταν μια ζώνη παραμελημένη σε μια, έτσι κι αλλιώς, παρεξηγημένη πόλη. Με την επιστροφή του “Ελευσίς” στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, διευρύνεται η ζώνη επιρροής και η ακτίνα πολιτισμού, πράγμα πολύ σημαντικό για εμάς που θέλουμε να μην εξαιρείται καμιά γειτονιά», λέει χαρακτηριστικά ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.
Για την ιστορία, να πούμε πως, σύμφωνα με το βιβλίο «Κινηματογραφικές αίθουσες της Ελευσίνας» του Κώστα Λυκίδη, το «Ελευσίς» εγκαινιάστηκε το 1963 με πρωτοβουλία του Σταύρου Μαμαλούκου και του γιου του Σταμάτη, μετέπειτα ιδιοκτήτη. Αρχικά είχε 550 καθίσματα, ενώ στα πλάγια άνοιγε με ειδικά ρολά και τους καλοκαιρινούς μήνες μετατρεπόταν σε θερινό. Στην αίθουσα πραγματοποιούνταν και προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης, θεατρικές παραστάσεις θιάσων, εκδηλώσεις τοπικών πολιτιστικών συλλόγων. Εκλεισε το 1988, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας του Σταμάτη Μαμαλούκου, με την ταινία «La Bamba» του Λουί Βαλντέζ.
«Η επικείμενη αγορά του κινηματογράφου “Ελευσίς” αποτελεί σταθμό στα όσα πρόκειται να γίνουν στην πόλη», σχολίασε ο δήμαρχος της περιοχής Αργύρης Οικονόμου. «Προχωράμε στοχευμένα σε αγορές ακινήτων, που μέχρι χτες παρέμεναν ανεκπλήρωτες προσδοκίες. Θέλουμε αναβάθμιση και ισόρροπη ανάπτυξη κάθε γωνιάς του δήμου, σε όλα τα επίπεδα. Ο χώρος αυτός αναμένεται να αποτελέσει τον πρώτο δημοτικό κινηματογράφο της Ελευσίνας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών».
Με την επακόλουθη ανακατασκευή του κτιρίου, το οικόπεδο (συνολικής επιφάνειας 1.015,16 τ.μ.) θα μπορεί να φιλοξενήσει πολιτιστικά γεγονότα χωρητικότητας 200 περίπου ατόμων. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πολύ σημαντικό γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για το φλέγον ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων, το οποίο πολλές φορές έχει σχολιαστεί –με ιδιαίτερη ανησυχία– από τους επικεφαλής της διοργάνωσης.
«Δημόσιος χώρος σαν ένα αριστουργηματικό in situ»
«Ολοι οι χώροι για τους οποίους μιλάμε και διεκδικούμε δεν είναι απλώς κτίρια ή τοπόσημα που πληρούν λειτουργικές ανάγκες. Είναι χώροι που έχουν μια αποκλειστική μοναδικότητα: το βίωμα που συμβαίνει εντός τους είναι απολύτως συνυφασμένο με την ταυτότητα, την ιστορία, την παλαιότερη χρήση τους. Ετσι, ο χώρος, όχι μόνο δεν είναι απλώς σκηνικό αλλά φτάνει να δραματουργεί. Η Ελευσίνα μπορεί να μην έχει λύσει το κτιριακό της ζήτημα, αλλά έχει μαγικά σημεία. Oλος ο δημόσιος χώρος της είναι σαν ένα αριστουργηματικό in situ», αναφέρει ο Μ. Μαρμαρινός.
«Στην πόλη κάποτε λειτουργούσαν 13 κινηματογράφοι, θερινοί και χειμερινοί. Ηταν η βασική επιμόρφωση και διασκέδαση για το κοινό αυτής της βιομηχανικής πόλης. Δεν είναι συμπτωματικό και καθόλου τυχαίο ότι η Ελευσίνα έχει εμπνεύσει μια σειρά ντοκιμαντέρ και ταινίες που γνωρίζουμε ή και όχι».
Τις πολλές αυτές ιδιαιτερότητες θέλει να αξιοποιήσει, λοιπόν, και η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της χρονιάς του τίτλου της (2023) αλλά και στη συνέχεια, αφήνοντας μία σημαντική υποδομή-παρακαταθήκη στον δήμο και τους κατοίκους.
Αλλωστε, αν κρίνουμε από τα λόγια του καλλιτεχνικού διευθυντή, τα σχέδια είναι μεγαλόπνοα: «Ο κινηματογράφος και ειδικά το ντοκιμαντέρ πρέπει να βρει τον χώρο του στην Ελευσίνα. Οι τρόποι για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι δύο. Ο πρώτος είναι εμπνέοντας τους δημιουργούς ακόμα και με ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο ντοκιμαντέρ. Ο δεύτερος είναι μέσω της εκπαιδευτικής δράσης γύρω από το ντοκιμαντέρ, πρωτοβουλία με εξαιρετικό συμβολισμό, που σημαίνει πως οδηγούμαστε σε κάτι που θα αναδείξει την πόλη σε εστία ντοκιμαντέρ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας